“Zij die voorop liepen in de consolidatieslag hebben echter niet altijd de beste papieren in handen. Uitdagingen op gebied van integratie, beoogde samenwerkingen en schaalvoordelen worden niet altijd gerealiseerd”. Dat schrijft Jorg Quapp, M&A directeur en partner bij BHB Dullemond in zijn voorwoord in de recent verschenen Overnamemonitor over de eerste helft van 2023.
“De wet van de remmende voorsprong ofwel de ‘first mover disadvantage’ stelt dat het hebben van een voorsprong in een bepaald domein ertoe kan leiden dat er weinig stimulans is verdere verbetering of vooruitgang te zoeken. Hierdoor zal men door de concurrentie voorbij gestreefd worden. Alhoewel het in het essay van Romein van bijna 100 jaar geleden om het uitblijven van een stimulans ging, zijn er meerdere redenen te bedenken waarom hij die voorop in de polonaise loopt, bij nieuwe (markt) ontwikkelingen niet altijd het best in staat is om ook als eerste de finish te bereiken. De weg naar succes is immers nog geen geplaveid pad, maar dient nog uitgestippeld en aangelegd te worden.
Dit zien wij ook terugkomen in de verzekeringsmarkt. De consolidatieslag waar wij al enkele jaren over schrijven heeft enkele voorlopers (gehad) en nieuwe toetreders die pas sinds kort actief zijn. Zij die voorop liepen in deze consolidatieslag hebben echter niet altijd de beste papieren in handen. Uitdagingen op gebied van integratie, beoogde samenwerkingen en schaalvoordelen worden niet altijd gerealiseerd. Met de ontstane omvang worden de uitdagingen groter en minder eenvoudig om op te lossen. De tijd, energie en het geld dat hiervoor nodig is zorgt ervoor dat er weinig tijd overblijft om aan de ontwikkeling van de organisatie te werken. Partijen zónder deze ballast alsmede kleinere, flexibele partijen profiteren hiervan. Zij gaan ‘haasje-over’ (leapfrogging) en leren lessen van andermans fouten. Gelijktijdig zijn een aantal (voormalig) voorlopers in staat de uitdagingen ook het hoofd te bieden en weer naar de toekomst en ontwikkeling van de organisatie te kijken.”