Het aandeel bedrijven met een rating dat tegen 2035 zou kunnen worden blootgesteld aan een potentieel downgraderisico als gevolg van toenemende klimaatgerelateerde risico’s is gestegen tot 20%, zo blijkt uit het Climate Vulnerability Signals for Non-Financial Corporate Sectors- rapport van Fitch Ratings. Deze herziene schatting is twee procentpunt hoger dan het vorige niveau.
De aanpassingen hebben alleen gevolgen voor bepaalde sectoren, waarbij de eiwitproductie (varkensvlees en vlees van herkauwers) in de ontwikkelde markten (DM’s) de scherpste stijging kent in Climate.VS – zij het met een laag aantal getroffen emittenten met een rating. De luchtvaartsector zag slechts een bescheiden opwaartse bijstelling van zijn risicobeoordeling qua kwetsbaarheid, maar beschikte wel over het grootste aantal emittenten, waarvan de sectoren onder de update vallen, die in 2035 een ‘verhoogd’ Climate.VS (45 en hoger) bereikten. “Wij zijn daarentegen van mening dat het klimaatrisico waarmee gasgestookte productiebedrijven in Noord-Amerika worden geconfronteerd, is afgenomen.”
Fitch verwacht niet onmiddellijk actie te ondernemen als gevolg van onze herziene schattingen van de kwetsbaarheid van het klimaat. “We zullen de transitiestrategieën van emittenten die met een groter risico op klimaatkwetsbaarheid worden geconfronteerd echter nauwlettend volgen, om de inhoud, implementatie en effectiviteit ervan te beoordelen. Emittenten in kwetsbaardere sectoren zullen in de loop van de tijd te maken krijgen met een hogere ratingdruk als gevolg van klimaatrisico’s op de lange termijn, bij gebrek aan mitigatie-inspanningen. Op basis van onze laatste schatting vertegenwoordigen emittenten van beleggingskwaliteit 52% van het totale aantal emittenten met een ‘Verhoogd’ Klimaat.VS in 2035.”
“Wij verwachten dat de transitie naar een koolstofarme economie de sectoren ongelijkmatig zal beïnvloeden. Op steenkool gebaseerde nutsbedrijven, olie en gas, en bepaalde subsectoren van metalen en mijnbouw zullen bijzonder kwetsbaar zijn vanwege de aanzienlijke emissies en de lagere vraagvoorspellingen. Aan de andere kant van het klimaatrisicospectrum zullen sectoren als technologie, media, telecom en afvalrecycling minder gevoelig zijn voor transitierisico’s. Sommige andere sectoren, waaronder hernieuwbare energiebronnen, zullen profiteren van de energietransitie.”
De belangrijkste veranderingen in onze bijgewerkte schattingen hebben betrekking op sectoren als de landbouw en nutsvoorzieningen. Met name varkensvleesproducenten in DM’s hebben nu een ‘Verhoogde’ kwetsbaarheidsrisicobeoordeling, verhoogd van ‘Laag’, en de beoordeling voor producenten van vlees van herkauwers is gestegen van ‘Laag’ naar ‘Gematigd’, gedreven door een voorspelde versnelde daling van de productie voor beide subsectoren in DM’s.
De kwetsbaarheidsrisicobeoordeling voor gasgestookte generatoren uit EMEA blijft op een ‘verhoogd’ niveau, hoewel de Climate.VS-waarden naar boven zijn bijgesteld om de toenemende risico’s van de energietransitie beter te kunnen opvangen. Omgekeerd zijn de kwetsbaarheidsrisiconiveaus voor Noord-Amerikaanse gasgestookte generatoren en voor gastransmissie en -distributie verlaagd naar ‘Gematigd’, als gevolg van de stijgende vraag vanuit de energiesector, nieuwe exportterminals voor vloeibaar aardgas in aanbouw en gunstige beleidswijzigingen sinds de Tweede Wereldoorlog. escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne in 2022.