Insure Our Future: Uitsluitingsbeleid van verzekeraars draagt bij aan mijnsluitingen

 

Een nieuw academisch onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Zürich en het Swiss Finance Institute levert het eerste systematische bewijs van de effecten van het beleid van verzekeraars om koolstof te verzekeren. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer grote verzekeraars hun verzekeringstechnische macht gebruiken om klimaatrisico’s te beheren, dit reële gevolgen kan hebben voor de steenkoolindustrie, meldt Insure Our Future op haar website.

Op basis van gegevens over de publieke toezeggingen van verzekeraars en de verzekeringsdekking van Amerikaanse kolenmijnen toont het onafhankelijke onderzoek aan dat verzekeraars met een formeel ‘koolstofacceptatiebeleid’ het aantal kolenmijnen dat ze verzekeren met 16% verminderen en de verzekerde kolenvolumes met 56% verlagen. De kans is groter dat getroffen mijnen hun activiteiten terugschroeven of helemaal sluiten.

Het onderzoek laat ook zien dat er grote verschillen zijn in de invoering en implementatie van dit beleid. Terwijl Europese verzekeraars steeds strengere beperkingen hebben ingevoerd, hebben sommige Amerikaanse en Aziatische verzekeraars een dergelijk beleid niet ingevoerd. Sommige bedrijven hebben hun verzekeringen van fossiele brandstoffen zelfs uitgebreid, ondanks het feit dat ze uitsluitingen hadden beloofd. Hoewel het artikel zich vooral richt op de impact van het acceptatiebeleid voor steenkool, zeggen de onderzoekers dat een uitsluitingsbeleid voor bijvoorbeeld gas vergelijkbare effecten kan hebben.

Ariel Le Bourdonnec, campaigner Insurance bij Reclaim Finance: “Verzekeringsmaatschappijen zouden kennis moeten nemen van dit onderzoek, dat duidelijk het belang laat zien van een kolenbeleid voor verzekeraars. Uitsluitingsbeleid voor fossiele brandstoffen kan, wanneer het op de juiste manier wordt aangenomen en uitgevoerd, een waardevolle rol spelen bij het beperken van de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen en het stimuleren van een beheerste uitfasering uit bestaande vervuilende mijnen. De ontwikkeling van olie en gas vormt dezelfde bedreiging voor de overgang als kolen, verzekeraars moeten ook actie ondernemen om de uitbreiding van olie en gas niet langer te dekken, anders zullen ze steeds grotere financiële risico’s lopen door de gevolgen van de toegenomen klimaatemissies die ze faciliteren”.

Verzekeraars lopen onoverkomelijke risico’s als ze doorgaan met het verzekeren van en investeren in nieuwe, vluchtige LNG-infrastructuur, omdat de brandstof niet kostenconcurrerend is met hernieuwbare technologieën en bovendien de uitstoot voor de komende decennia zal vastzetten.