Britse opstal- en inboedelverzekeraars beleefden het slechtst presterende jaar ooit in 2022, met naar verwachting verdere combined ratio’s boven de 100%


  In 2022 werd een verliesgevende  combined ratio van 122% geboekt, als gevolg van grote weersomstandigheden en hoge inflatie. Hoewel dit jaar-op-jaar verbetert, worden verdere verliezen verwacht in 2023 en 2024, met combined ratio’s van respectievelijk 114% en 104%. Hierdoor  zullen de consumentenpremies dit jaar met 17% stijgen (gemiddeld £43 per polis) en in 2024 nog eens met 16% (£44 per polis).

De Britse markt voor opstal- en inboedelverzekeringen beleefde in 2022 het slechtst presterende jaar ooit, volgens de meest recente UK Home Results Analysis van EY. In 2022 werd een verliesgevende combined ratio an 122% opgetekend, met naar verwachting verdere verliezen in 2023 en 2024 omdat de markt tegenwind blijft ondervinden. Als gevolg hiervan zullen consumenten naar verwachting hun premies de komende twee jaar met meer dan een derde (36%) zien stijgen.

De balansen van opstal- en inboedelverzekeraars in het Verenigd Koninkrijk in 2022 werden zwaar beïnvloed door grote weersomstandigheden, aanhoudend hoge inflatie, druk op de toeleveringsketen en een verhoogde schadefrequentie. Daarnaast hadden de hervormingen van de FCA’s General Insurance Pricing Practices (GIPP) begin 2022 – die leidden tot een herschikking van wat nieuwe en bestaande klanten betaalden – invloed op de premieniveaus; in veel gevallen bleven de tarieven onder het niveau dat nodig was om gelijke tred te houden met de inflatie. Hoewel de premies nu stijgen, blijven er nog veel uitdagingen en de Britse opstal- en inboedelverzekeraars zullen naar verwachting verliesgevend blijven, zij het in mindere mate, met een NCR van 114% voorspeld voor 2023 en 104% in 2024.

Richard Reed, Head of UK General Insurance in het Verenigd Koninkrijk bij EY, licht toe: “2022 was ongetwijfeld een uitdagend jaar voor Britse opstal- en inboedelverzekeraars, met bedrijven die ongekende verliezen leden. Terwijl andere slecht presterende jaren bijna volledig werden veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden, werd het resultaat van 2022 ook beïnvloed door uitdagende marktomstandigheden. Verwacht wordt dat 2023 iets beter zal presteren – deels dankzij het gunstige weer voor een groot deel van dit jaar – maar veel van de uitdagingen, zoals schadefrequentie en inflatie, blijven bestaan en helaas geven de gegevens tot nu toe aan dat dit jaar waarschijnlijk nog steeds een van de slechtste van de afgelopen tijd zal zijn.” 

Premies voor woningverzekeringen zullen in 2023 met 17% stijgen,  een stijging van 43 pond per polis. EY voorspelt dat de premies in 2023 met 17% zullen stijgen (waardoor de gemiddelde polis met 43 pond zal stijgen) en in 2024 met nog eens 16% (waardoor de gemiddelde polis met 44 pond zal stijgen).  

Rodney Bonnard, UK Financial Services Markets Leader bij EY, concludeert: “Consumentenpremies zijn in de loop van 2023 gestegen en we verwachten dat het niveau in de rest van het jaar en in 2024 verder zal stijgen, omdat verzekeraars proberen een evenwicht te vinden tussen inflatie en kostendruk. Vooruitkijkend is het voor woonhuisverzekeraars in het Verenigd Koninkrijk belangrijk om hun bedrijfsmodellen te herzien om ervoor te zorgen dat ze de komende jaren in de beste positie verkeren om winstgevend te zijn in een concurrerende markt. Om dit te doen, zullen bedrijven moeten navigeren door aanhoudende inflatie en onzekerheid over de toekomstige kosten van weerclaims, naast andere kritieke groeigebieden, waaronder ESG en digitale transformatie.”