Hard times’-rapport Howden: Meerdere factoren hebben gezorgd voor scherpste premieaanpassingen sinds mensenheugenis

Lagere beleggingsopbrengsten, hogere schadelasttrends, opnieuw een bovengemiddeld schadejaar, bezorgdheid over klimaatverandering en algemene risicoaversie hebben samen voor enkele van de scherpste prijsaanpassingen sinds mensenheugenis gezorgd. De premies  voor de meeste zakelijke businesslines zijn in 2020 gestegen, ondanks het feit dat bedrijven te maken hebben met aanzienlijke, zelfs existentiële, financiële druk als gevolg van COVID-19. Dat zijn enkele uitkomsten uit een rapport Hard Times van de internationale verzekeringsmakelaar  over de verzekerings- en herverzekeringsmarkt en de vernieuwingen van 1 januari 2021.

De balansposities van herverzekeraars blijven volgens het rapport in het algemeen sterk, en de sector blijft aanzienlijk nieuw investeringskapitaal aantrekken. “Tegen deze achtergrond waren de herverzekeraars over het algemeen gedisciplineerd en kritisch bij de verlengingen van herverzekeringen op 1 januari 2021, wat op de korte termijn een vergelijkbare discipline voorspelt.”

De belangrijkste bevindingen over de herverzekeringsrenewals h zijn onder meer:

  • Howden’s Global Risk-Adjusted Property-Catastrophe Rate-on-Line Index steeg met 6% op 1 januari 2021. Dit was hoger dan het vlakke resultaat van 2020, en de grootste jaar-op-jaar stijging in meer dan een decennium. COVID-19 schade-ervaringen, samen met wederom een hyperactief natuurrampjaar, waren de belangrijkste aanjagers van de stijging;
  • de programma’s in Noord-Amerika voerden de kosten op 1 januari 2021 aan, met een gemiddelde premiestijging met 8,5%. Buiten de Verenigde Staten was de prijsdruk gematigder;
  • In Europa werd een belangrijk keerpunt bereikt: de bijna gebruikelijke vlakke tot dalende renewals nam in 2021 af, met premiestijgingen in de low-to-mid-single digit range;
  • Nog een jaar van beperkte capaciteit op de retrocessiemarkt deed Howden’s Risk-Adjusted Nonmarine Retrocession Catastrophe Rate-on-Line Index met 13% stijgen. Vier opeenvolgende jaren van prijsstijgingen hebben ervoor gezorgd dat de kosten van retrocessiebescherming opnieuw het niveau hebben bereikt van 2012/2013;
  •  De premies voor casualty herverzekeringen stegen op 1 januari 2021 gemiddeld met 6%;
  • De stijgende tarieven voor de onderliggende portefeuilles, met name in de VS, hebben de druk op de cederende provisies enigszins verlicht, hoewel de resultaten varieerden al naar gelang van de resultaten ervan. Herverzekeraars streefden resoluut naar hogere premies voor excess-of-loss-programma’s, hoewel er opnieuw sprake was van een zekere mate van differentiatie om rekening te houden met de kenmerken van de portefeuille en de winstgevendheid.

David Flandro, Managing Director van HX Analytics, licht toe: “De (her)verzekeringsrenewals van dit jaar werden beïnvloed door een groot aantal factoren. Ondanks de activaschok die zich onmiddellijk na de sluiting voordeed en de verzekeringstechnische schades over het hele jaar van USD 100 miljard of meer, is de kapitaalpositie veerkrachtig gebleken. Gevestigde en nieuwe spelers hebben in 2020 voor alle doeleinden bijna $ 20 miljard aan kapitaal opgehaald, en dit jaar komt daar nog meer bij. Het gaat hier dus niet om een universeel ontwrichte markt; gedifferentieerde strategieën voor riskmanagement en advies kunnen nog steeds toegang tot capaciteit ontsluiten, ook al is het landschap ontegenzeggelijk uitdagender geworden.”

