Australische verzekeraarsorganisatie ICA bestempelt recente stormen en overstromingen als zesde ramp in vijf maanden

De Australische verzekeraarsorganisatie Insurance Council of Australia (ICA) heeft de stormen van  5 februari jl aan de Oostkust die gepaard gingen met hevige regenval en leidden tot overstromingen officieel als ‘ramp’ (‘catastrophe’) uitgeroepen. Verzekeraars hebben inmiddels meer dan 10.000 claims ontvangen met een totale schadelast van naar schatting $ 45 miljoen. De meeste claims zijn voor materiële schade veroorzaakt door storm, overstromingen, sterke wind en zware regen.

Karl Sullivan, Head of Risk and Operations bij ICA, : “Verzekeraars verwachten dat een groot aantal claims zal worden ingediend in de komende 48 uur als eigenaren van onroerend goed de schade aan huizen en bedrijven inspecteren en contact opnemen met hun verzekeraars. Het is waarschijnlijk dat veel huisbewoners geen contact kunnen opnemen met hun verzekeraars door telecommunicatie en stroomonderbrekingen, maar verzekeraars staan ​​klaar om te helpen.”

Tot nu toe komen de meeste claims uit Zuidoost-Queensland en langs de kustgebieden van New South Wales, maar er is ook melding gemaakt van enkele honderden kilometers landinwaarts en in de regio rond hoofdstad Canberra (ACT). De officiële ramp-verklaring  betekent dat claims voorrang zullen krijgen van verzekeraars.. Verzekeraars houden ook toezicht op de omvang van de verzekerde schade in de Pilbara-regio in West-Australië na Cyclone Damien tijdens hetzelfde weekend.

De ICA heeft de afgelopen vijf maanden zes calamiteiten officieel als ‘ramp’ bestempeld. In september resulteerden bosbranden in NSW en Queensland in 497 claims ter waarde van $ 37 miljoen. De bosbranden van Rappville NSW in oktober leidden tot 255 claims en een totaalbedrag aan verzekerde schade van $ 19 miljoen en meer dan 20.000 claims ter waarde van $ 1,65 miljard zijn ingediend voor de bosbranden van november tot februari die Queensland, NSW, Victoria en Zuid-Australië hebben getroffen. De ICA verklaarde ook de hagelbuien in november (SE Queensland, 22.000 claims, $ 166 miljoen) en januari (ACT, Victoria en NSW, 69.850 claims ter waarde van $ 638 miljoen) officieel tot ramp.