FERMA heeft haar derde EU Policy Note gepubliceerd, waarin de herziening van de Solvency II-richtlijn door de Europese Commissie nader wordt toegelicht en wordt aangegeven hoe verbeteringen aan het proportionaliteitsbeginsel naar verwachting gunstig zullen uitpakken voor moedermaatschappijen van (her)verzekeringscaptives gevestigd in EU-lidstaten.
Nadat in december 2023 politieke overeenstemming werd bereikt over de herziening van de richtlijn, heeft FERMA vernomen dat de geconsolideerde en geactualiseerde tekst eind 2024 in het Publicatieblad van de Europese Unie moet worden gepubliceerd. De EU-lidstaten hebben daarna 18 maanden de tijd om de wijzigingen om te zetten in nationale wetgeving.
Een van de belangrijkste doelen van de herziening door de EC was de noodzaak om onbedoelde gevolgen van de oorspronkelijke richtlijn aan te pakken, zoals te zware eisen voor kleinere en niet-complexe verzekeraars. In de loop der tijd is gebleken dat het PoP met betrekking tot de prudentiële regels voor het (her)verzekeringsbedrijf in de EU inconsequent en onvoldoende is toegepast.
In de beleidsnota wordt de nadruk gelegd op de uitvoering van twee belangrijke elementen in artikel 29, onder a), die bedoeld zijn om de doelstelling van betere evenredigheid die in de evaluatie aan bod komt, te bereiken:
- De invoering van “kleine en niet-complexe ondernemingen” (SNCU’s), die volgens FERMA voor meer consistentie tussen de EU-lidstaten en meer voorspelbaarheid zal zorgen, aangezien de herziene tekst duidelijke criteria bevat waaraan elke (her)verzekeringsonderneming moet voldoen om door hun nationale regelgever of nationale bevoegde autoriteit (NMA) als SNCU te worden geclassificeerd.
- Een verschuiving in de bewijslast, waarbij NMA’s uitleg en details aan verzekeringsondernemingen moeten verstrekken als de autoriteit de SNCU-classificatie wil aanvechten.
Aangenomen wordt dat de meeste captives die in de EU-lidstaten zijn gevestigd, aan de SNCU-criteria van artikel 29 bis of via de captive-specifieke afwijking zullen voldoen. Als zodanig zullen captives naar verwachting profiteren van een grotere evenredigheid onder de herziene Solvency II-richtlijn.
Captive ondernemingen die als SNCU zijn geclassificeerd, zouden moeten profiteren van evenredigheidsmaatregelen op het gebied van verslaglegging, openbaarmaking, governance, herziening van schriftelijk vastgelegde gedragslijnen, berekening van technische voorzieningen, de beoordeling van eigen risico en solvabiliteit (ORSA) en het liquiditeitsrisicobeheerplan.
“Proportionaliteit is een belangrijke ontwikkeling voor de Europese captive (her)verzekeringsmarkt en is de afgelopen jaren een cruciale doelstelling geweest voor FERMA”, zegt Laurent Nihoul, bestuurslid en voorzitter van de Captive Committee van FERMA. “Captives onderwerpen aan dezelfde regelgevende vereisten als grote, gediversifieerde verzekeraars zorgt voor buitensporige administratieve lasten en kosten voor dergelijke entiteiten, waardoor hun algehele effectiviteit en efficiëntie afneemt.”
De drempels en criteria die van toepassing zijn op de activiteiten van ondernemingen die krachtens artikel 29(a) als SNCU zijn geclassificeerd en die relevant zijn voor captives, vallen onder drie hoofdgebieden: schaal, aard en risicoprofiel.
In de beleidsnotitie wordt ook gewezen op een andere afwijking die beschikbaar is voor captives, waarbij zij ook kunnen worden aangemerkt als SNCU, zelfs als zij niet voldoen aan bovengenoemde criteria, mits zij aan beide volgende voorwaarden voldoen
- alle verzekerden en begunstigden zijn een van de volgende:
– rechtspersonen van de groep waarvan de verzekeringscaptive of herverzekeringscaptive deel uitmaakt
– natuurlijke personen die in aanmerking komen voor dekking door de verzekeringsovereenkomsten van deze groep, mits de op deze natuurlijke personen betrekking hebbende activiteiten onder 5% van de technische voorzieningen blijven
- de verzekeringsverplichtingen en de verzekeringsovereenkomsten die aan de herverzekeringsverplichtingen van de captive verzekeringsonderneming of herverzekeringscaptive ten grondslag liggen, bestaan niet uit een verplichte wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.
“Captives zijn een essentieel onderdeel van een levendige en concurrerende EU-verzekeringsmarkt”, zegt Typhaine Beaupérin, CEO van FERMA, ”waardoor moedermaatschappijen/concerns meer controle hebben over riskmanagementstrategieën en verzekeringsdekking. Deze mogelijkheden zijn vooral belangrijk in een tijd waarin het risicolandschap zich snel ontwikkelt en er nieuwe risico’s opduiken, waaronder risico’s in verband met de overgang naar Net ZeroSolvency.