Burghgraef van Tiel & Partners wil met ‘Grote Testdag’ en tweetal stappenplannen verzekerbaarheid daken met zonnepanelen aantonen

Het wordt steeds lastiger om panden voorzien van daken met polystyreen of polyurethaan-isolatie waarop zonnepanelen geïnstalleerd zijn te verzekeren. “Bij Burghgraef van Tiel & Partners vinden we het onzin dat dit soort panden onverzekerd raken. Mits je de juiste richtlijnen volgt, volgens Scope 12 inspecteert en de juiste materialen gebruikt.  En we gaan het bewijzen ook!”, schrijft het bedrijf in haar nieuwsbrief

Vanwege corona heeft Burghgraef van Tiel & Partners de Grote Testdag moeten uitstellen, maar deze testdag vindt nu plaats op 16, 17 of 18 december. IJs en weder dienende natuurlijk, want ze kunnen er geen regen, halen of storm bij gebruiken. Wat gebeurt er die dag? Dan gaat BvT bij Troned in Enschede vier zonnepanelen in brand steken.

“Als blijkt dat het isolatiemateriaal hierbij niet beschadigt, kunnen we stellen dat een brand in de PV-installatie, niet meer zal doorslaan naar het isolatiemateriaal. Bovendien is een dak voorzien van brandwerende coating volledig bestand tegen fouten van dakdekkers. Mooi, want wist u dat circa 5% van de branden, waaronder een van de grootste branden van dit jaar, veroorzaakt is door een dakdekker? Het aantal branden dat is veroorzaakt door zonnepanelen is overigens vele malen lager. Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar wij weten dat dit minder is dan 0,01%. Met andere woorden: we maken een dak met polystyreen/polyurethaan-isolatie waarop PV-panelen zijn geïnstalleerd én waarop de coating is aangebracht brandveiliger dan een dak met hetzelfde isolatiemateriaal zonder PV-installaties. Maar dan moet er dus wel die coating op.”

 Visie

Volgens Burghgraef  van Tiel & Partners is de kans dat een zonnepaneel in brand raakt niet groot, maar ook niet uit te sluiten. “Als het mis gaat, dan gaat het ook goed mis.Voor verzekeraars is dat op dit moment de druppel die de emmer doet overlopen. Hierbij speelt ook mee dat veel zonnestroominstallaties niet zijn geplaatst conform de normeringen wat de angst die verzekeraars hebben alleen maar meer voedt. Dus wat gebeurt er? Als de belangen te groot worden, dan gaat men in de zekere-modus-stand. En dat is: afkoppelen.”

Burghgraef van Tiel & Partners is van mening dat zonnepanelen conform de norm moeten worden geïnstalleerd en bovendien gecontroleerd moeten worden door middel van een onafhankelijke controle. Dit controleren dient te gebeuren met Scope 12, een door de stichting SCIOS ontwikkelde inspectie, specifiek gericht op het inspecteren van zonnestroominstallaties. “Er komen gelukkig steeds meer gecertificeerde inspecteurs op de markt en een update van Scope 12, waarin ook de IV curve meting wordt meegenomen, komt vermoedelijk medio 2021.Daarnaast werken ook de installateurs aan een beter kwaliteitssysteem. Ook dit is positief. Maar kijken we naar de oude installaties, dan zullen we toch de situatie moeten verbeteren. Belangrijk hierbij is dat kabels in een kabelgoot komen te liggen, dat connectoren vrij van het dak komen te hangen en dat connectoren van hetzelfde merk of die een type verklaring hebben bij elkaar worden geplaatst. Als we hier aan voldoen, dan kunnen we de situatie aanzienlijk verbeteren.”

Burghgraef van Tiel & Partners heeft daarnaast een tweetal stappenplannen ontwikkeld waarin staat hoe zonnepanelen geïnstalleerd zouden moeten worden: één voor zonnepanelen op brandbare daken en één voor zonnepanelen op woningen. “ Als hieraan voldaan wordt kunnen we de situatie aanzienlijk verbeteren. De twee stappenplannen kunnen hier gedownload worden:

Stappenplan zonnepanelen op brandbare daken

Stappenplan Burghgraef van Tiel zonnepanelen op woningen