Marsh’ Global Insurance Market Index: Zakelijke verzekeringspremies in Europa dalen voor het sinds vele jaren  

De verzekeringspremies voor zakelijke risico’s  in Europa zijn in het vierde kwartaal van 2024 gemiddeld met 2% gedaald. Het  is de eerste daling sinds een groot aantal jaren en volgt op een stabilisering in het vorige kwartaal en lichte gemiddelde premieverhogingen met resp. 1% en 3% in Europa

De propertypremies bleven stabiel en volgen op lichte gemiddelde premieverhogingen in de drie voorgaande kwartalen met resp 1%, 2% en 5%.. Een positief renewalseizoen voor herverzekeringen leidde tot een grotere capaciteit, betere premies en betere dekkingsvoorwaarden. Gevestigde verzekeraars concentreerden zich op het behouden van belangrijke klanten, waardoor de kansen voor nieuwkomers in gunstige risicosegmenten werden beperkt.

Langetermijn overeenkomsten (LTA’s) en rollovers waren beschikbaar omdat verzekeraars belangrijke klanten probeerden binnen te halen en de premieniveaus op peil te houden. Verzekeraars bleven noodlijdende bedrijven onder de loep nemen, waaronder de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, afvalverwerking en recycling, en hout en papier. Retentieniveaus en schadelimieten bleven over het algemeen stabiel, waarbij klanten zich doorgaans concentreerden op het verlagen van de tarieven en het verbeteren van de polisvoorwaarden.

Casualty

Na maar liefst 21 kwartalen waarin het gemiddelde premieniveau hoger lag dan in het kwartaal ervoor, bleven de premies op het Europese vasteland gelijk aan die in Q3 2024.  In de drie eerste kwartalen in  het afgelopen jaar bedroeg de gemiddelde premieverhoging resp 2%, 4% en 5%.

De concurrentie van verzekeraars werd gestimuleerd door een verbeterde beschikbaarheid van capaciteit bij lokale verzekeraars, met name in het Middellandse Zeegebied. Grote verzekeraars boden gunstige voorwaarden om de groei te stimuleren, hoewel de mate van agressiviteit varieerde.

FinPro  

De premies voor FinPro-verzekeringen daalden voor het zevende kwartaal op rij  en in het vierde kwartaal van 2024 met 7%, met een significantere vermindering van de excess layers  in vergelijking met primary layers. De gemiddelde premiedaling was hetzelfde  als in  Q1 en Q3 en hoger dan de 3% daling in Q2.

Ongeveer 80% van de verlengingen van de aansprakelijkheidsdekking voor directeuren en functionarissen (D&O) profiteerde van premieverlagingen, terwijl de premies voor crime-verzekeringen daalden als gevolg van de toegenomen concurrentie. De markt voor beroepsaansprakelijkheid (PI) bleef gefragmenteerd, waarbij de algemene premiedalingen over het algemeen minder groot waren dan bij D&O.

Verzekeraars gaven over het algemeen prioriteit aan retentie boven nieuwe klantengroei. De capaciteit overtrof doorgaans de vraag doordat nieuwkomers en gevestigde exploitanten meer capaciteit inzette. Grote D&O-programma’s vernieuwd met LTA’s die voor het tweede jaar vooraf overeengekomen premieverlagingen omvatten,zijn  halverwege aangepast om de op dat moment geldende omstandigheden weer te geven.

Sommige klanten hebben opnieuw geld vrijgemaakt om de  limieten te verhogen en andere programma’s, zoals misdaadverzekeringen, te verbeteren.  Er waren mogelijkheden om over de polisvoorwaarden te heronderhandelen en de dekking te verbeteren, met name op het gebied van D&O en milieu-, sociale en governance (ESG) risico’s.

Cyber

 

De premies  voor cyberverzekeringen daalden met 14% en de capaciteit neemt toe. Veel klanten kregen een premiekorting aangeboden; klanten met een omzet van meer dan € 250 miljoen ondervonden grotere premieverlagingen dan klanten met een lagere omzet. Voor klanten met een omzet tot € 500 miljoen nam de concurrentie toe  door de toegenomen capaciteit. De capaciteit per layer is toegenomen, waarbij meer verzekeraarsconsortia grotere primaire quota-aandelen aanboden en individuele verzekeraars hogere primaire limieten boden.

Premieverlagingen werden doorgaans geherinvesteerd in hogere limieten of lagere retenties. Dekkingsbeperkingen werden in sommige gevallen opgeheven vanwege de verbeterde onderliggende risicokwaliteit en de toegenomen flexibiliteit van verzekeraars om de dekking te verbreden. Underwriters toonden over het algemeen meer flexibiliteit, concentreerden zich op belangrijke controles en boden capaciteit voor verbeterde risico’s.

Het gebruik van telemetrie voor risicobeoordeling neemt toe, waarbij kortingen beschikbaar zijn voor klanten die telemetrieanalyses ondergaan. Verzekeraars bleven op hun hoede voor potentiële catastrofale en systemische cyberverliezen, evenals voor het evoluerende regelgevingslandschap.