GFIA: AI-toezicht op de verzekeringssector moet ‘evenwichtig en proportioneel’ zijn

 

De Global Federation of Insurance Associations (GFIA) verwelkomt de gelegenheid om te reageren op het concept toepassingsdocument van de International Association of Insurance Supervisors (IAIS) over het toezicht op kunstmatige intelligentie (AI). In haar reactie merkt GFIA op dat zij de inzet van toezichthouders en regelgevers deelt om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt gebruikt, terwijl ook innovatie wordt gestimuleerd ten gunste van consumenten en de sector.

Gezien de snelle ontwikkeling van AI onderstreept GFIA het belang van een open dialoog tussen verzekeraars en toezichthouders. Al te prescriptieve of restrictieve richtlijnen dreigen snel achterhaald te raken en kunnen de sector ervan weerhouden om van AI te profiteren.De GFIA is ook verheugd dat de IAIS erkent dat AI in steeds meer rechtsgebieden wordt toegepast en dat verzekeraars de implementatie ervan voorzichtig aanpakken. Hoewel het conceptdocument de risico’s van AI benadrukt, dringt GFIA er ook bij de IAIS op aan om de voordelen te benadrukken, gezien het potentieel van AI om de klantenservice, schadeafhandeling, risicobeoordeling en -beperking te verbeteren.

GFIA is een groot voorstander van de beginselen van proportionaliteit en risicogebaseerd toezicht die in het ontwerp worden beschreven. De sector werkt binnen gevestigde regelgevingskaders en AI moet zodanig worden gecontroleerd dat wordt voortgebouwd op bestaande structuren in plaats van dat de vereisten worden gedupliceerd.

In dit verband benadrukt GFIA het belang van het afstemmen van richtlijnen op lokale regelgeving. Een lokale, op dialoog gebaseerde aanpak tussen verzekeraars en toezichthouders zou effectiever zijn dan al te rigide wereldwijde richtlijnen. Verzekeraars zouden ook verantwoordelijk moeten zijn voor het beheer van AI-risico’s binnen hun eigen grenzen, in overeenstemming met lokale wetten en regels