Volgens de jaarlijkse enquête van Aviva zijn de topprioriteiten voor Britse MKB-bedrijven voor het komende jaar overleven (32%), herscholing en bijscholing van het personeel (23%) en het opzetten van plannen ter versterking van de veerkracht/weerbaarheid van het bedrijf (22%).
“Het is bemoedigend om te zien dat de planning van versterking van de weerbaarheid dit jaar een van de belangrijkste aandachtspunten is voor MKB-ers”, zegt Gareth Hemming, chief distribution officer bij Aviva. “Het oude gezegde ‘bereid je voor op het ergste en hoop op het beste’ is nu meer dan ooit relevant, en we hebben een reeks riskmanagementinstrumenten om makelaars te helpen om dit samen met bedrijven te doen.”
Hij voegde eraan toe: “Wij geloven dat makelaars een cruciale rol spelen in het adviseren van MKB-ers over hun opties en het maken van weloverwogen keuzes over de dekking die ze nodig hebben. Daarom investeren we in extra ondersteuning voor makelaars in het Verenigd Koninkrijk, zodat ze gemakkelijker toegang krijgen tot onze scceptanten en riskmanagers.
“Zoals altijd is het van cruciaal belang dat bedrijven samenwerken met hun makelaar om er zeker van te zijn dat ze niet alleen bestand zijn tegen de risico’s waarmee ze in de toekomst te maken krijgen, maar dat ze ook dekking hebben om hen te beschermen tegen de risico’s die ze niet kunnen beheersen.”
Wat groei betreft, verwacht 37% van de ondervraagden in 2022 te zullen groeien; 41% denkt zijn huidige omvang te zullen behouden; 13% voorspelt een inkrimping van de omvang; en 2% anticipeert op sluiting.Uit de Aviva-enquête bleek ook dat digitaal in de schijnwerpers zal blijven staan, met 38% van de meer dan 500 respondenten die van plan is hun online verkoop en aanwezigheid uit te breiden. Bovendien zal 35% proberen hun digitale processen te verbeteren. Opmerkelijk is dat 84% van de MKB-ers van plan is thuiswerken evenveel of meer toe te passen als in 2021.
Meer dan de helft (51%) maakt zich echter zorgen over het cyberrisico. Van de ondervraagde bedrijven heeft 33% een cyberverzekering afgesloten, een sprong voorwaarts ten opzichte van de 14% van vorig jaar. Ook bleek dat 13% te maken heeft gehad met een cyberaanval, terwijl 66% van degenen die zelf ervaring hadden met een cyberaanval of wisten van een inbreuk, zei dat de cyberaanval meer dan eens plaatsvond.
“Kleine en middelgrote ondernemingen blijven tijdens de pandemie blijk geven van een ongelooflijk aanpassingsvermogen en veerkracht, en nu we hopelijk een periode van groei na de pandemie ingaan, denken we dat dit zal aanhouden,” verklaarde Hemming. “De verschuiving naar meer online aanwezigheid en digitale processen brengt een verhoogd risico op cyberaanvallen met zich mee; en dat in een tijd waarin bedrijven zich geen verdere verstoringen kunnen veroorloven. Het is goed om te zien dat het niveau van cyberdekking toeneemt, met name bij bedrijven die van plan zijn hun online of digitale activiteiten uit te breiden, maar twee derde van de bedrijven staat nog steeds bloot aan snel evoluerende en gevarieerde aanvalsmethoden.”