Andreas Berger volgt Christian Mumenthaler op als Group CEO

 

 

Swiss Re meldt vandaag  dat Andreas Berger Group Chief Executive Officer wordt met ingang van 1 juli 2024, als opvolger van Christian Mumenthaler, die terugtreedt. Tegelijkertijd zal hij terugtreden als CEO van Corporate Solutions en is het selectieproces voor zijn opvolger gestart.

Jacques de Vaucleroy, vicevoorzitter van de raad van bestuur van Swiss Re, zegt: “De Raad van Bestuur heeft unaniem besloten dat Andreas Berger de juiste persoon is om voort te bouwen op het huidige momentum van de onderneming en Swiss Re naar de volgende fase van haar ontwikkeling te leiden. Na vijf jaar bij Swiss Re kan hij terugkijken op een overtuigende staat van dienst, onderstreept door de succesvolle turnaround van de Corporate Solutions Business Unit die hij heeft geleid. Hij heeft laten zien dat hij zich sterk richt op uitvoering en tegelijkertijd de business innoveert met op data-analyse gebaseerde oplossingen. Hij zal een cultuur van prestaties en prestaties en sterke leiderschapswaarden uitdragen. Het grondige opvolgingsplanningsproces van de Raad van Bestuur heeft geresulteerd in de benoeming van een uitstekende kandidaat voor de rol van Group CEO, terwijl het ook de kracht en diepte van het leiderschapstalent van Swiss Re heeft aangetoond.”

Hij vervolgt: “Christian Mumenthaler loodste het bedrijf door een periode met verhoogde natuurrampactiviteit, een ongekend laag renteklimaat en de COVID-19 pandemie. Tijdens zijn achtjarige ambtstermijn groeiden de verdiende premies en fee-inkomsten van Swiss Re van ongeveer USD 30 miljard in 2015 naar USD 45 miljard in 2023 en werd ook de kapitalisatie van de Groep aanzienlijk versterkt, zoals blijkt uit de gestegen Swiss Solvency Test ratio. Met de rugwind van het behalen van alle financiële doelstellingen voor 2023, een dividendverhoging en de positieve effecten van de reorganisatie van de Groep, is dit het juiste moment voor CEO-opvolging. Christian is een ongelooflijk toegewijde, gepassioneerde en intellectueel sterke leider die een impact heeft gehad, ook buiten Swiss Re. Namens de Raad van Bestuur wil ik mijn dank en waardering uitspreken voor zijn sterke betrokkenheid en zijn bijdragen aan het succes van de onderneming. We wensen hem het allerbeste.”

Christian Mumenthaler zegt: “Het was een waar voorrecht om Swiss Re zo lang te dienen en te leiden. Ik ben enorm dankbaar voor deze ervaring en voor de vooruitgang die het hele bedrijf in deze periode heeft geboekt, waarbij zoveel uitmuntend talent zich heeft ingezet voor een zinvol doel. Ik ben blij dat ik het roer overdraag nu het bedrijf zijn beloften heeft kunnen waarmaken. Ik voel dat dit voor mij het juiste moment is om verder te gaan. Het is fantastisch dat we een van mijn collega’s benoemen om mij op te volgen. Met Andreas is Swiss Re in goede handen.”

Andreas Berger zegt: “Ik ben vereerd met het besluit van de Raad van Bestuur om mij te benoemen om dit geweldige bedrijf te leiden. Swiss Re heeft een uitstekende wereldwijde klantenfranchise op het gebied van Herverzekering en Corporate Solutions, ondersteund door het ongelooflijk sterke merk Swiss Re en de kapitaalpositie. Ik kijk ernaar uit om met al mijn collega’s in het Group Executive Committee, de medewerkers van Swiss Re en de Raad van Bestuur samen te werken om deze franchise verder te versterken en de klanten van Swiss Re te helpen hun doelen te bereiken.”

Christian Mumenthaler (54) trad in 1999 in dienst bij Swiss Re; tussen 2005 en 2007 was hij Group Chief Risk Officer en tussen 2007 en 2010 Head of Life & Health. In januari 2011 werd hij benoemd tot Chief Marketing Officer Reinsurance en lid van het Group Executive Committee. In oktober 2011 werd hij benoemd tot Chief Executive Officer Reinsurance. In juli 2016 werd hij benoemd tot Group Chief Executive Officer. Hij is voorzitter van de Geneva Association, medevoorzitter van de WEF Alliance of CEO Climate Leaders, bestuurslid van economiesuisse en lid van het Pan-European Insurance Forum, het Global Reinsurance Forum, de Steering Committee van het Insurance Development Forum, Insurance Europe’s Reinsurance Advisory Board en de Board of Trustees van de St. Gallen Foundation for International Studies. Christian Mumenthaler behaalde een PhD in Natuurkunde aan het Swiss Federal Institute of Technology (ETH), Zürich. Een portretfoto van Christian Mumenthaler kan hier worden gedownload.

 

Andreas Berger (57) trad in maart 2019 in dienst bij Swiss Re als Chief Executive Officer Corporate Solutions en lid van het Group Executive Committee. Daarvoor bekleedde hij leidinggevende posities bij Boston Consulting Group, Gerling en Allianz. In 2009 werd hij benoemd tot Allianz Global Corporate & Specialty SE (AGCS) Chief Executive Officer, Regional Unit London. In 2011 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van AGCS als Chief Regions & Market Officer (Centraal- en Oost-Europa, Middellandse Zeegebied, Afrika en Azië). Daarnaast werd hij verantwoordelijk voor de Global Broker Channel Distribution voor de Allianz Group. Hij is voorzitter van de International Insurance Society en bestuurslid van Advance, het Zwitserse initiatief voor gendergelijkheid in het bedrijfsleven. Andreas Berger studeerde in Giessen en Parijs en behaalde een Master in Rechten en een Master in Bedrijfskunde aan de Justus Liebig Universiteit Giessen (Duitsland).