Volgens het jaarlijkse overzicht van reserves van BofA Securities blijven Europese schadeverzekeraars “beschikken over sterke reserves en goed gepositioneerd om schokken op te vangen, ondanks de impact van de hoger dan verwachte inflatie in de afgelopen jaren. “Analisten van BofA Securities merken op dat de buffers vorig jaar fungeerden als een belangrijke eerste verdedigingslinie tegen onverwachte inflatieschokken, en voegden eraan toe dat de totale buffers op jaarbasis daalden, maar sterk bleven en ‘de algemene veerkracht van de sector aantoonden’.
“De vooruitzichten voor de winstgevendheid zijn sterk, omdat de premiestelling een inhaalslag heeft gemaakt, wat leidt tot aantrekkelijke margevooruitzichten voor schadeverzekeraars, met extra ruimte om de buffers weer op te bouwen. Onze topposities in schadeverzekeringen zijn AXA, Beazley en Hiscox”, aldus BofA Securities. Het bedrijf vervolgde: “Uit onze analyse van de openbaar gemaakte reserves blijkt dat het effect van de hoger dan verwachte inflatie een klein, maar beheersbaar effect heeft gehad op de algehele kracht van de reserves. De gemiddelde buffers daalden van 9% naar 7% van de schadevoorzieningen, onder invloed van de hogere inflatie en de post-COVID normalisatie. Wij schatten de grootste reservekracht in bij Lancashire (19,0%), Hannover Re (9,9%) en Munich Re (9,6%). We zien meer bescheiden buffers bij Swiss Re (1,8%) en SCOR (3,3%), wat de versterking gedurende het jaar verklaart.”
“BofA Securities merkte ook op dat de combined ratio’s in 2022 verslechterden doordat de hoger dan verwachte claiminflatie de acceptatiemarges van verzekeraars uitholde. Volgens de analisten was er in 2023 echter een behoorlijk herstel doordat de sector reageerde met hogere premies. Dit heeft een aantal bedrijven in staat gesteld om hun reserve weer op te bouwen door conservatievere schadegevallen voor het lopende jaar, legde BofA Securities uit.
Het bedrijf vervolgde: “De winstvooruitzichten voor 2024 zijn sterk en we verwachten dat de combinede ratio’s verder zullen verbeteren. “We verwachten dat dit zal worden gedreven door een significante verbetering van de herverzekeringsmarges na de aanzienlijke opbouw van reserves in 2023 en een verdere verbetering van de primaire marges van de harde particuliere markt. We zien stabielere vooruitzichten voor zakelijke verzekeringen gezien de matigende premieverhogingen.”
Het bureau concludeert: “Onze BofA-economen verwachten dat de economische inflatie in 2024 zal blijven matigen, wat geruststellend is voor de vooruitzichten voor de schadereserves van schadeverzekeraars. We blijven in de gaten houden hoe meer inflatie door lonen en medische kosten de aannames voor de langere termijn kunnen beïnvloeden. De grootste aanjager van inflatie in aansprakelijkheidsverzekeringen blijft de sociale inflatie, die na de COVID weer is toegenomen en een belangrijk punt van zorg blijft. Dit heeft ertoe geleid dat de meeste verzekeraars hun reserves in 2022 hebben versterkt. Wij denken dat dit zich waarschijnlijk heeft voortgezet in 2023 en zien dit als een blijvend risico in 2024, vooral gezien de vertraging in de prijsstelling van aansprakelijkheid.”