Het jaar 2020 was in alle opzichten historisch. Het leven van miljarden mensen is opnieuw bepaald door COVID-19, een wereldwijde gezondheidscrisis die stilleggingen, turbulentie op de financiële markten, economische ontwrichting en burgerlijke onrust met zich meebracht. De pandemie herinnert ons eraan dat bepaalde gevaren zich niet conformeren aan lang gekoesterde veronderstellingen over correlaties, grenzen en duur.

De manifestatie van systeemrisico’s kwam ook elders aan het licht. De gevolgen van de klimaatverandering stonden opnieuw in het middelpunt van de belangstelling, aangezien de frequentie van extreme weersomstandigheden de grenzen van historische precedenten heeft overschreden. Het steeds complexere risicolandschap heeft de risicoaversie op de verzekerings- en herverzekeringsmarkt vergroot, en de verzekeraars reageren daarop.

José Manuel González, CEO, Howden Broking Group zei: “Hoewel het prijsklimaat in 2021 ondersteunend kan zijn voor risicodragers, mag dit zich niet vertalen in een zekere mate van risicomijdend gedrag waarbij verzekeraars weliswaar de premies accepteren maar terugdeinzen voor nieuwe risico’s of nieuwe business. Het wereldwijde risicolandschap verandert als nooit tevoren. Vezekeraars en makelaars hebben hun klanten altijd het best gediend door lessen te trekken uit schokkende gebeurtenissen en 2020 is zeker een jaar met veel lessen. Er is veel om uit te leren: COVID-19 heeft de groeiende ‘ongrijpbaarheid’ van risico’s onder de aandacht gebracht, een trend die alleen maar zal versnellen naarmate nieuwe technologieën de risicokenmerken blijven herdefiniëren. Ongeacht wat er in 2021 met de marktcyclus gebeurt, moet de (her)verzekeringsmarkt de kans grijpen en zich concentreren op datgene wat ze al verschillende keren zo goed heeft gedaan: innoveren en creatieve oplossingen ontwikkelen voor de veranderende behoeften van onze klanten.”

Vooruitkijkend naar 2021 is de hoop gevestigd op een succesvolle uitrol van het vaccin om de reeds aanzienlijke economische schade te beperken. De hervatting van de economische groei moet worden vergemakkelijkt en ondersteund door betere oplossingen voor risico-overdracht, aldus Howden.

COVID-schades: De verschillen in de schadeprognoses voor COVID-19 zijn aanzienlijk, gaande van een scenario dat in de buurt komt van de  grootste schadelast  ooit voor de particuliere (her)verzekeringsmarkt tot een scenario dat meer lijkt op een matige orkaanschadebedrag. Welk scenario de werkelijkheid het best weergeeft, zal dit jaar duidelijker worden. Hoewel de capaciteit en de riskappetite door het antwoord zullen worden bepaald, bevinden (her)verzekeraars zich in een sterke positie om door te handelen en zullen ze, ongeacht de uitkomst, profiteren naarmate de onzekerheid over COVID-19 wegebt.

 Marktcyclus: De duur van de marktdiscipline en de vraag of kopers een langdurige periode van premiestijgingen kunnen verwachten, zullen tot de meest omstreden onderwerpen van 2021 behoren. Hoewel de katalysatoren voor de verharding van de markt eerder structureel dan cyclisch lijken, gaat de verzekeringssector in het algemeen met deze uitdagingen aan de slag vanuit een sterke positie.

Kapitaal: Howdens raming van het wereldwijde verzekeringskapitaal bereikte in 2020 recordniveaus en zal dit jaar en volgend jaar naar verwachting min of meer stabiel blijven bij een verwachte sterke premiegroei.. De sector trekt ook aanzienlijke hoeveelheden nieuw kapitaal aan, vergelijkbaar met de niveaus die in 2001 en 2005 werden gegenereerd, en naar verwachting zal dit jaar nog meer kapitaal worden aangetrokken;

Winstgevendheid: Ondanks ernstige tegenwind zijn de meeste maatschappijen in 2020 winstgevend gebleven.

.