Herverzekeraars zijn op zoek naar meer stabiliteit in een volatiele omgeving die de afgelopen tijd sterk is veranderd, met onzekere gevolgen voor prijsstelling en capaciteit, zo blijkt uit een rapport van AM Best.De herverzekeringsmarkt zal volgende maand onder de loep worden genomen, wanneer de Rendez-Vous de September van 10 tot 14 september in Monaco terugkeert als een persoonlijk evenement, maar het rapport van AM Best zet alvast de krijtlijnen uit.
Herverzekeraars evalueren de impact van inflatie, stijgende rentevoeten, verhoogde activiteit op het vlak van natuurrampen en meer voorkomende secundaire risico’s, terwijl ze ook voor een aantal uitdagingen staan om via modellering een volledig inzicht te krijgen in de blootstelling. De modellering van secundaire risico’s is minder goed ontwikkeld en aanvaard dan die voor risico’s zoals orkanen, overheidsinterventies tijdens covid hebben de uitdagingen op dat vlak aangetoond, terwijl cyberrisico’s een gebied zijn waar nog veel werk aan de winkel is.
Toch merkt AM Best op dat het gebrek aan beschikbaarheid van prijsbepalingsmodellen en de mate van nauwkeurigheid herverzekeraars er historisch gezien niet van weerhouden hebben risico’s te aanvaarden, en dat “geïnformeerde onzekerheid” de kern vormt van een portefeuille van verzekerbare risico’s.
Vanuit het oogpunt van de economie en de catastrofeomgeving is de perceptie van volatiliteit en onzekerheid voor herverzekeraars aan zowel de actiefzijde als de passiefzijde van de balans in de huidige omgeving vergroot.”Theoretisch gezien zou er een prijs moeten zijn die hoog genoeg is om dat niveau van onzekerheid te compenseren, maar weinig herverzekeraars hebben het gevoel dat tariefverhogingen dat punt al hebben bereikt,” aldus het rapport. “Bovendien is er een sterke voorkeur voor stabiele resultaten boven hogere verwachte winstmarges.”
In het rapport wordt opgemerkt dat herverzekeraars zijn overgestapt op hogere beschermingslagen, de eigen risico’s hebben verhoogd, limieten hebben verlaagd, uitsluitingen hebben toegevoegd en over het algemeen selectiever zijn geworden wat betreft hun blootstelling aan gevaren en regio’s. Sommige maatschappijen hebben hun risicopositie in verband met materiële rampen verkleind, maar de meeste van de grootste Europese spelers blijven geëngageerd en hebben het voordeel van een grotere risicospreiding, omvang en financiële flexibiliteit. Wat de reserves betreft, blijven de gevolgen van de pandemie onzeker, gezien de litigieuze aard van de risico’s en de langdurige juridische procedures, terwijl er ook onzekerheid heerst over mogelijke claims als gevolg van het conflict tussen Oekraïne en Rusland
In tegenstelling tot de pandemie lijken de blootstellingen in dit geval veel meer geconcentreerd te zijn bij de grootste spelers in de sector”, aldus het rapport. “Hoewel de impact voor de sector naar schatting vergelijkbaar is met die van een middelgrote catastrofe, lopen de individuele benaderingen van het boeken van reserves sterk uiteen.”De mate waarin de prijzen zullen blijven stijgen blijft onduidelijk, met recente stijgingen in onroerend goed in Florida die deels zijn gedreven door factoren die uniek zijn voor die markt, terwijl de stijgingen in Europa bescheidener zijn geweest, ondanks de overstromingen van Bernd. “Hoewel het waarschijnlijk lijkt dat de prijzen voor property cat volgend jaar zullen blijven stijgen, zijn de verbeteringen in casualty en specialty lines vertraagd. De marges blijven aantrekkelijk gezien de recente ervaringen met schadeclaims”, aldus AM Best.
De grote vraag op dit moment gaat over de mogelijke impact van inflatie. Een probleem dat aanvankelijk als tijdelijk werd beschouwd, vooral veroorzaakt door pandemiegerelateerde verstoringen van de toeleveringsketen, is nu meer een punt van zorg op lange termijn geworden.”
In de meeste herverzekeringsportefeuilles zijn de prijzen in de casualtylines aantrekkelijker gestegen en biedt het segment meer voorspelbare patronen dan vastgoed. Sociale en economische inflatie blijven een probleem, maar volgens AM Best heerst algemeen het gevoel dat de huidige prijsmarges de herverzekeraars voldoende belonen voor de risico’s.
AM Best verwacht dat de gecombineerde ratio’s dit jaar rond 95% zullen schommelen, uitgaande van een genormaliseerde catastroferisico-last, maar zelfs bij een grote catastrofe zouden risicobeperkingen en beperktere dekkingen de meeste balansen moeten helpen beschermen. “De impact van de vrijgekomen reserves zal zich waarschijnlijk stabiliseren, maar afhankelijk van de activamix zouden de beleggingsresultaten aanzienlijk moeten dalen ten opzichte van de vorige jaren, en zouden ze zelfs negatief kunnen worden, wat de bottom-line resultaten onder druk zou zetten,” zegt het AM Best.
AM Best zegt dat er nog steeds veel kapitaal beschikbaar is, maar dat dit onderhevig is aan marktvolatiliteit en dat er aan het einde van het jaar een daling van het totale beschikbare kapitaal wordt verwacht op basis van de manier waarop de beleggingsmarkten tot nu toe hebben gereageerd op de stijging van de rente, de vrees voor aanhoudende inflatie en een mogelijke recessie.
Of de renewals van volgend jaar nieuw kapitaal zullen aantrekken en het aanbod zullen uitbreiden, valt nog af te wachten aangezien zowel de traditionele als de tertiaire sector voorzichtig blijven. Een reeks secundaire risico’s, zelfs zonder een grote catastrofe, in combinatie met andere uitdagende factoren, zou investeerders kunnen weghouden.”De toekomst proberen te voorspellen is nu nog ingewikkelder, omdat het verloop van de renewals aan het einde van het jaar sterk zal afhangen van de werkelijke schadeactiviteit en van de ontwikkeling van de wereldeconomie”, aldus AM Best