Zou volledig geautomatiseerde acceptatie binnenkort de toekomst van industriële verzekeringen kunnen zijn? De meningen van verzekeraars hierover zijn verdeeld. Dit bleek uit een enquête onder verzekeringsmanagers tijdens de WTW Insurer Summit, die onlangs plaatsvond in Essen: 45% van de deelnemers verklaart dat de industriële sector te geïndividualiseerd is om risicobeoordeling en acceptatie te automatiseren. 55% is echter van mening dat de digitalisering zal toenemen en dat grotendeels geautomatiseerde acceptatie over vijf jaar denkbaar is.
Gezien de schaarste aan middelen bij acceptatie is het echter essentieel om nog efficiënter te worden.” Flash-enquête op WTW Insurer Summit 2023 toont aan: Slechts 55 procent is overtuigd van geautomatiseerde acceptatie ESG-strategie nog niet overal stevig verankerd in acceptatiebeleidThomas Olaynig, Head Corporate Risk & Broking DACH en Polen bij WTW, zegt: “We weten dat de sector intensief werkt aan de transformatie van het verzekeringstechnisch proces. Het onderzoek bevestigt dit, maar met 45% zien veel deelnemers relatief weinig potentieel voor automatisering. Met het oog op het uitdagende risicolandschap van de toekomst en de schaarste aan middelen bij acceptatie is het echter essentieel om nog efficiënter te worden.”
“Datagedreven risicobeoordeling herbergt een groot potentieel dat vaak nog onvoldoende wordt benut”, zegt Stefanie Schriek, Head of Insurance Consulting bij WTW Duitsland. “De kwaliteit van de gegevens is vaak slecht en de uitwisseling van gegevens, bijvoorbeeld met makelaars, is niet erg gestandaardiseerd.” Verzekeraars denken echter dat hier verandering op komst is: bijna driekwart van de respondenten (71%) denkt dat geautomatiseerde platforms voor risico-uitwisseling over tien jaar de standaard op de markt zullen zijn. Ze zullen worden gebruikt om risicogegevens uit te wisselen tussen makelaars, klanten en verzekeraars om de schaarse middelen efficiënter te gebruiken en het foutenpercentage te verlagen.
WTW roept op tot moed als het gaat om ESG-risico’s
Op het gebied van duurzaamheid richtte de top zich op het onderwerp ESG. Uit het onderzoek bleek dat 41% van de respondenten in hun bedrijf een ESG-strategie heeft die een directe en duidelijke invloed heeft op acceptatie. Dit wordt ondersteund door robuuste transformatieplannen. Daarentegen zag 32% nog geen ESG-strategie in acceptatie, terwijl 27% zijn acceptatiebeslissing nog niet had gewijzigd.
“De groene transformatie brengt onvermijdelijk nieuwe risico’s met zich mee die verzekerd moeten worden. Een gebrek aan ervaring en verliesgegevens alleen mag niet leiden tot algemene uitsluitingen,” zegt Olaynig. “De consistente implementatie van ESG in het acceptatiebeleid is een gigantische taak. Bedrijven hebben echter verzekeraars nodig die hen op deze reis begeleiden. In een open dialoog tussen industriële verzekeraars, makelaars en bedrijven kunnen de behoeften van de economie worden vastgesteld en kunnen stap voor stap passende oplossingen worden ontwikkeld.”
Op de vraag of hun bedrijf een ESG-strategie die een directe en duidelijke invloed heeft op acceptatie antwoordde tweederde bevestigend : 41 door middel van robuuste transformatieplannen en 27 door uitsluitingen. Bij de resterende 32% ontbreekt een dergelijke ESG-strategie.