Guy Heuijerjans, Specialist Broker Liability & Casualty bij Claeren Broking, is een aansprakelijkheidsman in hart en nieren. In een recent interview in het Risk & Business Magazine laat hij zijn licht schijnen op de aansprakelijkheidsverzekeringsmarkt en laat hij zich kritisch uit over de in zijn ogen passieve in – en opstelling van de verzekeringsbranche. “Dit staat niet alleen haaks op het belang van de klant maar is ook niet goed voor het imago van de gehele sector. Bovendien laten we daardoor als markt omzet liggen.”
Over de samenwerking met verzekeraars, zegt hij: “Ik wil niet generaliseren, maar het is nu eenmaal een gegeven dat verzekeraars van oudsher enige weerstand hebben tegen het onbekende en daardoor meestal reactief reageren op nieuwe en andere compexe risico’s. Deze worden daarom doorgaans meteen uitgesloten, zoals bijv. nu met bijvoorbeeld PFAS dreigt te gebeuren, in plaats van om in overleg met makelaar en klant te kijken hoe deze risico’s zijn in te kaderen zodat ze voor de klant wél verzekerbaar zijn. Dat is naar mijn mening dé taak van de verzekeringsbranche: ervoor zorgen dat ondernemers kunnen blijven ondernemen. Ik zou het dan ook toejuichen wanneer verzekeraars wat meer nieuwsgierigheid aan de dag zouden leggen ten aanzien van nieuwe, onbekende risico’s en meer hun best zouden doen om deze door middel van aanvullende (preventieve) maatregelen en voorwaarden alsnog verzekerbaar te maken zijn.”
Zijn belangrijkste oproep is gericht aan verzekeraars. “Sta open voor alle risico’s die je aangeboden krijgt, ook de nieuwe, en beoordeel deze op hun merites. En probeer samen met makelaar en klant te kijken hoe deze door middel van preventieve maatregelen zijn in te kaderen zodat ze voor de klant wél verzekerbaar zijn. Dat zijn we aan hen verplicht.”
Afvoerputje
In het interview spreekt hij onder meer de zorg uit dat het aansprakelijkheidssegment ‘het afvoerputje van de verzekeringsmarkt’ dreigt te worden. “In veel branches zie je dat nieuwe en andere complexe materiële risico’s te gemakkelijk van dekking worden uitgesloten, waardoor het risico uiteindelijk bij de aansprakelijkheidsbranche komt te liggen om met een (verzekerings)oplossing te komen. De vraag is of de klant daarmee gebaat is. “
Datzelfde geldt volgens hem voor de gehele sector. “Als we de markt gezond willen houden, dan moeten we onze gezamenlijke verantwoordelijkheid opppakken en met elkaar – klant, makelaar, verzekeraar – op zoek gaan naar adequate verzekeringsoplossingen. En zouden met name verzekeraars zich meer kunnen openstellen voor nieuwe, nog onbekende risico’s.”
Advies aan marktpartijen
Behalve aan verzekeraars geeft Guy in het gesprek ook enkele adviezen aan andere marktpartijen. “Bedrijven die het zakelijk gezien moeten hebben van opdrachten – van klein tot groot – zijn natuurlijk eager om deze binnen te halen. Mede daardoor hebben bedrijven soms te weinig oog voor de contractuele aspecten van een dergelijke overeenkomst en gaan hiermee akkoord zonder te beseffen welke (aansprakelijkheids)risico’s dit met zich mee zou kunnen brengen. Met alle financiéle gevolgen van dien. Het is aan ons als intermediair om hen hierop te attenderen en te kijken hoe deze risico’s zoveel mogelijk zijn te reduceren.”
Hij staat ook stil bij de arbeidsmarktproblematiek. Recentelijk hebben Britse makelaars, aangesloten bij brancheorganisatie BIBA, hun zorgen uitgesproken over het feit dat vanwege de krapte op de arbeidsmarkt niet alleen door de concurrentie meer aan brancheprofessionals wordt getrokken, maar ook dat geregeld (veel te) hoge salarissen worden betaald die vaak lang niet altijd in verhouding staan tot de know how, ervaring en vaardigheden van de betrokken personen. Hierop gewezen zegt Guy dat er in ons land dezelfde ontwikkeling is waar te nemen. “Een op zich begrijpelijke ontwikkeling, want dat is marktwerking, maar wel een zorgelijke trend. Het komt uiteindelijk de algehele kwaliteit van de dienstverlening aan klanten niet ten goede.”
Aan de andere kant heeft hij ook een boodschap voor de (jonge) medewerkers, die in zijn ogen soms te veel aan het jobhoppen zijn. “Verzekeren is een ervaringsvak, zeker in de coassurantiemarkt. Neem de tijd om het vak te leren en investeer in vakkennis en zeker ook in vaardigheden. Dan komt die uitdagende baan met dito salaris echt wel.”
Klik hier voor het volledige artikel: https://riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/RB-1_25-1.pdf.