Adfiz wil het gesprek aangaan met de Consumentenbond over de uitkomsten van het onderzoek naar serviceabonnementen door hypotheekadviseurs, zo heeft de tussenpersonenorganisatie aangekondigd op haar website. “Wij zullen ons de komende dagen verdiepen in de uitkomsten en contact zoeken met de betreffende advieskantoren en op een later moment met een uitgebreidere, inhoudelijke reactie komen.”
Op de website schrijft Adfiz in een toelichting: “De Consumentenbond heeft de uitkomsten van een vergelijking van serviceabonnementen van financieel advieskantoren gepubliceerd. In dit onderzoek wordt benadrukt dat serviceabonnementen tijdens de looptijd van een complex product grote toegevoegde waarde voor de consument kunnen hebben. Tegelijkertijd wordt over sommige diensten binnen serviceabonnementen pittige uitspraken gedaan. Zo wordt het bieden van de wettelijke zorgplicht en het bijhouden van de administratie door de Consumentenbond weggezet als ‘nonsens en gebakken lucht’. Met zo’n algemene conclusie gaat de Consumentenbond veel te kort door de bocht. Ook heeft Adfiz haar vraagtekens over de manier waarop en met wie het onderzoek is uitgevoerd. Wij hebben dan ook de afspraak gemaakt met de Consumentenbond om op korte termijn om tafel te gaan zitten over de uitkomsten van de vergelijking.”
De vergelijking van de Consumentenbond ziet met name op de serviceabonnementen van hypotheekketens. Ook zijn de serviceabonnementen van een aantal grotere zelfstandige advieskantoren zijn vergeleken. Wij zullen ons de komende dagen verdiepen in de uitkomsten en contact zoeken met de betreffende advieskantoren en op een later moment met een uitgebreidere, inhoudelijke reactie komen.
Ook OvFD herkent zich niet in berichtgeving Consumentenbond
De OvFD zegt zich niet te herkennen in de berichtgeving van de Consumentenbond dat de serviceabonnementen van hypotheekadviseurs voornamelijk gebakken lucht verkopen, meldt VVP. . Colinda Rosenbrand, directeur van de OvFD: “De erviceabonnementen zijn wel degelijk relevant. Het signaleren van het einde van de rentevastperiode valt bijvoorbeeld onder de wettelijke zorgplicht. Maar begeleiding en advies over een nieuwe rentevaste periode kun je via een serviceabonnement als extra nazorg afspreken. Een adviseur biedt een grote verscheidenheid aan aanbieders en kan in dat opzicht veel meer voor de klant betekenen dan wanneer de klant de hypotheek klakkeloos bij zijn huidige aanbieder verlengt.”
De OvFD heeft om voorzienbare teleurstellingen bij consumenten te voorkomen, een nazorgdocument ontwikkeld. Hierin wordt het verschil tussen de wettelijke zorgplicht en de activiteiten die vallen onder de contractueel af te sluiten nazorg in kaart gebracht.
Betalen voor nazorg
Uit de evaluatie van het provisieverbod, die in opdracht van het ministerie van Financiën is uitgevoerd, blijkt dat consumenten niet gemakkelijk accepteren dat ze moeten betalen voor nazorg. Rosenbrand: “De minister wil daarom samen met de markt bekijken wat de problemen zijn en hoe we die kunnen oplossen. Ook de AFM komt nog dit jaar met haar visie op de dienstverlening tijdens de looptijd.”
Bron VVP
