Uit nieuw onderzoek van het Thinking Ahead Institute in samenwerking met het Future Fund, het Australische staatsinvesteringsfonds, blijkt dat ’s werelds grootste investeringsorganisaties zich steeds meer bewust worden van ‘systeemrisico’s’ en bereid zijn om deze risico’s aan te pakken door middel van duurzaamheidsmaatregelen en ‘whole of fund’-denken.Uit de nieuwe analyse blijkt dat 88% van ’s werelds grootste beleggingsteams nu verwacht dat systeemrisico’s vanaf 2024 in frequentie en omvang zullen toenemen.
De 26 fondsen in de peer group voor dit onderzoek zijn geselecteerd vanwege hun sterke governance, aanzienlijke omvang en doordachte internationale perspectieven. Samen vertegenwoordigt de groep meer dan $6 biljoen aan uiterst invloedrijk kapitaal.Voorbeelden van systeemrisico’s zijn (1) geopolitieke confrontaties die door 84% van de respondenten als een ’top drie’ zorg worden gezien, (2) klimaatverandering, waarbij 72% zich zorgen maakt over escalatie, en (3) ongelijkheid en sociale uitdagingen, waaronder polarisatie en de erosie van sociale cohesie (48% bezorgd). Andere belangrijke punten van zorg zijn de robuustheid van het financiële systeem, het verlies aan biodiversiteit, cybercriminaliteit en de impact van AI en andere speerpunttechnologieën.
Roger Urwin, medeoprichter van het Thinking Ahead Institute, geeft commentaar op de nieuwe bevindingen: “Er ligt een hobbelige weg in het verschiet voor vermogensbezitters. Alle beleggers moeten zich voorbereiden op een hobbeligere rit door meer veerkracht in hun organisatie in te bouwen – vooruitdenken, een flexibeler organisatieontwerp, een betere cultuur en sterkere risicokaders zullen allemaal hun rol spelen. Alle beleggers moeten zich voorbereiden op een hobbeligere rit door meer veerkracht in hun organisatie in te bouwen – vooruitdenken, een wendbaarder organisatieontwerp, een betere cultuur en sterkere risicokaders spelen allemaal een rol.”
Hij vervolgt: “Met het oog op deze wereldwijde uitdagingen moeten de structuren en teams in de beleggingswereld opnieuw worden doordacht. Het was een genoegen om dit rapport op te stellen met de toewijding en aanzienlijke tijd van de C-suite van deze 26 voorbeeldorganisaties.Organisatorisch ontwerp en de manier waarop organisaties worden geleid, zullen een van de belangrijkste drijfveren zijn voor beleggings-alfa in dit deel van de eenentwintigste eeuw.”
Complexiteit, technologie en de opkomst van systeemdenken
Met een groeiende variëteit aan externe factoren, kansen en bedreigingen, zegt 73% van de beleggingsorganisaties dat het beheren van complexiteit nu een topprioriteit is. “Als we kijken naar mogelijke manieren om dergelijke risico’s en complexiteit te verminderen en te beheren, dan zien we dat de toepassing van technologie belangrijk is, maar nog geen volwassen prioriteit heeft. Bijna twee vijfde (38%) ziet kunstmatige intelligentie en machine learning (AI/ML) als integraal onderdeel van hun toekomstige strategische richting als beleggingsorganisatie.”
Maar de helft van deze wereldwijde beleggingsorganisaties (46%) geeft aan problemen te ondervinden bij het handhaven van een samenhangende aanpak voor de implementatie van technologie. Bovendien heeft slechts 27% zijn technologie-uitgaven in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk verhoogd.Schijnbaar ‘zachtere’ kwesties rond mensen zijn naar voren gekomen als een belangrijke factor voor de grootste beleggingsorganisaties van vandaag: 65% zegt nu dat het aantrekken en behouden van talent een top drie probleem is. De kwesties die in detail worden besproken in het volledige rapport omvatten cultuur, bestuur, teams en leiderschap en hoe deze op elkaar inwerken binnen elke organisatie die succesvol wil zijn in de mondiale context van toenemende complexiteit.
De gesprekken tijdens de productie van het nieuwe rapport concentreerden zich rond het concept van ‘systeemdenken’. Het ‘systeem’ wordt gedefinieerd als ‘een verzameling elementen die onderling verbonden zijn en een bepaald doel of functie vervullen’. Systeemdenken’ is het gebruiken van inzicht in het systeem, zoals de beleggingssector of een individuele vermogenseigenaar, om trends te verklaren en oplossingen te ontwikkelen die holistisch werken.
Het nieuwe rapport presenteert de concepten van totale portefeuillebenaderingen (TPA – whole of fund management) en 3D-beleggen (optimaliseren van risico, rendement en werkelijke impact) als toepassingen van systeemdenken op beleggingsprocessen. Op dit moment heeft 35% van de organisaties in het onderzoek TPA ingevoerd en 54% gaat die kant op en 65% omarmt 3D-beleggen.
Het volledige rapport is in samengevatte vorm online beschikbaar.