Lloyd’s nieuwe datatool maakt de kwetsbaarheid van de wereldeconomie voor extreem weer duidelijk


Lloyd’s heeft deze week  een scenario voor systemic risks gelanceerd dat de wereldwijde economische impact modelleert van extreme weersomstandigheden die leiden tot voedsel- en watertekorten. Het verlies wordt geschat op $5 biljoen over een periode van vijf jaar.

Het scenario onderzoekt hoe een hypothetische maar plausibele toename van extreme weersomstandigheden, gekoppeld aan klimaatverandering, zou kunnen leiden tot misoogsten in de graanschuur en aanzienlijke wereldwijde voedsel- en watertekorten. Als deze gebeurtenis zich voltrekt, kunnen samenlevingen over de hele wereld te maken krijgen met wijdverspreide ontwrichting, schade en economisch verlies, wat kan leiden tot grote verschuivingen in geopolitieke verhoudingen en consumentengedrag.

Dit onderzoek, het eerste in een reeks van negen scenario’s voor zogeheten  systemic risks s, is geproduceerd door Lloyd’s Futureset en in samenwerking met het Cambridge Centre for Risk Studies, om bedrijven een beter inzicht te geven in hun riskexposure  aan kritieke bedreigingen zoals extreem weer en de rol van risicobeperking en verzekeringsbescherming om hun veerkracht op te bouwen.

Het wordt ondersteund door een geavanceerde datatool die bedrijven, overheden en verzekeraars voorziet van een  datagestuurde, financiële effectbeoordeling van de belangrijkste wereldwijde bedreigingen waar de samenleving vandaag de dag mee te maken heeft. Hierbij wordt gekeken naar de impact van extreme gebeurtenissen op het bruto binnenlands product (bbp) in 107 landen en op drie niveaus van ernst (ernstig, zwaar en extreem).Naast het mondiale scenario bevat de gegevenstool ook een regionale analyse die de potentiële economische schade illustreert als de gebeurtenissen zich op een bepaalde regio richten. De hersteltijd voor individuele landen of regio’s hangt af van de structuur van hun economie, blootstellingsniveaus en veerkracht.

Als een extreme gebeurtenis zoals deze zich bijvoorbeeld zou concentreren in Groot-China, het gebied dat de grootste financiële gevolgen zou ondervinden, zou dit kunnen leiden tot een economische schade van $4,6 biljoen over een periode van vijf jaar. Op de voet gevolgd door Azië-Pacific met 4,5 biljoen dollar. Als percentage van het BBP zou het Caribisch gebied de grootste gevolgen ondervinden van een gebeurtenis die zich op zijn kusten zou richten, met een verlies van 19% van het BBP over een periode van vijf jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat er een aanzienlijke kloof bestaat in de bescherming tegen klimaatrisico’s: naar schatting is momenteel slechts een derde van de wereldwijde economische schade als gevolg van extreme weersomstandigheden en klimaatgerelateerde risico’s verzekerd.

.

“We zullen onze krachten blijven gebruiken om de mondiale risicoveerkracht te ondersteunen, door oplossingen voor risico-overdracht te bieden om bedrijven en landen te ondersteunen bij hun transitiedoelstellingen”, zegt John Neal, CEO van Lloyd’s
“De wereldeconomie wordt complexer en steeds meer onderhevig aan systemische bedreigingen. We zijn verheugd om samen te werken met Lloyd's en anderen om bedrijven en beleidsmakers te helpen de potentiële impact van deze scenario's te onderzoeken.” Dr. Trevor Maynard, uitvoerend directeur systeemrisico's bij het Cambridge Centre for Risk Studies, vult aan: “De wereldeconomie wordt complexer en steeds meer onderhevig aan systemische bedreigingen. We zijn verheugd om samen te werken met Lloyd's en anderen om bedrijven en beleidsmakers te helpen de potentiële impact van deze scenario's te onderzoeken.”