Veel kleine autoschadeherstelbedrijven hebben moeite het hoofd boven water te houden. Dit is niet het gevolg van concurrentieverstorend gedrag van verzekeraars, maar van de ontwikkelingen in de markt. Dit concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar onderzoek naar de markt voor autoschadehersteldiensten.
Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM: “Verzekeraars mogen scherp onderhandelen over tarieven en andere voorwaarden. Dit zorgt voor innovatie en het beste aanbod voor de consument. Uit ons onderzoek blijkt dat er voldoende concurrentie is op de autoschadeherstelmarkt. Het zijn vooral de concurrentie en de ontwikkelingen in de markt die voor kleine bedrijven moeilijk bij te benen zijn. Daar grijpt de ACM niet op in.”
Voldoende andere inkopers van autoschadehersteldiensten
Verzekeraars zijn belangrijke inkopers op de autoschadeherstelmarkt. De ACM ziet naast verzekeraars echter nog andere grote inkopers op deze markt, zoals leasemaatschappijen, fleet-owners en particulieren. Verzekeraars zijn daardoor niet in staat de concurrentie op de autoschadeherstelmarkt te verstoren. Wel ziet de ACM dat met name kleinere schadeherstelbedrijven het moeilijk hebben en de komende tijd nog moeilijker zullen krijgen. Dit is vooral een gevolg van marktontwikkelingen, zoals snelle technologische veranderingen, steeds hogere kwaliteitseisen en overcapaciteit in de markt.
Onderzoek naar markt voor autoschadehersteldiensten
Naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer heeft de ACM onderzoek gedaan naar de markt voor autoschadehersteldiensten. De ACM heeft vooral gekeken naar de rol van verzekeraars als inkopers op deze markt. De meeste autoverzekeraars proberen hun klanten te sturen naar schadeherstelbedrijven die zij vooraf geselecteerd en gecontracteerd hebben. De ACM heeft gekeken naar de onderhandelingsmacht van de verzekeraars en of zij de tarieven en voorwaarden kunnen dicteren. De ACM concludeert dat zij geen economische machtspositie hebben op deze markt. Ook de manier waarop zij samenwerken bij hun inkoop van autoschadeherstel is niet verboden. De concurrentieregels bieden geen bescherming voor ondernemers die niet goed meer kunnen concurreren in deze sterk veranderende markt.
Zie voor het gehele rapport
https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/2019-10/marktstudie-de-rol-van-verzekeraars-op-de-autoschadeherstelmarkt.pdf
Reactie FOCWA
In een reactie op het onderzoeksrapport over de autoschadesector zegt brancheorganisatie FOCWA de bevindingen van de ACM te respecteren en geeft zij aan hierover in gesprek te gaan met haar achterban. De brancheorganisatie werkt daarnaast samen met haar leden aan de positieversterking van het schadeherstelbedrijf.
Het eindoordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over het onderzoek naar de schadeherstelsector is is volgens FOCWA duidelijk: “verzekeraars hebben geen economische machtspositie in de branche. Wel hebben veel kleine autoschadeherstelbedrijven moeite het hoofd boven water te houden. Dit is niet het gevolg van concurrentieverstorend gedrag van verzekeraars, maar van de ontwikkelingen in de markt. De concurrentieregels bieden geen bescherming voor ondernemers die niet goed meer kunnen concurreren in deze sterk veranderende markt.”
FOCWA respecteert de bevindingen van de ACM over de rol van verzekeraars in de schadeherstelsector. De belangenbehartiger van de schadeherstelbedrijven gaat over de inhoud van deze marktstudie verder in gesprek met haar leden. Maar nu al uit FOCWA haar bezorgdheid over de positie van kleine schadeherstelbedrijven. “De gevolgen van de technologische ontwikkelingen en daarbij horende strenge en noodzakelijke kwaliteitseisen, stellen deze bedrijven namelijk voor grote uitdagingen. Aangesloten schadeherstelbedrijven kunnen daarom steeds gebruik maken van de uitgebreide en gespecialiseerde ondersteuning van de FOCWA-dienstverlening.”
Peter Brussel, voorzitter FOCWA: “Alle schadeherstelbedrijven moeten zware investeringen doen in equipment, opleidingen en personeel om in te kunnen blijven spelen op de technologische ontwikkelingen. Het ACM-onderzoek bevestigt ook dat bedrijven voldoende ruimte moeten hebben om die investeringen te kunnen blijven doen. Maar dat kleinere bedrijven meer moeite hebben dan grotere bedrijven om die lasten te dragen, dat is niet verwonderlijk. Als brancheorganisatie zijn we er echter voor al onze leden. Samen met elkaar werken wij aan een gelijk speelveld en de positieversterking van alle schadeherstelbedrijven. Daarnaast werken we samen met al onze leden aan de permanente kwaliteitsborging van het schadeherstel. FOCWA werkt zo -samen met haar leden- aan meer veiligheid door vakmanschap.”
Schadeherstel is een vak apart, maar wel een vak met toekomst. Op het FOCWA-congres op 6 november aanstaande zal de brancheorganisatie daarom stilstaan bij de positie van het schadeherstelbedrijf.
.