Jaarresultaten HDI Global bevestigen sterke financiële stabiliteit, Nederlandse business winstgevender

In het verslag over het volledige boekjaar 2023 heeft de industriële verzekeraar HDI Global SE aangekondigd dat de verzekeringsopbrengsten met dubbele cijfers zijn gegroeid en dat de combined ratio verder is verbeterd. De resultaten worden ondersteund door sterke prestaties op het gebied van aansprakelijkheid en brand. De Nederlandse vestigingen van HDI Global slaagden erin te groeien in een concurrerende markt. Hierdoor droegen zij bij aan het positieve totaalresultaat van de in Duitsland gevestigde internationale industriële verzekeraar, die deel uitmaakt van de Talanx Group.

Sharon van Herel, Managing Director van HDI Global Nederland, keek terug op 2023 en geeft aan: “Vorig jaar werd gekenmerkt door een focus op klantgerichtheid en de voortdurende versterking van onze teams met extra expertise op het gebied van verzekeringen en sales. De uitrol van onze visie ‘Partner in Transformatie’ luidde een reis in waarbij we onze kennis verrijkten, producten verfijnden en diensten uitbreidden om te voldoen aan de dynamische eisen van de markt.” Faisal Setoe, Managing Director van HDI Global Specialty Nederland, voegt toe: “HDI Global Specialty Nederland heeft de prestigieuze FERMA Award gewonnen voor ‘Verzekeringsinnovatie van het Jaar’ met het SPIN (Specialty Insurance) systeem. Een resultaat van toegewijd teamwork. We zijn trots te kunnen laten zien dat HDI een merk is dat vooroploopt in innovatie en echt tastbare impact maakt door een gloednieuw verzekeringsplatform te lanceren in internationale samenwerking.”

Op wereldwijde schaal heeft HDI Global de verzekeringsopbrengsten met 10 procent verhoogd tot 9,1 (8,2) miljard EUR in het boekjaar 2023. Dat is 12 procent na aanpassing van valuta-effecten. Dit toont het succes van de strategie van de industriële verzekeraar als wereldwijd actieve partner voor zijn klanten, met uitstekende service en winstgevende verzekeringen. De groei wordt voornamelijk gedreven door de  brand- en aansprakelijkheidsportfefeuiles, wat resulteerde in een goed resultaat van 770 (574) miljoen EUR, als gevolg van de stijgende rentetarieven, een lage frequentie op claims en weinig grote schades. Grote uitkeringen van claims bedroegen 334 (381) miljoen EUR, wat binnen het verwachte budget viel. Als gevolg hiervan verbeterde de combined ratio voor HDI Global tot 91,5 (93,0) procent. Het netto verzekerings, financiële en investeringsresultaat vóór valuta-effecten bedroeg 11 (169) miljoen EUR, mede als gevolg van hogere rentetarieven, evenals bewust geaccepteerde verliezen bij de herstructurering van laag renderende investeringen ten gunste van hoger renderende activa. De operationele winst steeg naar 446 (430) miljoen EUR, terwijl de bijdrage aan het nettoresultaat van de Talanx Group met 13 procent steeg tot 351 (311) miljoen EUR.

Wanneer je naar de Nederlandse activiteiten kijkt, zie je dat de Nederlandse vestigingen bijdroegen aan dit goede totaalresultaat van HDI Global. “We hebben een mooie groei gezien in 2023 en zijn erin geslaagd onze doelen te bereiken op alle gebieden, ondanks een steeds competitievere markt”, aldus Setoe. “Onze stabiele bedrijfscultuur kwam daarbij naar voren als een fundament tijdens deze turbulente tijden”, voegde Van Herel toe.

Voor 2024 verwachten zowel Setoe als Van Herel voortdurende competitieve markten, waar de visie van HDI Global, Partner in Transformatie, een cruciale rol zal spelen. “We streven niet alleen naar groei; we zijn toegewijd aan het versterken van onze positie als Partner in Transformatie. Dit verhaal is niet zomaar een slogan; het is een leidend principe dat ons team inspireert om het uiterste te geven, waardoor onze klanten worden versterkt om door de complexiteiten van de huidige wereld te navigeren. Onze visie gaat niet alleen over succes; het gaat over veerkracht, aanpassingsvermogen en het maken van een betekenisvolle impact”, legt Van Herel uit. “Als verzekeraar in de industriële sector zijn we altijd een facilitator voor bedrijven om hun bedrijf te kunnen voeren, terwijl wij de risico’s voor hen overnemen, zodat ze ondernemers en innovators kunnen zijn. We gaan proactief in gesprek met onze klanten en makelaars, starten vooruitstrevende dialogen en bieden progressieve productoplossingen. Of het nu gaat om CSRD voor D&O-verzekerden of klimaateffecten van evenementen, wij zijn hun Partner in Transformatie”, aldus Setoe.Top of Form

We hebben ons commitment aan deze visie al op verschillende manieren actief getoond, door middel van een strategische aanpak. Zo streven we er altijd naar om onze kennis te vergroten en zo het beste uitgerust te zijn om onze klanten te ondersteunen tijdens hun transformatie. Een ander voorbeeld zijn onze proactieve stappen om betekenisvolle discussies te bevorderen rondom de dringende uitdagingen waarmee onze klanten worden geconfronteerd”, zei Van Herel. “Een open dialoog met onze klanten, makelaars en partners is cruciaal geworden voor zakelijk succes. Alleen dan begrijp je echt de behoeften van je klanten in deze tijden vol transformatie en kun je ernaar handelen”, besluit Setoe.

e