LMG heeft vertrouwen in de Britse captiveconsultatie dit jaar

De London Market Group (LMG) heeft er vertrouwen in dat Groot-Brittannië vóór het einde van dit jaar zijn langverwachte consultatie over een onshore captive-regime zal openen, zo maakte  CEO Caroline Wagstaff recentelijk bekend op een verzekeringsbijeenkomst in Londen.Volgens haar komt deze stap na positieve gesprekken met de nieuwe arbeidsregering, die geïnteresseerd lijkt in plannen die werden onderbroken door de recente Britse algemene verkiezingen .“Ik heb er vertrouwen in dat we voor het einde van het jaar iets zullen zien wat betreft het overleg. Ik hoop dat er een aankondiging komt”, aldus Wagstaff

De LMG stelde in 2022 een binnenlands Brits captive-regime voor als onderdeel van een vijfpuntenplan om de Londense verzekeringsmarkt te versterken. Na een door het ministerie van Financiën georganiseerd rondetafelgesprek in september vorig jaar, stemde de toenmalige conservatieve regering ermee in om dit voorjaar een consultatie te lanceren over het ontwerp van een nieuw regime. De discussies waren gebaseerd op wetgeving voor herverzekering en directe captives van de eerste partij.

Maar de plannen werden uitgesteld door de recente algemene verkiezingen en vervolgens in twijfel getrokken toen Labour aan de macht kwam. Spelers uit de sector en de Britse risicobeheerorganisatie Airmic bleven hoopvol over de vooruitzichten van nieuwe wetgeving, en de LMG heeft er steeds meer vertrouwen in dat de arbeidersbeweging het idee zal steunen. Wagstaff: “We hebben contact met de arbeidsregering en we hadden van tevoren met hen gesproken toen zij nog het schaduwteam van de Treasury waren… Ik heb een aantal goede, positieve gesprekken gehad met de regering. Ik denk niet dat we ze met dit idee moeten verkopen. Ik denk dat ze geloven dat dit een geweldige kans is. Ze geloven dat het iets is dat bedrijven willen. Wij benadrukken dat als Londen het centrum van de mondiale risico-overdracht is, we alle instrumenten uit de toolkit voor onze klanten nodig hebben.”.

Wagstaff herhaalde het punt dat nieuwe regels concurrerend moeten zijn met andere jurisdicties, anders zullen ze eenvoudigweg geen grip krijgen. “Het punt dat we blijven maken terwijl we met de toezichthouders praten, is dat als dit enige kans van slagen heeft, het echt concurrerend moet zijn. Mensen hebben de keuze waar ze hun kapitaal en geld in stoppen.”  Airmic steunt het idee, maar heeft ook benadrukt dat een nieuw regime niet de moeite waard is om na te streven, tenzij het echt concurrerend is. “Als Groot-Brittannië het bij het juiste eind heeft, zal het echt concurrerend zijn, maar het moet wel goed gaan”, beaamde collega-panellid Robert Geraghty, internationaal verkoopleider bij Marsh Captive Solution.

Volgens hem heeft Londen een uitstekend verzekerings- en herverzekeringsecosysteem heeft dat een ‘briljant startpunt’ biedt om iets ‘fantastisch’ op te bouwen dat mogelijk kan concurreren met de huidige Britse offshore-vestigingen. “Ik denk dat het een heel opwindende innovatie is met een groot potentieel. Er bestaat het potentieel om in Groot-Brittannië een vestigingsplaats van wereldklasse op te bouwen… maar dit zal alleen als concurrentie fungeren als het concurrerend is. Het moet effectieve regelgeving zijn en effectief worden geïmplementeerd”,

Wagstaff is van mening dat het cruciaal is dat de Prudential Regulatory Authority (PRA) de noodzaak van proportionaliteit in elk captive regime begrijpt.“Het moet begrijpen waar het risico werkelijk ligt en wat het risico is dat het systeem met zich meebrengt. Het primaire doel van de PRA is veiligheid en soliditeit, en dat is waar zij zich vaak op concentreren. We proberen ze te laten begrijpen dat als deze bedrijven het risico op hun eigen balans zouden houden, ze nooit over hun drempel zouden stappen.”Zij vervolgt: “We moeten ervoor zorgen dat de PRA een systeem bouwt waarbij ze personeel hebben dat het begrijpt, binnen het juiste tijdsbestek kan reageren en begrijpt wat de echte risico’s zijn. We hebben overheidssteun nodig om de PRA in beweging te krijgen.”

Franck Baron, Group Deputy bij International SOS, vult aan: “Het gaat niet om het promoten van een nieuwe woonplaats voor gevangenen. Het gaat om het promoten van het onshore-model voor captive domicilie. Riskmanagers proberen ervoor te zorgen dat bedrijven captives zien als een strategisch risicofinancieringsinstrument en niet als een technische entiteit die in het buitenland is gevestigd. Als ik naar het mogelijke regime in Londen kijk, zullen captives niet worden gezien als een belastingbesparend instrument of techniek, omdat ze thuis worden gecreëerd. Als riskmanager ben ik aan land in Singapore en ik zie de voordelen van het hebben van een tool die iedereen elke dag kan zien en gebruiken.”

Het Global Programs Europe-evenement werd ondersteund door Marsh, Zurich Insurance, AIG, Lloyd’s, QBE, Sompo, CNA, Crawford, DAC Beachcroft, Descartes, HDI, TMF Group, Wilson Elser, Swiss Re Corporate Solutions en WTW. Het werd gehouden in samenwerking met Airmic, de IRM en de LMG.