Legalisering cannabis: Duitse verzekeraars vragen om duidelijke regels voor wegverkeer

 

De Federale Raad heeft de weg vrijgemaakt voor de controversiële legalisering van cannabis. Vanaf 1 april wordt consumptie en beperkt bezit en kweek toegestaan voor volwassenen.Verzekeraars roepen de Duitse regering op om zo snel mogelijk duidelijke regels op te stellen voor cannabisgebruik in het verkeer. “Idealiter hebben we, met de legalisatie op 1 april, een THC-limiet nodig die bestuurders die af en toe wiet roken maar fit zijn om te rijden niet criminaliseert,” zegt GDV-directeur Jörg Asmussen.

Ondanks de legalisering worden bestuurders in Flensburg momenteel bedreigd met boetes, rijverboden en punten zodra de kleinste hoeveelheden van de cannabiswerkstof THC in hun bloed worden gedetecteerd. Het probleem: THC wordt veel langzamer en anders in het lichaam afgebroken dan alcohol – en kan daarom regelmatig nog in het bloed worden gedetecteerd, zelfs als het bedwelmende effect al lang voorbij is. “Als je ’s avonds alcohol drinkt, kun je de volgende ochtend meestal weer rijden. Wie ’s avonds een joint rookt, kan 10 tot 12 uur later nog steeds in overtreding zijn,” zegt Asmussen. Hij is daarom voorstander van een THC-limiet die ongeveer gelijk is aan de 0,5 promille-limiet voor alcohol.

Wie stoned rijdt, riskeert zijn verzekering

Iedereen die een ongeluk veroorzaakt met THC in zijn bloed riskeert zijn verzekeringsdekking te verliezen, zelfs na legalisatie. De aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen zal dan het volledige bedrag van de schade van het slachtoffer van het ongeval betalen, maar zal verhaal nemen op de persoon die het ongeval heeft veroorzaakt. Omniumverzekeringen kunnen de uitkeringen verlagen en in sommige omstandigheden zelfs volledig weigeren.