Guy Carpenter: Cyberverzekeringsmarkt breidt uit nu wereldwijde risicodynamiek verschuift

De cyberverzekeringsmarkt is gegroeid tot een geschatte $16,6 miljard in 2024, waarbij Noord-Amerika goed is voor $10,5 miljard, Europa $3,9 miljard, Azië-Pacific (APAC) US$1,7 miljard en de Rest van de Wereld (ROW) $0,5 miljard, volgens een nieuw rapport van Guy Carpenter, waarin de regionale groeipatronen, opkomende industriesegmenten en de veranderende aard van cyberrisico’s werden onderzocht.

Na aanzienlijke gemiddelde premieverhogingen in 2021 en 2022 stabiliseerde de markt zich in 2023, waarbij de premies in bepaalde gebieden afvlakten of daalden. Deze aanpassing heeft zich in 2024 voortgezet en weerspiegelt een volwassener cyberverzekeringslandschap.De groei in de sector wordt gestimuleerd door te weinig verzekerde sectoren, expansie in opkomende regio’s en de introductie van nieuwe producten.

In de analyse van Guy Carpenter is ook gekeken naar het aggregatierisico, waarbij gebruik is gemaakt van gegevens van modelpartners van leveranciers. De studie wees op een divergentie in gemodelleerde wereldwijde schaderamingen, variërend van $20 miljard tot $46 miljard voor 2024 bij een terugkeerperiode van 1 op 200 jaar.Deze cijfers vertalen zich in een marktschaderatio tussen 120% en 277%. De variatie in schattingen komt voort uit verschillende interpretaties van cybergebeurtenissen en hun potentiële financiële impact.

De groei – en stijging van de risico’s – strekt zich ook uit tot de wereldwijde cyberherverzekeringsmarkten, die volgens Lockton Re redelijk actief zullen zijn tot 2025, onder invloed van ontwikkelingen in de sector, verschuivingen in de marktcapaciteit en spraakmakende cyberincidenten. Met name in het tweede kwartaal van 2024 blijft de cyberherverzekeringssector winstgevend, met nieuwe toetreders die capaciteit toevoegen, concurrentie die van invloed is op de tarieven en meer aandacht voor systemische risico’s.

Toenemende geopolitieke spanningen beïnvloeden cyber

Naarmate cyberbedreigingen zich verder ontwikkelen, ziet de sector de toegenomen geopolitieke spanningen van invloed zijn op de tactieken die bedreigers gebruiken. Deze ontwikkelingen hebben bijgedragen aan een vijandiger cyberlandschap, waardoor organisaties nieuwe technologieën zijn gaan gebruiken om risico’s te beperken.Guy Carpenter merkteop dat, terwijl ransomware een primaire aanjager van cyberschades blijft, niet-kwaadaardige toevallige gebeurtenissen een uitdaging blijven vormen, met beperkte modelleringsmogelijkheden om de impact ervan te beoordelen.

Het rapport benadrukte de voortdurende inspanningen van de sector om de zichtbaarheid van systeemrisico’s te verbeteren, met name wat betreft de manier waarop cybergebeurtenissen zich vertalen in financiële verliezen. Er blijven meningsverschillen bestaan over de mate waarin deze gebeurtenissen resulteren in verzekerbare claims, wat de behoefte aan een beter begrip van immateriële cyberrisico’s versterkt.