Duitse bedrijven zijn in 2022 geconfronteerd met aanzienlijk hogere wanbetalingen dan in voorgaande jaren. Volgens een prognose van het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV zullen handelskrediet- en borgstellingsverzekeraars dit jaar voor bijna 700 miljoen euro aan schadeclaims ten dekken, een stijging van bijna 50% ten opzichte van het voorgaande jaar.
“We voelen de toxische effecten van gelijktijdige crises: Door de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en de wereldwijde toeleveringsketens die nog steeds onder druk staan door de pandemie, zwakt de groei in Duitsland af en daalt de betalingsmoraal. In delen van de economie zijn er tekenen van een echt gevecht om te overleven in de toeleveringsketens”, zegt Thomas Langen, voorzitter van de Kredietverzekeringscommissie bij GDV.
Verhoogde risico’s in bijna alle sectoren
Kredietverzekeraars zien verhoogde risico’s in bijna alle sectoren: “Energie-intensieve industrieën zoals staal of chemie worden hard en direct getroffen door de stijgende olie- en gasprijzen. Tegelijkertijd tast de inflatie het consumentenvertrouwen aan en doen hogere rentetarieven de bouwsector pijn”, aldus Langen. In de automobielindustrie vereisen structurele veranderingen hoge investeringen met stijgende financieringskosten, wat leidt tot een enorme druk in de hele waardeketen.
Groei van het aantal faillissementen met dubbele cijfers verwacht
Voor het komende jaar verwachten de kredietverzekeraars dan ook een dubbelcijferige groei van het aantal bedrijfsinsolventies: “Wij denken dat een stijging van 15 tot 20% waarschijnlijk is. Dan zou het aantal van de huidige 14.000 stijgen tot 16.100 à 16.800 insolventies”, aldus Langen. Dit zou echter geen golf van faillissementen zijn, maar een normalisering na jaren met ongewoon weinig faillissementen. “De stijging die wij voorspellen is geen horrorscenario, maar een natuurlijk en noodzakelijk onderdeel van een functionerende economie.”
Verzekerde bedragen stijgen tot bijna 590 miljard euro
In het huidige moeilijke economische klimaat zullen Duitse kredietverzekeraars in 2022 met 588 miljard euro (+11%) meer wanbetalingsrisico’s dekken dan ooit tevoren. Naast het dekkingsvolume van de kredietverzekering (510 miljard euro) is er nog eens 78 miljard euro van de borgtochtverzekering, waarmee verzekeraars zekerheden en garanties verstrekken. “Volgens schattingen van GDV dekken de limieten van de kredietverzekeraars onder andere ongeveer een zesde van de Duitse export en dragen daarmee ook in belangrijke mate bij aan de zekerheid van de Duitse exportindustrie”, aldus GDV-adjunct-directeur Anja Käfer-Rohrbach.