Ferma bezorgd over het uitblijven van vooruitgang bij de Europese pandemieoplossing

De Federation of European Risk Management Associations (Ferma) is bezorgd dat de inspanningen om pandemische pools op te zetten in heel Europa aan momentum lijken te hebben verloren, en herhaalt haar oproep  tot een ‘risicogebaseerd’ pan-Europees publiek-privaat partnerschap (PPP) voor systemische bedrijfsonderbreking (BI) risico’s. Dirk Wegener, president van Ferma,  heeft ook de verzekeringssector opgeroepen om meer te doen om een ​​oplossing te helpen creëren.

De meeste Europese landen erkennen de noodzaak om zich voor te bereiden op de volgende pandemie en zijn begonnen met discussies over mogelijke PPP’s om BI-verliezen voor infectieziekten op te vangen. Meer dan een jaar na het begin van de pandemie is er echter geen nationale of Europese oplossing in zicht, en de aanvankelijke belangstelling vervaagt tijdens een tweede golf van Covid-19.

Pan-Europese oplossing

Tijdens een recente OESO-paneldiscussie over pandemierisico zei Wegener: “Er bestaat bezorgdheid dat we het momentum hebben verloren – er zijn andere, belangrijkere prioriteiten dan dit, althans in sommige landen, helaas. We moeten echter een begin maken. We moeten eerst beginnen te lopen voordat we kunnen rennen. Kleine vooruitgang in de goede richting is op dit punt essentieel. ” Terwijl de meeste Europese landen overwegen pandemische pools op te zetten, of bestaande PPP’s voor natuurrampen of terrorisme uit te breiden, is Ferma vóór een pan-Europese oplossing.

Het probleem met nationale pools is volgens Wegener  dat veel Europese corporates grensoverschrijdend opereren. “Met de sterk geïntegreerde Europese economie zijn nationale pools gewoon niet geschikt voor hun doel. Landen zullen het geld van de belastingbetaler niet uitgeven aan begunstigden die zich buiten hun nationale grenzen bevinden.  We zien een duidelijk mandaat voor de EU om een ​​gelijk speelveld te creëren voor schadepreventie,  -omdat het uiteindelijk een kwestie van markten en concurrentie is. Schades door bedrijfsonderbrekingen zijn geen nationaal probleem, maar een EU-breed probleem – dus een regeling moet Europees zijn”, vervolgde hij. “

Alle BI-risico’s

Ferma wil dat het PPP alle systemische BI-risico’s dekt, niet alleen pandemieën. Het benadrukte dat elk PPP om BI-risico’s aan te pakken, een weerspiegeling moet zijn van individuele blootstelling en risicobeheer, en ook moet zorgen voor self-insurance en de deelname van captive verzekeraars. Dus hoewel een dergelijke regeling in eerste instantie gericht kan zijn op pandemierisico’s, zou het ‘strategisch’ het vermogen moeten hebben om ‘zich open te stellen voor andere systeemrisico’s’, vindt Wegener.

“We pleiten sterk voor PPP’s voor bepaalde lagen en structuren. Wij zijn er sterk van overtuigd dat dit concept – een risicogebaseerde manier om uiteindelijk het [geld] van belastingbetalers te verdelen onder de getroffen bedrijven – effectiever en eerlijker is dan alle soorten stimuleringspakketten die momenteel worden aangeboden en niet op risico zijn gebaseerd. Het is belangrijk om huid in het spel te hebben en dat geldt ook voor corporates ”, aldus Wegener.

Volgens hem  zou een dergelijke regeling niet verplicht moeten zijn, noch zou het een ‘one-size-fits-all’-benadering moeten zijn. Ferma pleit in het bijzonder voor een PPP die de risicobereidheid van bedrijven weerspiegelt en risicomanagement bevordert.”Het is belangrijk dat een dergelijk verzekeringsproduct een meerwaarde moet bieden, omdat polishouders erkenning krijgen voor hun individuele situatie – in termen van de individuele risico’s die hun onderneming vertegenwoordigt en wat ze hebben gedaan op het gebied van verliespreventie”, aldus Wegener.

“Het mag geen verplichte regeling zijn, maar een flexibele regeling op individuele basis die erkent wat er wordt gedaan om het risicobeheer te verbeteren… Een dergelijk product moet een eerlijke erkenning geven van de individuele risicobereidheid, gedreven door de grootte van de onderneming. Een zeer grote onderneming heeft de mogelijkheid nodig om zich tot een bepaald niveau terug te trekken en zelfverzekeringsmechanismen toe te passen, inclusief captives ”, aldus de heer Wegener.

Hij zei ook dat regeringen bedrijven moeten stimuleren om het risicobeheer en de risico-overdracht voor systemische BI-evenementen te verbeteren. Overheden zouden bijvoorbeeld belastingen op verzekeringspremies voor pandemiedekking kunnen opschorten of belastingvermindering kunnen bieden voor investeringen in het voorkomen en beperken van verliezen.

De president van Ferma merkte verder op dat de verzekeringssector niet over de ‘financiële middelen’ beschikt om de gevolgen van een pandemie te dekken. Maar verzekeraars “zouden meer kunnen doen. Het zou goed zijn als verzekeraars enthousiaster zouden zijn om deel uit te maken van een oplossing”, aldus Wegener.

Hij klaagde dat de verzekeringssector haar rol en capaciteiten om met gebeurtenissen als de pandemie om te gaan ‘bagatelliseert’. “Wij geloven dat ze veel meer kunnen doen dan alleen financiële steun bieden. Er is ook een enorme hoeveelheid technische intelligentie en expertise in het beoordelen van risico’s, het berekenen van risico’s en het modelleren van risico’s die nuttig en instrumenteel kunnen zijn bij het aanbieden van een product dat goed risicobeheer stimuleert en om het uiteindelijke doel van het opbouwen van veerkracht in de samenleving en de economie te ondersteunen. een geheel.”