Marsh Global Market Index: Zakelijke verzekeringspremies Europa groeien harder dan wereldwijd gemiddelde 

De zakelijke verzekeringspremies voor Europa zijn in het vierde kwartaal  gemiddeld met 3% gestegen. Dat is weliswaar een lagere verhoging dan in de vier kwartalen in 2023 (resp 4%, 4%, 5% en 5%) maar de premies gingen gemiddeld wel meer omhoog dan wereldwijd (resp 1%, 2%, 3%, 2% en 4%), zo blijkt uit Marsh Global Market Index.

De premies voor propertyverzekeringen stegen met 5%, vergeleken met een stijging van 7% in het voorgaande kwartaal en resp 4%, 4% en 3% in de kwartalen daarvoor. Verzekeraars hebben organisaties die blootgesteld zijn aan natuurrampen nauwkeurig onderzocht, hoewel er over het algemeen capaciteit beschikbaar was.Bedrijven die aan natuurrampen waren blootgesteld, hadden over het algemeen te maken met bovengemiddelde prijsstijgingen, capaciteitsverminderingen, hogere eigen risico’s en controle op limieten.

Ook de capaciteits- en premie-uitdagingen bleven bestaan ​​bij bedrijven met een hoge bezettingsgraad of in moeilijkheden verkerende bedrijven, zoals bedrijven die schade lijden en/of bedrijven die volgens de verzekeraars een ondermaats riskmanagement hebben. In veel gevallen werden langetermijnovereenkomsten  aangeboden. Aanhoudende politieke en maatschappelijke spanningen brachten sommige verzekeraars ertoe om sublimietaanpassingen en dekkingsbeperkingen na te streven bij de dekking van stakingen, rellen en burgerlijke onrust (SRCC).

Casualty

Het aantal ongevallen neemt toe naarmate de capaciteitsverminderingen afnemen.De premies voor casualtyverzekeringen stegen met 5% tegen resp 6%, 5%, 4% en  4% in de vier kwartalen in 2023. De premies  waren over het algemeen stabiel in heel Europa, met uitzondering van de Scandinavische landen, waar aanzienlijke premiestijgingen werden waargenomen voor complexe en aan de VS blootgestelde risico’s.Er is in de markt bezorgdheid over de uitsluitingen in de polisvoorwaarden met betrekking tot biometrische gegevens en dataprivacy, met toenemende zorgen  over per- en polyfluoralkyl (PFAS) stoffen. De capaciteitsreducties door grote verzekeraars zijn versoepeld.

De premies voor FinPro-polissen  dalen door de toegenomen concurrentie tussen verzekeraars. De premies voor financiële en professionele businesslijnen daalden met 7% net als in het laatste kwartaal van 2023. In de drie kwartalen daarvoor was de gemiddelde premiedaling 4%, 2% en 3%.  Bij bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen (D&O) namen de capaciteit en de concurrentie tussen verzekeraars toe. Veel grote D&O-programma’s zijn vernieuwd me lange termijn-afspraken sommige met een lichte premiedaling voor het tweede jaar. Sommige klanten herinvesteerden premiebesparingen  om de limieten voor andere programma’s, zoals crime, te verhogen.

De premies voor cyberverzekeringen dalen voor het tweede kwartaal op rij: in het eerste kwartaal van dit jaar met  7%. Verzekerden met hogere omzetten (>€250 miljoen) en effectieve cyberbeveiligingscontroles ondervonden doorgaans grotere premiedalingen.  De neerwaartse premiebeweging werd vooral waargenomen in de excess layers, hoewel sommige grotere bedrijven ook besparingen vonden in de primaire en eerste excess layers. Veel klanten hebben de programmastructuren aangepast, bijvoorbeeld door de limieten te verhogen of de retentie te verlagen.•Het bewustzijn van cyberrisico’s heeft ook geleid tot een toename van het aantal nieuwe klanten dat de markt betreedt. Verzekeraars  besteedden bijzondere aandacht aan digitaal supply chain management.

Kijk hiervoor het volledige rapport: https://www.marsh.com/en/services/international-placement-services/insights/global-insurance-market-index.html.