COVID-19 heeft veel mensen gedwongen vanuit huis te werken. Dit heeft in veel opzichten een aantal risico’s verminderd. Zo zullen bijvoorbeeld minder mensen het slachtoffer worden van diefstal of inbraak, en zal ook schade in huis door gesprongen leidingen en lekkende huishoudelijke apparaten minder voorkomen, worden verminderd, schades die hoge kosten voor woningverzekeraars met zich mee kunnen brengen. De overgang naar thuiswerken leidt echter aan de andere kant geleid tot bezorgdheid op andere gebieden, zoals de lichamelijke en geestelijke gezondheid, van mensen, zaken die normaliter niet worden gedekt op woonverzekeringen. Naarmate de dagelijkse risico’s veranderen, zullen verzekeraars hun polissen hierop moeten aanpassen, zegt data- en analysebedrijf GlobalData.
Volgens een peiling van GlobalData wil 27% van de respondenten na COVID-19 permanent thuis werken, terwijl 46% de voorkeur geeft aan een combinatie van thuis- en kantoorwerk en 27% van de respondenten fulltime naar kantoor wil terugkeren. Met zo’n groot deel van de mensen dat fulltime of gedeeltelijk op afstand wil werken, lijkt het erop dat de veranderingen in risico’s op de lange termijn bezien zullen blijven bestaan.
Yasha Kuruvilla, Insurance Analyst bij GlobalData, licht toe: “Nu mensen meer tijd in huis doorbrengen, is het risico op schade door ongelukjes in huis e toegenomen. Volgens Zurich zijn de claims voor flatscreen-tv’s met 22% gestegen sinds het begin van de lockdown en is het aantal glasschades door ongelukken met 57% toegenomen.” Bovendien zullen veel huizen geen geschikte werkplekken hebben, waardoor het risico op ergonomisch letsel of klachten aan het houdingsapparaat. Thuiswerken beperkt de sociale interacties en legt een grotere druk op de mentale gezondheid van werknemers. De industrie reageert hier al op – Chubb heeft bijvoorbeeld een Work from Home-verzekering gelanceerd voor de regio Azië-Pacific, die dekking biedt voor klachten en verwondingen aan het houdingsapparaat, evenals voor mentale ondersteuning
Kuruvilla vervolgt: “Zodra de risico’s van werken op afstand duidelijker worden, zullen meer verzekeraars producten op de markt brengen om tegemoet te komen aan deze groeiende groep mensen, zodat bedrijven hun werknemers gezond en goed beschermd kunnen houden. De premies voor woningverzekeringen zullen ook worden beïnvloed. Verzekeraars hebben echter meer gegevens nodig om vast te stellen of de lagere kosten van diefstal en waterlekkages opwegen tegen de hogere kosten van ongevallen in huis”