Fitch Ratings: Herverzekeringstarieven zullen stijgen, ongeacht de nat cat- activiteit

Analisten van Fitch Ratings hebben gesteld dat de herverzekeringstarieven tijdens de komende renewalperiode van januari 2023 zullen blijven verharden, zelfs als er in de tweede helft van het jaar geen significante catastrofeschades worden geleden.

In een nieuw rapport merkt het ratingbureau op dat wereldwijd de verzekerde schadelast door natuurrampen in het eerste halfjaar van dit jaar met $ 34 miljard beheersbaar waren voor de verzekerings- en herverzekeringssector, en ruim onder het niveau van $ 47 miljard  in dezelfde periode in 2021.

Niettemin kenden de renewals van juni-juli 2022 de strengste prijscondities sinds de verwoestende orkaanseizoenen van 2004-2005 in de VS, waarbij veel herverzekeraars hun catastroferisicocapaciteit verminderden, vooral in lagere layers lagen en voor totale XOL-treaties. Andere herverzekeraars hebben hun catastrofeverzekeringen uitgebreid, maar blijven specifiek in Florida terughoudend gezien de bezorgdheid over de disfunctionele markt, ondanks tariefstijgingen tot 50% bij de recente vernieuwing voor door materiële schade getroffen activiteiten in Florida.

 In plaats van grote catastrofeschades is het prijsmomentum volgens Fitch het gevolg van de aanhoudende disbalans  tussen vraag en aanbod, omdat herverzekeraars vasthouden aan discipline in zowel prijsstelling als voorwaarden, zelfs bij hogere rentetarieven. De analisten zijn dan ook van mening dat de markt tot 2023 zal blijven verharden, ongeacht het niveau van de catastrofeactiviteit tijdens de rest van het jaar. Fitch is van mening dat de herverzekeringscapaciteit op 1/1/2023  selectief zal worden beperkt door de verminderde bereidheid om risico’s te nemen op property nat-cat risico’s rampen, waarbij de activiteiten over het algemeen zullen verschuiven naar minder volatiele schadeverzekeringen en specialty-verzekeringen.

De vraag naar herverzekeringen zal echter sterk blijven omdat primaire verzekeraars te maken krijgen met toegenomen risico’s en de hogere inflatie tot hogere totale verzekerde waarden leidt. Het prijsmomentum dit jaar werd ook beïnvloed door de onzekerheid over de toereikendheid van de uiteindelijke tarieven, gezien de aanhoudend hoge catastrofeschades, de potentiële schades als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de verslechterende trends op het gebied van verlieskosten door de hoge economische en sociale kerninflatie.

En er wordt minder retrocessiecapaciteit tegen hogere tarieven verwacht bij de renewals van volgend jaar, omdat collateralised quota-share herverzekering en sidecar vehicles zich uit de markt terugtrekken na verscheidene jaren van bovengemiddelde catastrofeschades en opgesloten kapitaal.