GlobalData:Algemene verzekeringssector in Nederland zal €77,6 miljard bereiken in 2026, gedreven door toegenomen vraag naar zorgverzekeringen

n

In termen van bruto geschreven premies (GWP) zal de algemene verzekeringssector in Nederland naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 3,8%, van €64,4 miljard ($76,2 miljard) in 2021 tot €77,6 miljard ($94,1 miljard) in 2026, aldus GlobalData. Het  data- en analysebedrijf stelde vast dat de groei in het algemene verzekeringssegment zal worden aangedreven door persoonlijke ongevallen- en gezondheidsverzekeringen (PA&H), die in 2021 voor meer dan 80% bijdragen aan de GWP van algemene verzekeringen.

Sneha Verma, Insurance Analyst bij GlobalData, merkt op: “De premies voor ziektekostenverzekeringen zullen naar verwachting in 2023 met meer dan 8% stijgen ten opzichte van 2022, wat de premiegroei zal ondersteunen. Het Nederlandse PA&H-segment zal van 2023 tot 2026 naar verwachting een CAGR van 4,1% registreren, gedreven door een toenemende vraag naar particuliere ziektekostenverzekeringen bovenop de door de overheid gemandateerde basisdekking en de stijgende medische inflatie.”

Het vergroten van de toegankelijkheid van zorgverzekeringen door de digitalisering van gezondheidsdiensten is een belangrijk aandachtsgebied voor verzekeraars. Gunstige regelgeving voor digitale diensten zal verzekeraars meer flexibiliteit bieden, wat zal bijdragen tot een bredere acceptatie van zorgverzekeringsproducten.

Sneha vervolgt: “Enkele van de digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg zijn conversatie kunstmatige intelligentie (AI) en monitoring van patiënten op afstand. De toonaangevende Nederlandse verzekeraar, Zilveren Kruis, is begonnen met het gebruik van AI-chatbots waardoor het bedrijf direct op klanten kan reageren en de klok rond diensten kan verlenen.”

Autoverzekeringen zijn het op een na grootste segment, goed voor 7,8% van de totale premies in 2021. Het segment registreerde een groei van 6,8% in 2021 in vergelijking met 1,9% groei in 2020, gedreven door het herstel van de autoverkoop en de push van de overheid om de markt voor elektrische en hybride auto’s uit te breiden om tegen 2030 100% emissievrij verkeer te bereiken. Verwacht wordt dat de motorrijtuigenverzekering tussen 2021-2026 met een CAGR van 5,6% zal groeien.

Schadeverzekeringen waren in 2021 goed voor 6,1% van de GWP van Nederland. Het segment groeide in 2021 met 10,0%, vergeleken met een groei van 2,4% in 2020, ondersteund door het initiatief van de regering om fors te investeren in hernieuwbare projecten, woningen en infrastructuurprojecten.Aansprakelijkheid, Financial Lines, Marine, luchtvaart en transit (MAT), en Diverse verzekeringen waren goed voor het resterende aandeel van 4% in 2021.

Sneha concludeert: “De stijging van de premies voor ziektekostenverzekeringen en de nadruk op digitalisering in de gezondheidszorg zullen naar verwachting de groei van de Nederlandse algemene verzekeringssector in de komende vijf jaar stimuleren.”