FERMA heeft haar Position Paper gepubliceerd over het Omnibus-pakket ter vereenvoudiging van de duurzaamheidsregels (Omnibus Sustainability Rules Simplification Package, Omnibus I), na de introductie ervan door de Europese Commissie. FERMA verwelkomt de voorgestelde wijzigingen in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D) om de duurzaamheidsrapportagevereisten te stroomlijnen. De organisatie dringt er bij beleidsmakers op aan om verdere acties te ondernemen om ervoor te zorgen dat bedrijven effectievere en haalbaardere duurzaamheidspraktijken ontwikkelen, rapportageverplichtingen te richten op zinvolle gegevenspunten en om uitstel van CSRD en CS3D 2028 goed te keuren
Een positief signaal
FERMA beschouwt de Omnibus I als ‘een positief signaal voor bedrijven’ en stelt dat vereenvoudiging van de regelgeving met behoud van een risicogebaseerde aanpak essentieel is om actie op het gebied van duurzaamheidskwesties te vergemakkelijken en te helpen bij het leveren van concrete resultaten die gunstig zijn voor zowel bedrijven als de samenleving. Verder merkt de Federatie op dat rapportageverplichtingen moeten dienen als een ‘kompas dat bedrijven leidt naar effectieve praktijken voor het beheer van duurzaamheidsrisico’s’, die volgens de Federatie van vitaal belang zijn voor de veerkracht en het concurrentievermogen van de economie van de EU.
De Position Paper stelt ook dat het managen van duurzaamheidsrisico’s moet worden beschouwd als een zakelijke en bestuurlijke aangelegenheid, in plaats van een nalevingsvereiste. Het benadrukt de centrale rol van risicomanagers in het bijdragen aan rapportagevereisten en stelt dat duurzaamheidsrisico’s niet wezenlijk verschillen van andere vormen van risico en als zodanig moeten worden aangepakt door een ERM-gebaseerde aanpak.
Verdere maatregelen nodig
Om de effectiviteit van rapportageverplichtingen te waarborgen, roept FERMA EU-beleidsmakers echter op om:
- Ervoor te zorgen dat de rapportageverplichtingen zich richten op de datapunten die het meest zinvol zijn voor de activiteiten van een bedrijf, rekening houdend met de sector en omvang van het bedrijf.
- De toepassing van de CSRD uit te stellen voor bedrijven die in 2026 en 2027 moesten rapporteren en van de CS3D tot 2028 om de nieuwe wettelijke vereisten te verduidelijken en bedrijven de tijd te geven om hun bestuurs- en risicoprocessen aan te passen.
- Geef richtlijnen voor het uitvoeren van Impact Risk and Opportunity (IRO) beoordelingen op dubbele materialiteit, afgestemd op de ERM-methodologie en aangestuurd door de risicofunctie.
- Zorg ervoor dat de komende vrijwillige rapportagenormen voor bedrijven die nu buiten het toepassingsgebied van de CSRD vallen, resulteren in effectieve praktijken voor het managen van duurzaamheidsrisico’s.
- Richt de due diligence-verplichtingen in het kader van de CSRD alleen op directe zakelijke partners.
- Geef richtlijnen over wat van bedrijven wordt verwacht in het kader van de CS3D om ervoor te zorgen dat bedrijven die te goeder trouw en naar beste vermogen handelen, geen nadelige gevolgen ondervinden.\
- Geef richtlijnen over wat van bedrijven wordt verwacht in het kader van de CS3D om ervoor te zorgen dat bedrijven die te goeder trouw en naar beste vermogen handelen, geen nadelige gevolgen ondervinden, en om te helpen voorkomen dat nationale toezichthoudende autoriteiten de vereisten van de richtlijn mogelijk te veel interpreteren.
Voorbereiding vooraf
Naast het uitbrengen van de Position Paper heeft FERMA er bij riskmanagers op aangedrongen om voorbereid te zijn op de rapportagevereisten onder de huidige versies van de CSRD en CS3D, mocht het voorgestelde uitstel van de toepassing ervan tot 2028 worden verworpen of mocht de reikwijdte van de richtlijnen tijdens het wetgevingsproces veranderen. Verder merkt zij op dat, hoewel het proces van goedkeuring en omzetting van de Omnibus-richtlijn voorzichtigheidshalve meer dan een jaar in beslag kan nemen, bedrijven ruim voor de inwerkingtreding klaar moeten zijn.
Om voorbereid te zijn op de dubbele-materialiteitsbeoordelingen en risicobeoordelingen door derden in 2027, moedigt FERMA riskmanagers ook aan om de verantwoordelijkheid te nemen voor het uitvoeren van IRO-beoordelingen, terwijl ze ook hun ERM-raamwerken aanpassen om rekening te houden met duurzaamheidsrisico’s en ervoor zorgen dat de juiste hulpmiddelen voor het verzamelen en verwerken van gegevens aanwezig zijn om de analyse en rapportage te vergemakkelijken.
Over de doelstellingen van de Omnibus I zegt Valentina Paduano, vicevoorzitter van FERMA: “FERMA verwelkomt de invoering van de Omnibus I en de inspanningen om de eisen voor duurzaamheidsrapportage te stroomlijnen. Hoewel de EU haar ESG-ambities hoog moet houden, moet ze echter ook een meer pragmatische aanpak hanteren om ervoor te zorgen dat CSRD en CS3D een zinvolle impact hebben op zowel bedrijfs- als maatschappelijk niveau, wat op zijn beurt de veerkracht en het concurrentievermogen van de EU-economie versterkt. Wij geloven dat de voorstellen in de FERMA Position Paper hieraan zullen bijdragen.”
FERMA’s Position Paper is hier beschikbaar: here