Makelaarsorganisatie BIBA roept Britse  verzekeringsmarkt  op tot innovatie en nieuwe opkomende risico’s  niet uit te sluiten

De Britse verzekeringsmarkt moet meer doen voor zijn kopers en klanten om de protection gap te dichten en nieuwe risico’s te dekken, zo drong Graeme Trudgill, de nieuwe chief executive van de Britse makelaarsvereniging BIBA aan in zijn eerste openingstoespraak voor de BIBA-conferentie. Hij riep de markt tevens op tot meer bondgenootschappen met elkaar aan te gaan en deed ook een beroep op de regelgevers om de invoering van nieuwe regels te versoepelen.

In zijn eerste openingstoespraak voor de BIBA-conferentie schetste CEO Graeme Trudgill zijn visie op samenwerking en bondgenootschap om positieve verandering in de hele sector te stimuleren. Hij riep ook op tot een periode van stabiliteit in de regelgeving en de industrie om de beschermingskloof te helpen dichten door middel van innovatie.Op het podium in Manchester benadrukte Graeme voor de afgevaardigden dat “slechts een klein deel van de economische risico’s die individuen en bedrijven lopen, verzekerd is”. En dat “aangezien er niets gebeurt zonder verzekering, het van vitaal belang is om deze protection gap  te dichten”. Hij deed een oproep aan de sector om “te innoveren, nieuwe risico’s te dekken en ze niet uit te sluiten”. Hij legde uit dat klanten beter beschermen “alleen mogelijk is als we samenwerken”.

 

Dit thema voortzettend vertelde Graeme het publiek dat “we door middel van allianties kunnen samenwerken voor het grotere goed.” Hij benadrukte de successen die al behaald zijn via deze aanpak met de ABI en McGill & Partners om de Fire Safety Reinsurance Facility te lanceren; met de LMA en LIIBA om de reikwijdte van de Consumentenplicht te beperken zodat de meeste bedrijven zijn uitgesloten; met de CII om makelaars op te leiden met de Broker Assess training tool, en met Flood Re voor de Flood Insurance Directory en signposting agreement.

Graeme vertelde dat BIBA ook een sterke betrokkenheid heeft bij de toezichthouder FCA. Hij herinnerde hen er in zijn toespraak echter aan dat “wij een sector met een laag risico zijn” en riep de FCA op om “ons een periode van stabiliteit te geven”. Hij zei dat “het niet juist is” dat kleine makelaars moeten verkopen vanwege de toestroom van nieuwe en veeleisende regelgeving.  Hij vertelde de toezichthouder dat “de consumentenplicht een overkoepelend stuk regelgeving is” en vroeg de toezichthouder om “ons te laten ademen, om ons te richten op klanten en nieuwe innovaties.”

Graeme erkende het thema van de BIBA-conferentie “What’s next?” en beloofde te blijven investeren in de toekomst van makelaars, onder andere door makelaars te promoten “als nooit tevoren”.  Hij beschreef hoe investeringen nu al vruchten afwerpen met de lancering van het Oxera Fair Value Assessment Framework, nieuwe functies in BIBA’s public affairs en regulation teams, bredere betrokkenheid bij conferenties van politieke partijen en met andere belanghebbenden, nieuwe gidsen en het carrière-initiatief.

Graeme vertelde de afgevaardigden dat zijn achtergrond als voormalig verzekeringsmakelaar “betekent dat ik uw werk voor klanten echt begrijp, en ik begrijp de risico’s die we samen lopen”.   Hij schetste hoe technologie en AI cruciale ondersteuning gaan bieden voor onze sector en kondigde aan dat BIBA hierover nieuwe richtlijnen gaat opstellen om leden te helpen de kansen te maximaliseren. Zijn slotwoord was positief: “Ik ben erg positief over onze toekomst [van de verzekeringssector] en als we ons afvragen What’s next? zullen we kijken waar de kansen liggen.