GlobalData: Britse motorrijtuigenverzekeringssector zal tegen 2026 meer dan £ 20 miljard bedragen

De Britse motorrijtuigenverzekeringssector zal naar verwachting met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 2,3% groeien van £ 18,4 miljard pond ($ 25,5 miljard ) in 2021 tot £ 20,6 miljard pond ($ 31,3 miljard) in 2026, in termen van direct geschreven premies (DWP), aldus data- en analyticsbedrijf GlobalData.

Uit het meest recente rapport van GlobalData, “United Kingdom (UK) General Insurance Market, Key Trends and Opportunities to 2025”, blijkt dat de Britse motorrijtuigenverzekeringssector in 2022 met 1,5% en in 2023 met 6,7% zal groeien in termen van DWP als gevolg van de stijgende kosten van uitgebreide motorrijtuigenverzekeringsplannen door de stijgende inflatie, de versoepeling van de COVID-19-beperkingen en een toename van de autoverkoop.

 Bharat Khamari, verzekeringsanalist bij GlobalData, merkt op: “De autoverzekeringssector daalde in 2020 met 1,8% in termen van DWP als gevolg van lockdownbeperkingen. De sterk stijgende inflatie en de geleidelijke opheffing van de beperkingen zullen de sector echter helpen om zich in 2022 te herstellen.” De premies daalden in elk kwartaal van 2021 als gevolg van een verschuiving in het rijgedrag tijdens de pandemie.

 Khamari licht toe: “Doordat mensen thuiswerkten en er minder voertuigen op de weg waren tijdens het hoogtepunt van de pandemie, was er een daling van het aantal ongevallen en claims. De premies van autoverzekeringen stegen echter met 2% tijdens de eerste drie maanden van 2022 omdat de lockdown-beperkingen werden versoepeld en er meer voertuigen op de weg waren, waardoor het aantal ongevallen toenam.”

De Financial Conduct Authority (FCA) heeft in januari 2022 prijshervormingen doorgevoerd, die verzekeraars verbieden om klanten hogere prijzen te berekenen bij de verlenging van hun opstal- of autoverzekeringsplannen. Dit zal gevolgen hebben voor de premies van nieuwe polissen en verlengingspolissen en leiden tot prijsvolatiliteit op korte termijn. Als de premies worden aangepast aan de stijgende schadeclaims en de inflatie, kan het segment in 2022 dalende verzekeringstechnische resultaten rapporteren. Verwacht wordt dat de motorrijtuigenverzekering in 2021 dankzij lage schadeclaims een verzekeringstechnische winst zal boeken met een netto gecombineerde ratio (NCR) van 97%.

Khamari voegt daaraan toe: “De premies van autoverzekeringen zullen naar verwachting stijgen omdat de sector te maken heeft met hoge inflatie en nalevingskosten in verband met de prijshervormingen van de FCA. Aangezien bedrijven de premieprijzen voor bestaande en nieuwe klanten opnieuw in evenwicht proberen te brengen, zou dit resulteren in een sprong in de DWP in 2023.”