Er moeten in Europa meer geavanceerde kaders worden opgezet om extreme weersomstandigheden het hoofd te bieden, waaronder publiek-private partnerschappen (PPP’s), overheidssteun en een EU-brede overheidsregeling voor natuurrampenverzekering. Dit zeggen de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) en de Europese Centrale Bank (ECB).
In een gezamenlijke discussienota over hoe huishoudens en bedrijven in de EU beter kunnen worden verzekerd tegen klimaatgerelateerde natuurrampen zoals overstromingen of bosbranden, merken de twee organisaties op dat slechts ongeveer een kwart van alle klimaatgerelateerde rampenschades in de EU is verzekerd. In sommige landen ligt dit cijfer onder de 5% en de kloof zal naar verwachting groter worden naarmate de gevolgen van de klimaatverandering groter worden.
In de discussienota worden beleidsopties geschetst om klimaatcatastrofeverzekeringen te bevorderen, met als doel het gebruik en de efficiëntie te vergroten en tegelijkertijd stimulansen te creëren om zich aan te passen aan klimaatrisico’s en deze te beperken.
“We moeten de penetratiegraad van klimaatcatastrofeverzekeringen vergroten om de toenemende impact van natuurrampen op de economie en het financiële stelsel te beperken”, aldus ECB-vicepresident Luis de Guindos. “Maar om de schades in de eerste plaats te beperken, moeten we ervoor zorgen dat een soepele en snelle groene overgang wordt aangevuld met effectieve maatregelen om ons aan te passen aan de klimaatverandering.”
EIOPA-voorzitter Petra Hielkema voegt daaraan toe: “Verzekeringen spelen een belangrijke rol bij de bescherming van bedrijven en mensen tegen klimaatgerelateerde schades door snel de nodige middelen voor wederopbouw te verstrekken. Om onze samenleving efficiënt te beschermen, moeten we het probleem van de toenemende verzekeringskloof aanpakken door passende oplossingen voor te stellen en te vinden.”
In het document wordt opgemerkt dat de verzekeringskosten naar verwachting zullen stijgen en dat sommige verzekeraars de risicodekking zullen verminderen of bepaalde soorten rampenverzekeringen helemaal zullen stopzetten, waardoor de verzekeringskloof nog groter zou worden. De EAVB en de ECB stellen voor dat verzekeraars hun beleid zodanig vormgeven dat huishoudens en bedrijven worden aangemoedigd om het risico te verminderen, bijvoorbeeld door kortingen toe te kennen voor het uitvoeren van effectieve mitigatie- of aanpassingsmaatregelen.
Het document stelt: “Aangezien de risico’s van natuurrampen naar verwachting zullen toenemen en moeilijker te verzekeren worden, moeten beleidsmakers overwegen meer verfijnde kaders in te voeren om extreme weersomstandigheden het hoofd te bieden en de toekomstige kosten voor de belastingbetaler tot een minimum te beperken. Daartoe behoren PPP’s en ex ante overheidssteun – die door een EU-brede component zou kunnen worden versterkt – in combinatie met passende waarborgen en stimulansen om risicobeperking te bevorderen. Het doel van een dergelijke aanpak is niet om algemene overheidsgaranties te bieden voor niet-verzekerde schades, maar om het gebruik van overheidsmiddelen efficiënter te maken en het moreel risico te verminderen ten opzichte van de typische status quo van onvoorwaardelijke overheidssteun na rampen”.
Het ging verder: “De overheidssector kan zich voorbereiden op voorwaardelijke verplichtingen in verband met klimaatgerelateerde rampen door zijn strategie voor rampenrisicobeheer vooraf te verbeteren. Overheden kunnen de ontwikkeling van een actieve markt voor de uitgifte en verhandeling van cat bonds ondersteunen en aanmoedigen, bijvoorbeeld door de uitgiftekosten te verlagen. Voor minder frequente, grootschalige rampen zou een EU-brede publieke regeling voor natuurrampenverzekering die een breed scala van zwak gecorreleerde gevaren dekt, een aanvulling kunnen vormen op nationale regelingen.”