Advocatenkantoor Kennedys heeft een rapport gepubliceerd over de belangrijkste uitdagingen voor de wereldwijde verzekeringsmarkt in het komende jaar en heeft een groot aantal snel veranderende factoren – waaronder AI en biodiversiteitsverlies – naar voren geschoven als kwesties die verzekeraars in toenemende mate zullen moeten aanpakken, schrijft advocatenfirma kennedys in haar Global Forecast 2024-rapport ‘Evolving Risks’.
“Verzekeraars blijven opereren in een steeds risicovollere omgeving. Ze navigeren door economische en politieke onzekerheid. Geopolitiek, ESG en technologie blijven de belangrijkste aandachtspunten voor bedrijven en hun verzekeraars .De risico’s die we eerder binnen deze thema’s hebben onderzocht – zoals ontwrichting van de toeleveringsketen, klimaatverandering en cybercriminaliteit – zijn allemaal nog stevig aanwezig, maar daarnaast hebben we een evolutie van risico’s gezien.”
Technologische verandering staat volgens het rapport voorop bij de operationele en strategische besluitvorming voor alle commerciële entiteiten in alle wereldwijde regio’s – zoals blijkt uit onze enquête resultaten. “De verzekeringssector bevindt zich op een scharniermoment en heeft de mogelijkheid om de processen voor schadeafhandeling en acceptatie opnieuw vorm te geven en te transformeren. De vorm deze evolutie aanneemt kan alleen bepaald worden door individuele verzekeringsmaatschappijen hun strategische prioriteiten om hun eigen innovatieve oplossingen te creëren.”
Het fragiele geopolitieke landschap blijkt uit de uitingen van oorlogshandelingen, sluimerende handelsspanningen en gevallen van burgerlijke onrust. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot het herschrijven van wereldwijd beleid, waardoor bedrijven om hun bedrijfspraktijken te herzien, vooral die die actief zijn in meerdere rechtsgebieden. Lokale oplossingenen onshoringstrategieën zouden kunnen wijzen op een verschuiving naar deglobalisering, wat zowel uitdagingen als kansen met zich meebrengt als nieuwe commerciële relaties worden getest.
Klimaatverandering blijft een steeds zichtbaarder risico, met extreme weersomstandigheden in grotere mate verzekerde en onverzekerde verzekerde en niet-verzekerde verliezen. De resultaten van zowel het verzekeraars en juridische enquêtes in alle regio’s versterken de noodzaak om aandacht te besteden aan de voortdurende impact van klimaatverandering op schadeclaims. Daarnaast beginnen we de impact te zien van de afnemende wereldwijde biodiversiteit.van de vermindering van de wereldwijde biodiversiteit. Verlies aan biodiversiteit leidt tot economische schade en om dit te voorkomen zal de wereldwijde regelgeving moeten worden aangepast en hierop worden gereageerd. Hiervoor zullen bedrijveno m hun eigen biodiversiteitsrisico’s te overwegen.
“We zien ook een verschuiving in het ESG-raamwerk, dat bedrijven aan steeds hogere eisen. Met ESG-kenmerken een drijvende factor worden voor groei en winstgevendheid worden, neemt niet alleen de niet alleen de last om aan de regelgeving te voldoen, maar ook de verleiding om de duurzaamheidsstatus van een merk teduurzaamheidsstatus van een merk te verkopen. Naarmate de interesse, het bewustzijn en de kennis toeneemt, neemt ook het risico toe dat je ter verantwoording wordt geroepen door aandeelhouders, werknemers en consumenten.door aandeelhouders, werknemers en consumenten.
Naast deze zorgen zien we ook de opkomst van ‘greenhushing‘ claims en zorgen door bedrijven, die zich richten op de vraag of proactieve standpunten over ESG wel goed is afgestemd op het vergroten van de aandeelhouderswaarde. De huidige regelgeving voor al deze risico’s is in de hoofden van onze wereldwijde advocaten, zo blijkt uit onze onderzoeksresultaten. De erkenning dat binnenlandse en wereldwijde regelgevende kaders moeten m reageren op maatschappelijke, technologische en geografische veranderingen zal onvermijdelijk leiden tot hiaten, inconsistenties, dubbelzinnigheden en juridische uitdagingen. Commerciële wendbaarheid en strategische planning vraagt van verzekeraars en hun verzekerden om te reageren op dit steeds veranderende zakelijke landschap.
