Banken schieten tekort in aanpak ongelijkheid tussen man en vrouw

De  Eerlijke Bankwijzer maakte deze week bekend dat zes van de zeven onderzochte banken zich onvoldoende inzetten om ongelijkheid tussen man en vrouw tegen te gaan. Zo scoren in het nderzoek  meeste Nederlandse banken nog steeds een onvoldoende op de thema’s ‘vrouwenrechten’ en ‘aanpak van ongelijkheid’. Dit geldt voor de Rabobank, ABN AMRO, Triodos Bank, Van Lanschot, ING en NIBC. Alleen de Volksbank scoort goed.

De lage scores zijn volgens de onderzoekers bvooral te wijten aan een blinde vlek bij de leningen en beleggingen van banken. Banken hebben immers niet alleen de verantwoordelijkheid deze ongelijkheid in hun eigen bedrijf aan te pakken, maar ook via hun leningen en beleggingen. Voor de meeste banken heeft dit nog steeds veel te weinig prioriteit.

Goed of niet goed

Rabobank, ABN AMRO, Triodos Bank, Van Lanschot, ING en NIBC scoren allemaal onvoldoende en krijgen een score 4 of lager. Zij pakken vooral de ongelijkheid tussen man en vrouw bij de bedrijven waarin ze investeren niet goed aan. Bunq investeert niet in bedrijven en is daarom alleen beoordeeld op genderongelijkheid binnen de eigen bankorganisatie. Hierop scoort het slecht. Alleen de Volksbank scoort een 9. De bank pakt ongelijkheid tussen vrouw en man aan zowel binnen de bankorganisatie, als in zijn leningen en beleggingen.

Genderongelijkheid binnen de bankorganisaties

Wat betreft genderongelijkheid binnen de bankorganisaties hebben enkele banken een inhaalslag gemaakt. Dat zijn Rabobank, ABN AMRO, Van Lanschot, Triodos en NIBC. Ze zijn er echter nog niet. De Volksbank doet het goed. ING heeft geen verbetering laten zien in vergelijking met twee jaar geleden. Bunq scoort op dit onderdeel slecht.

Het loonverschil tussen vrouwen en mannen in de financiële sector behoort tot de grootste in de Nederlandse economie. Werkende vrouwen verdienden in Nederland in 2021 gemiddeld 6,9% minder dan mannen. In de financiële sector is dit verschil 23,8%. Slechts drie van de acht banken rapporteren over maatregelen om deze kloof te dichten: ABN AMRO, Van Lanschot Kempen en de Volksbank.

Het goede nieuws is dat alle beursgenoteerde banken dit jaar voldoen aan het minimale wettelijke streefcijfer van 33% vrouwen in de raad van commissarissen. Bij een aantal banken is dat 40%. Het is wel nog steeds wachten op de eerste vrouwelijke CEO van een Nederlandse bank.

Genderongelijkheid bij bedrijven waarin banken investeren

Er is in  het onderzoek ook gekeken naar de financiering van acht supermarkten waarbij eerder schendingen van vrouwenrechten in de toeleveringsketen waren vastgesteld. ABN AMRO, ING, Rabobank en Van Lanschot verstrekten samen voor 1,2 miljard euro aan leningen en belegden voor 67 miljoen in deze supermarkten.
In enkele toeleveringsketens van deze supermarkten is behalve van een loonkloof ook sprake van seksuele intimidatie, misbruik en geweld. In de Thaise garnalensector werken vrouwen onder gevaarlijke omstandigheden en met buitensporige werktijden, en verdienen 28,7% minder dan mannen. In Brazilië verdienen koffiearbeidsters 16% minder dan hun mannelijke collega’s.

Barbara Oosters, projectleider Eerlijk Bankwijzer: “ De meeste Nederlandse supermarkten zijn hier, na maatschappelijke druk, mee aan de slag gegaan, een aantal nog niet. Banken investeren stevig in deze supermarkten en moeten dus bij de achterblijvers aandringen op het respecteren van vrouwenrechten in hun toeleveringsketens. Alleen de Volksbank eist dit van zijn klanten. Andere banken zoals ABN AMRO zeggen hiermee aan de slag te gaan, maar dit had allang staand beleid moeten zijn. De grootste bank, ING, doet nog steeds niets. Dat moet veranderen.”