Europese verzekeringspremies stegen in tweede kwartaal met 1%

 

De premies voor zakelijke verzekeringen lieten in het tweede kwartaal van 2024 voor de eerste  keer in bijna zeven jaar — sinds het derde kwartaal van 2017 — wereldwijd geen gemiddelde stijging  zien. In Europa daarentegen  stegen de verzekeringstarieven met 1%. Tegenover een toename van het gemiddelde premieniveau bij property- (+ 2%) en casualtyverzekeringen (+ 4%) staan gemiddelde premiedalingen uit Fin Pro- (min 3%)- en cyberverzekeringen (min 7%) gestegen. In de vijf voorgaande kwartalen beliep de stijging van het gemiddelde premieniveau resp 3%, 4%, 4%, 5% en 5%. Aan natuurrampen blootgestelde organisaties bleven met de grootste uitdagingen, zo blijkt uit Marsh Global Insurance Market Index.

 

Ontwikkelingen per branche

De tarieven voor propertyverzekeringen stegen met 2%, waarmee het tempo van de stijgingen matigde. In de vijf voorgaande kwartalen beliep de stijging van het gemiddelde premieniveau resp 5%, 7%, 7%, 8% en 7%. Aan natuurrampen blootgestelde organisaties bleven met de grootste uitdagingen kampen; de mate van de stijgingen vertraagde echter en sommige verzekerden zagen een daling. In veel gevallen werden langetermijnovereenkomsten (MJA’s) aangeboden. De capaciteits- en prijsproblemen bleven bestaan ​​bij bedrijven met een hoge bezettingsgraad of in nood verkerende bedrijven, zoals bedrijven metschades en/of bedrijven die volgens de verzekeraars een ondermaats riskmanagement hanteren. Verzekeraars concentreerden zich op aanhoudende politieke omstandigheden en maatschappelijke spanningen in berichtgeving zoals politiek geweld en stakingen, rellen en burgerlijke onrust (SRCC).

 

De tarieven voor casualtyverzekeringen stegen met 4% tegen gemiddelde premieverhogingen  van 5%, 6%, 5%, 4% en 4% in de vijf vorige kwartalen.  De premies waren aantal ongevallen was over het algemeen stabiel in heel Europa, met uitzonderingen op het gebied van door verliezen getroffen en aan de VS blootgestelde risico’s.Uitsluitingsvoorwaarden voor per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) waren doorgaans bespreekbaar met verzekeraars.

 

De premies voor Fin pro-verzekeringen daalden met 3%, volgens op dalingen met 7%, 7%4% en 2% in de vier voorgaande kwartalen en een gemiddelde stijging net 3% in het eerste kwartaal van 2023.  De meeste cliënten met bestuurdersaansprakelijkheidspolissen (D&O) ondervonden premieverlagingen. In veel gevallen waren langetermijnovereenkomsten (MJA’s) beschikbaar, waarvan sommige met reducties voor het tweede jaar. De capaciteit nam toe naarmate nieuwe verzekeraars de markt betreden en gevestigde partijen meer kapitaal inzetten. Sommige klanten konden onderhandelen over formuleringen en andere innovaties, met name met betrekking tot D&O en blootstelling aan milieu, maatschappij en bestuur (ESG).

 

De premies voor cyberverzekeringen daalden met 7% en waren grotendeels afhankelijk van de sector, de waargenomen risicokwaliteit en de bedrijfsgrootte. Verzekerden met een omzet boven de 250 miljoen euro en effectieve cyberveiligheidscontroles hadden doorgaans te maken met grotere premiedalingen.De neerwaartse beweging van het premieniveau werd vooral waargenomen in de excess layers. Grotere accounts kenden over het algemeen ook besparingen op de primaire en primary excess layers  vanwege waargenomen verbeteringen in de onderliggende risicokwaliteit en toegenomen flexibiliteit aan de kant van de verzekeraar. Verzekeraars besteedden bijzondere aandacht aan het managen van de digitale toeleveringsketen