Meer dan 440 Britse bank- en financiële instellingen hebben een deel van hun bedrijf verplaatst, personeel verplaatst of nieuwe entiteiten opgericht in Europa na de Brexit, waarbij Londen meer dan £ 100 miljard aan verzekerings- en vermogensbeheerdersfondsen heeft verloren, volgens een nieuw rapport van denktank New Finance.
Uit de rapporten blijkt dat meer dan 420 bedrijven nieuwe Europese hubs hebben opgezet, waarbij Londen ook bankactiva ter waarde van £ 900 miljard aan Europa heeft verloren. Ongeveer 7.400 medewerkers zijn verhuisd of zijn aangeworven in lokale aanwervingen als reactie op de Brexit, zegt New Finance, en het aantal zal naar verwachting de komende jaren stijgen. Volgens New Finance is de ‘schade’ veroorzaakt door Brexit “hoger dan eerdere schattingen”, maar wordt de potentiële langetermijnimpact van het vertrek van het VK uit de EU nog steeds onderschat.
Het rapport voorspelt ook dat ongeveer 300 tot 500 EU-bedrijven een kantoor in het VK zullen openen, minder dan de prognose van ongeveer 1.000 bedrijven. Het zegt dat dit voornamelijk kleinere bedrijven zullen zijn. New Finance zegt dat meer dan de helft van de bedrijven die gebruikmaken van de regeling voor tijdelijke machtigingen die is ingevoerd voor EU-bedrijven om toegang te krijgen tot de Britse markt, al een kantoor of vestiging in het VK heeft.
Het rapport voegt eraan toe dat met het grote aantal Britse bedrijven dat verhuist of nieuwe entiteiten opricht in Europa, veel bank- en financieringsmaatschappijen hun eigen toegang tot Europese klanten en bedrijven al hebben verzekerd.
“Het is misschien beter voor de sector om de schade van de Brexit te accepteren en zich in plaats daarvan te concentreren op het opnieuw kalibreren van het raamwerk in het VK, zodat het beter is afgestemd op de unieke aard van de Britse financiële dienstensector”, aldus het rapport. Het VK zou ook kunnen streven naar nauwere partnerschappen in sleutelsectoren met markten buiten de EU.
New Finance zegt dat veel Britse bedrijven opzettelijk hun activiteiten hebben opgesplitst en verschillende locaties hebben gekozen voor hun Europese activiteiten. Ongeveer 70 bedrijven zijn uitgebreid in andere EU-steden, naast hun belangrijkste post-Brexit-hub. “Deze herverdeling van activiteiten over de EU heeft de klok ongeveer 20 jaar teruggedraaid”, zegt New Finance.
Dublin trok het grootste aantal Britse bedrijven aan die op zoek waren naar een nieuwe basis in Europa na de Brexit, met 135 entiteiten, of 25% van het totaal, die de Ierse hoofdstad kozen om ofwel te verhuizen of een nieuwe entiteit op te richten, aldus het rapport. Parijs was de bestemming voor 102 bedrijven, gevolgd door Luxemburg op 93, Frankfurt op 62 en Amsterdam op 48. New Finance voorspelt dat Frankfurt op de langere termijn het grootste aantal activa uit het VK zal aantrekken, terwijl Parijs de winnaar zal zijn wat betreft personeel.
Volgens het rapport zijn banken goed voor 60% van de bedrijven die Frankfurt als hun belangrijkste EU-basis hebben gekozen, terwijl bijna twee derde van de bedrijven die naar Amsterdam verhuizen handelsplatforms of beurzen zijn. Een derde van de vermogensbeheerders die een basis of een deel van hun bedrijf naar de EU verhuizen, heeft voor Dublin gekozen.
“De verschuiving in zaken, activa en juridische entiteiten zal geleidelijk aan de invloed van het VK in de bank- en financiële sector in Europa en de rest van de wereld verminderen, aangezien een groter deel van het bedrijf wordt geautoriseerd door en uitgevoerd in de EU”, zegt New Finance. “Londen zal naar verwachting het leidende financiële centrum van Europa blijven, maar in de loop van de tijd zullen andere steden de dominante positie van Londen naar verwachting ‘afbreken’.”