Insurance Europe: de EU moet op koers blijven om Solvency II te realiseren

 

Insurance Europe heeft de Europese Commissie opgeroepen ervoor te zorgen dat de komende technische werkzaamheden op het gebied van Solvency II – het prudentiële regime van de EU dat de sector reguleert – volledig het politieke akkoord weerspiegelen dat in december 2023 is gesloten. De federatie van verzekeringsverenigingen verwelkomde de door de EU overeengekomen wijzigingen medewetgevers die de huidige buitensporige solvabiliteitsvereisten terugdringen en kapitaal ontsluiten. Dit vergroot de capaciteit van de industrie om meer bescherming te bieden aan burgers en bedrijven en investeringen in de Europese economie.

In haar position paper ‘Delivering on the agreed ambitions for the Solvency II review’, gepubliceerd vlak voor de plenaire stemming van het Europees Parlement over dit onderwerp onder leiding van rapporteur Markus Ferber, lid van het Europees Parlement, schetst Insurance Europe de belangrijkste noodzakelijke resultaten en de voordelen ervan.

Angus Scorgie, Head of Prudential Regulation and International Affairs, benadrukte dat de veranderingen ‘verzekeraars kunnen helpen hun klanten beter te bedienen, meer investeringen kunnen vrijmaken voor de groene en digitale transities, en de voortgang kunnen ondersteunen in de richting van de voltooiing van de kapitaalmarktenunie van de EU, terwijl de hoog niveau van bescherming van polishouders van het kader”.Om de potentiële voordelen te realiseren waarschuwt de industrie echter voor het belang om ervoor te zorgen dat het extra technische werk nauw aansluit bij de hoge ambitie van het politieke akkoord en de belofte van de EU om de rapportagelast te verminderen, hoog houdt.

 

Het document legt de argumenten en verwachtingen van de sector uit op belangrijke punten zoals:

·         Behandeling van langetermijnactiviteiten: De sector uitte voortdurend haar zorgen over de buitensporige kapitaalvereisten en de volatiliteit die gepaard gaan met langetermijnproducten. De medewetgevers van de EU onderkenden deze zorgen en kwamen overeen deze in de eerste plaats aan te pakken door middel van wijzigingen in de risicomarge en de volatiliteitsaanpassing. De technische details die ten grondslag liggen aan deze mechanismen en de extrapolatie van risicovrije rentetarieven moeten worden gekozen om extra volatiliteit in het raamwerk te voorkomen.

·         Beleggen in aandelen: De sector verwelkomt de opname van werkbare en vereenvoudigde criteria voor aandelen op lange termijn. Deze moeten worden aangevuld met bepalingen van niveau 2 die de ambitie van de medewetgevers weerspiegelen en een soepel en uitgebreid gebruik van de classificatie garanderen.

·         Proportionaliteit: Het verbeteren van de evenredigheid was een van de voornaamste doelstellingen van de herziening. Voor zeer kleine verzekeraars is dit gedeeltelijk bereikt door de drempels voor de toepassing van Solvency II te verhogen en kleine verzekeraars – die aan een reeks vooraf gedefinieerde criteria voldoen – automatisch te laten profiteren van vereenvoudigingen en evenredigheidsmaatregelen.

  • .Rapportage en disclosure: Helaas zal er, ondanks het brede initiatief van de Europese Commissie om de rapportagelasten met 25% te verminderen, voor de meeste verzekeraars een netto toename van de operationele en rapportagevereisten zijn. Daarom moet Niveau 2 de extra rapportage- en andere regeldruk tot een minimum beperken.
  • Duurzaamheid: Europese verzekeraars ondersteunen het streven naar duurzaamheid krachtig en zijn bereid om voort te bouwen op hun huidige acties om verder bij te dragen aan de transitie naar een duurzamere samenleving en om hun rol te spelen bij het behalen van de doelstellingen van de EU Green Deal. Omdat Solvency II en andere sectoroverschrijdende regelgeving echter al veel aspecten van duurzaamheid bestrijken, is het belangrijk om te voorkomen dat er overlappingen en inconsistenties ontstaan ​​die tot verwarring en onnodige kosten en operationele lasten kunnen leiden.