BHB Dullemond: Continentaal Europa loopt qua verzekeringsfusies en -overnames achter op VK en Ierland

“De interesse voor het Nederlandse verzekeringsintermediair is al lang niet meer uniek. De afgelopen jaren is er in heel continentaal Europa sprake van een toegenomen interesse in de sector. Hiermee loopt het continent achter op het Verenigd Koninkrijk en Ierland waar overnames in de verzekeringsmarkt zich op het meest volwassen niveau bevinden:, schrijft BHB Dullemond in haar Overnamemonitor Verzekeringsmarkt .

Op de tweede plaats komt de DACH regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland), momenteel nog de meest versplinterde markt van Europa (met name Duitsland), maar daarmee ook de grootste in aantallen transacties.  In Centraal- en Oost-Europa is er echter sprake van beperkte activiteit. “Alhoewel de geopolitieke onrust hier ongetwijfeld niet bij helpt, is de intermediaire markt in Centraal- en Oost-Europa minder volwassen en daarmee minder aantrekkelijk voor (private equity) investeerders of strategen. Toch is er wel enige interesse. Zo heeft bijvoorbeeld Corsair recentelijk de overname van MJM Holdings, een Poolse zakelijke broker, aangekondigd. “

Opmerkelijke transactie

Het rapport noemt de overname van Klap door Ardonagh als ‘opmerkelijke transactie’. | Met het verwelkomen van Ardonagh als nieuwe aandeelhouder komt ook Klap in een nieuwe fase terecht. Alhoewel Ardonagh tevens aandeelhouder is van Leons en Classicus zal Klap het buy & build platform voor de Nederlandse markt blijven. Na diverse acquisities de afgelopen jaren onder de vlag van Nedvest betekent de overname een voortzetting van de verdere groeistrategie.”

Geografische analyse

Wanneer wordt gekeken  naar de kopers  die actief zijn dan zijn dit volgens BHB Dullemond al lang niet meer uitsluitend Nederlandse partijen. In de categorie > 10 miljoen vinden de actiefste kopers in 2023 hun oorsprong in het buitenland. Zo komen Ardonagh en Howden uit het Verenigd Koninkrijk, vindt GGW zijn oorsprong in Duitsland (alhoewel HG als belangrijkste investeerder weer uit het Verenigd Koninkrijk komt) en is Söderberg & Partners een van oorsprong Zweedse organisatie.

Over de tweede helft van 2023 hebben er relatief veel transacties plaatsgevonden in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Door enkele overnames in de buitencategorie lag de nadruk qua transactiewaardes in de provincies NoordBrabant, Zuid-Holland en Noord-Holland. Evenals in eerdere jaren zijn de activiteiten in de provincies Flevoland en Zeeland minimaal.