CFD vraagt Den Haag om wijziging van PE-systeem.

CFD heeft bij de vaste Tweede Kamercommissie voor Financien en die voor Economische Zaken & Klimaat gepleit voor een ingrijpende aanpassing van het PE-systeem voor de verzekeringssector . Vervang huidig Permanent Educatiesysteem voor financieel en verzekeringsadvies voor een eerlijker model.

Hieronder de volledige reactie:.

 

 

Geachte Volksvertegenwoordigers,

CFD heeft kennis genomen van uw plannen om de administratieve lasten voor met name MKB-ondernemers aan te pakken. Die visie ondersteunen wij van harte.

De huidige regelgeving omtrent Permanente Educatie (PE) voor onze beroepsgroep legt een onredelijk zware last op de schouders van ondernemers in onze sector. Daarom pleiten wij voor aanpassing van de Nederlandse PE-eisen, zodat deze in lijn komen met de regels zoals die gelden in de overige landen in de Eurozone.

De huidige situatie, waarin Nederlandse adviseurs verplicht zijn om driejaarlijks een volledig PE-examen voor meerdere vakgebieden met goed gevolg af te leggen, vormt een disproportionele belasting ten opzichte van hun collega’s in andere Europese landen.

Het heeft de instroom van nieuwe adviseurs ook ingrijpend beperkt. Immers, het niet behalen van het driejaarlijkse examen betekent dat alle wettelijk behaalde diploma’s vervallen en het werk niet meer mag worden uitgevoerd. Dit heeft mede geleid tot een zorgelijk tekort aan gekwalificeerde verzekerings- en financieel adviseurs in de markt.

Deze strikte eisen zijn een schoolvoorbeeld van de wildgroei aan overregulering, die dit kabinet wil aanpakken.

Aanvullende argumenten.
 

  • Ongelijk speelveld: De huidige Nederlandse regelgeving creëert een ongelijk speelveld voor Nederlandse adviseurs ten opzichte van hun Europese collega’s. Dit leidt tot een verlies aan concurrentiekracht voor de Nederlandse financiële dienstverlening.
  • Beperkte toegevoegde waarde: Hoewel PE-examens bedoeld zijn om de kwaliteit van de dienstverlening te garanderen, is de vraag of de huidige opzet daadwerkelijk een significante bijdrage levert aan de kennis en vaardigheden van adviseurs. Er zijn andere effectievere manieren om de kwaliteit van de dienstverlening te borgen.
  • Flexibiliteit: Door de PE-eisen aan te passen aan de Europese norm, wordt er meer ruimte gecreëerd voor flexibele en maatwerk-opleidingen. Adviseurs kunnen daardoor gerichter kennis en vaardigheden ontwikkelen en worden niet belast met examenvragen die in zijn geheel niet aansluiten bij de dagelijkse beroepsuitoefening.
  • Kostenbesparing: Afschaffing van het kostbare instituut achter de verplichte PE-examens leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen voor zowel adviseurs als financiële instellingen.
  • Economisch nut: Een gezonde en goed toegankelijke branche voor financieel advies is juist in deze tijd van economische turbulentie essentieel voor burgers in ons land.

 

 

Alternatieve mogelijkheden.
In plaats van het huidige systeem van driejaarlijkse PE-examens te handhaven, geeft CFD graag een aantal alternatieven ter overweging:

  • Flexibele PE: Adviseurs kunnen zelf verantwoordelijk worden gesteld voor het samenstellen van hun eigen PE-programma, waarbij ze kunnen kiezen uit een breed aanbod van opleidingen en trainingen die volledig beroepsgerelateerd zijn en waarbij het initiële diploma behouden blijft.
  • Competentiegerichte benadering: In plaats van het afleggen van examens, kan de focus worden verlegd naar het aantonen van competenties. Adviseurs kunnen bijvoorbeeld gevraagd worden om een portfolio op te bouwen waarin ze hun kennis en vaardigheden aantonen.
  • Peer review: Collega’s kunnen elkaar beoordelen op hun kennis en vaardigheden. Dit kan een goede manier zijn om de kwaliteit van de dienstverlening te borgen en tegelijkertijd de onderlinge samenwerking te versterken.

Conclusie:
Wij zijn ervan overtuigd dat een aanpassing van de Nederlandse PE-regels in lijn met de Europese norm een belangrijke stap voorwaarts is om aan de huidige discriminerende PE-examens te ontkomen.

Nederlandse adviseurs kunnen dan ook beter worden voorbereid op grensoverschrijdende arbeid. Hierdoor ontwikkelt zich ook sneller een sector waar ruimte komt voor (inter)nationale innovatie en flexibiliteit in de financiële dienstverlening en legt ook een basis voor meer concurrentie tussen Europese verzekeraars.

CFD vraagt het nieuwe kabinet daarom de huidige regelgeving te heroverwegen, om tot een meer flexibele, meer efficiente, toegankelijkere en toekomstgerichter Permanent Educatie model te komen, dat ook internationaal als voorbeeld kan dienen.

Graag kom ik u het bovenstaande persoonlijk toelichten.

Met vriendelijke groet,
CFD

Edwin Herdink
voorzitter