Belangrijkste conclusies
De wereldwijde risico-omgeving heeft de verzekeringssector altijd verplicht om te reageren op nieuwe en opkomende risico’s en zich daaraan aan te passen. Wat duidelijk is, is dat het tempo van verandering toeneemt. Dit geldt voor risico’s die onder alle belangrijke thema’s vallen – ESG, geopolitiek en technologie..Als gevolg hiervan streven regelgevers en wetgevers er wereldwijd naar om de noodzakelijke bestuurlijke kaders te bieden en tegelijkertijd groei en opkomende risico’s mogelijk te maken en tegelijkertijd groei en innovatie te laten gedijen.
Regelgeving: Wereldwijde regelgeving wordt herzien, bijgewerkt en gecreëerd om het tempo van de veranderingen bij te houden in dataprivacy, AI, cyber, klimaatverandering, duurzaamheid, geopolitieke spanningen, handelsrelaties, diversiteit, gelijkheid en inclusie en nog veel meer. De nieuwe regelgeving zal helpen bij hetmanagen van deze risico’s. Het zal ook risico’s met zich meebrengen als wereldwijde maatregelen niet op elkaar zijn afgestemd, als nieuwe verplichtingen niet worden nagekomen en als en inconsistenties ontstaan. Bedrijven en hun verzekeraars zullen moeten de veranderingen in alle rechtsgebieden waarin ze opereren
Kunstmatige intelligentie: De risico’s van AI zijn duidelijk, maar ook de kansen. Met AI kunnen verzekeraars sneller betalen en snel veranderende snel veranderende trends voor prijsmodellen. Naarmate het gebruik van gegevens risico’s voorspelbaarder worden, betekent dit dat ze beter te voorkomen, waardoor schades worden geminimaliseerd. Het omarmen van technologische oplossingen kunnen hulpmiddelen voor risicometing worden verbeterd, wat zowel verzekeraars en bedrijven. Deze kansen moeten niet over het hoofd gezien; verantwoorde AI biedt enorme mogelijkheden voor bedrijven en verzekeraars, en in de toekomst kunnen claims gepresenteerd worden als AI niet wordt gebruikt in commerciële processen.
ESG: De opkomst van ESG-gerelateerd bestuur (governance) in combinatie met de toegenomen kennis en bewustzijn van de consument legt een steeds grotere op alle commerciële entiteiten.Dit ontwikkelt zich naast nieuwe en zich ontwikkelende risico’s, zoals greenwashing en biodiversiteit, en de toenemende bezorgdheid van aandeelhouders over de mate waarin ESG-gerelateerde initiatieven in het belang van het bedrijf zijn.Beoordelingen van interne en externe praktijken zullen steeds belangrijker worden en zullen onder verscherpt toezicht komen te staan van toezichthouders en aandeelhouders en aandeelhouders in de komende maanden.
Geopolitiek: Het ripple-effect van de interne en externe relaties tussen landen en hun leiders – of het nu gaat om relaties, klimaatafspraken of economisch beleid – heeft een steeds breder bereik. Naar verluidt wordt 2024 het grootste wereldwijde verkiezingsjaar in de geschiedenis, ook in de VS, Europa en het Verenigd Koninkrijk: sommige landen zullen status quo handhaven; sommige zullen een belangrijke verandering zien; sommige uitkomsten zijn nog volledig onbekend. Dit alles zorgt voor een uitdagend en onvoorspelbaar landschap voor verzekeraars.
Reputatie: Bedrijven en hun verzekeraars worstelen met de toenemende van nieuwe en opkomende risico’s stijgt ook het reputatierisico. Niet snel genoeg reageren op een sociale beweging snel genoeg reageren, geen adequate interne procedures om met een cyberinbreuk om te gaan, het verkeerd inschatten van de belangen van je aandeelhouders in ESG-gerelateerde kwesties, niet voldoen aan nieuwe regelgeving of het te veel verkopen van uw bedrijfsreactie – dit alles kunnen een sterk merk in een mum van tijd binnen de kortste keren beschadigen. Het gebruik van sociale media en hogere verwachtingen van de consument verwachtingen van de consument dragen bij aan deze bedreiging. Naast het voorblijven op juridische ontwikkelingen, moeten bedrijven technologische hulpmiddelen omarmen om hun zakelijke en financiële reputatie te beschermen.