Lionel Corre, director insurance bij het Franse minister van Financiën, heeft bevestigd dat zijn plannen op koers liggen om het voor kleinere bedrijven aantrekkelijker te maken om reserves aan te leggen voor schades door bedrijfsonderbreking (BI) en voor grotere bedrijven om captives te gebruiken. Tijdens de virtuele conferentie van de Franse riskmanagmentorganisatie Amrae vertelde hij de risk- en insrancemanagers dat de voorstellen in de komende weken worden afgerond. Het doel is om zo snel mogelijk een voorstel ter goedkeuring in te dienen bij het Franse parlement. Amrae neemt deel aan de besprekingen, samen met vertegenwoordigers van de verzekeringssector, zo zei hij.
De overheidssteun voor captives en andere risicofinancieringsoplossingen om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan zogenoemde systemic risks, zoals de aanhoudende pandemie, werd in december door de Franse regering openbaar gemaakt. Toen duidelijk werd dat de meeste standaard bedrijfsschadepolissen virusgerelateerde schades niet zouden dekken, werd in Frankrijk, net als elders in Europa, opgeroepen om in samenwerking met de verzekeringssector een door de staat gesteund risicofinancieringssysteem op te zetten.
De belangstelling van de industrie en de overheid voor dergelijke regelingen is de afgelopen maanden echter afgekoeld en de Franse regering heeft de voorkeur uitgesproken voor een systeem om het risicobeheer te stimuleren in plaats van een publiek-privaat partnerschap om pandemierisico’s af te dekken. Corre zei dat onder de ideeën die nu worden besproken, maatregelen zijn om voorwaarden te creëren voor de wereldwijde herverzekeringsmarkt om meer kapitaal toe te wijzen aan risico’s zoals pandemieën.”Er zijn een aantal mechanismen die ons hierbij kunnen helpen, inclusief captives.”j.
In december kondigde de Franse regering aan wetgevende maatregelen voor te bereiden om bedrijven in staat te stellen geld opzij te zetten om pandemieën en andere niet-beschadigde BI-evenementen het hoofd te bieden, ook via captives. Corre erkende op de Amrae-conferentie echter dat captives niet geschikt zijn voor kleine bedrijven, en veel beter voor grote bedrijven.
De regering werkt daarom volgens hem aan twee hoofdpannen. “Het is een heel eenvoudige manier voor kleinere bedrijven om een reservevoorziening op te bouwen. Het zou kunnen gaan om zoiets als [de betaling van] een forfaitair bedrag, een eenvoudig mechanisme waarvoor geen grote internationale herverzekeringsregeling nodig is, zoals captives doen”, aldus Corre.“Voor grote bedrijven, waarvan er vele al begonnen zijn met alternatieve instrumenten voor risico-overdracht, hoewel niet noodzakelijk in Frankrijk, is het plan om het gemakkelijker te maken om captives op te zetten. Het kan worden aangepast om te voldoen aan de behoeften van middelgrote bedrijven met zeer specifieke behoeften, ”voegde hij eraan toe.
Corre erkent dat captives een imagoprobleem hebben. Dit komt omdat ze door sommigen worden gezien als instrumenten die door grote bedrijven worden gebruikt om minder belasting te betalen. Hij merkte echter op dat hun imago is verbeterd naarmate de sector de afgelopen jaren volwassener is geworden, en dat de regering daarom openstaat om te kijken naar manieren om het gebruik van captives aantrekkelijker te maken voor Franse bedrijven.“Captives zijn geen fiscaal instrument, maar een risicomanagementinstrument. En het is een hulpmiddel dat de neiging heeft om meer algemeen te worden. In 2021 gaan bedrijven naar dit onderwerp kijken. Het is mogelijk om in Frankrijk een gevangene op te zetten, maar we hebben een efficiënter mechanisme nodig ”, zei hij.
Een boost voor Franse captives werd ondersteund door Amrae. Zij beweert dat marktconforme oplossingen die risicomanagement stimuleren de voorkeur hebben boven overheidsregelingen om grote risico’s te financieren. “Als het gaat om uitzonderlijke risico’s, zijn bedrijven zeer slecht beschermd”, zei Oliver Wild, president van Amrae, tijdens dezelfde sessie tijdens de conferentie. “Niet alleen door de verzekeringsmarkt, maar ook door hun eigen reserves. Daarom is het nodig om wat geld opzij te zetten voor het geval de bedrijfsvoering wordt onderbroken of wanneer er extra, onverwachte uitgaven zijn.”.