ANWB  vraagt 77 verzekerden rijgedrag te verbeteren

De ANWB biedt automobilisten sinds juni 2016 de Veilig Rijden Autoverzekering. Inmiddels zijn er 1800 polissen verkocht. Om de tien dagen ontvangen de verzekerden via een app de tussentijdse rijscores, tips en adviezen. De ANWB neemt alleen contact op als het rijgedrag de norm sterk overschrijdt. Dat was bij 77 polishouders het geval. Daarbij ging het vooral over fikse overschrijdingen van de maximumsnelheid. De helft reageerde positief en verbeterde daarna het rijgedrag.

Door automobilisten bewust te maken van hun gedrag achter het stuur wil de ANWB de verkeersveiligheid in Nederland bevorderen. Bij het afsluiten van de verzekering en aan het begin van een periode krijgt men 10% korting op de premie. Na een periode van drie maanden bepaalt de ANWB aan de hand van de verzamelde rijscores de korting op de verzekeringspremie. Deze kan oplopen tot 30%. De groep van 60 mensen, die als eerste de verzekering  afsloten, hebben gemiddeld 17.5% korting op hun verzekeringspremie verdiend.

Bij het bepalen van de veiligheidsscore kijkt de ANWB naar de gereden snelheid ten opzichte van de toegestane maximumsnelheid, de acceleratiesnelheid, de snelheid in bochten en het remgedrag.De polishouders hebben met elkaar inmiddels een kleine 1.5 miljoen kilometer gereden, hebben een gemiddelde rijscore van 75 behaald en de app met feedback gemiddeld acht keer per maand bekeken