ABN Amro schrapt honderden banen bij zakentak en stopt met Moneyou

ABN Amro gaat zijn zakelijke activiteiten buiten Europa afstoten. Dat meldt de bank bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Door deze ingreep verdwijnen 800 banen van 2.500 banen bij de slecht renderende zakentak, de Corporate and Institutional Bank (CIB). Die zich richt op grote bedrijven met een omzet van 250 miljoen euro.  ABN Amro zal de komende 3 à 4 jaar de zakentak af gaan bouwen en zal zich focussen op Nederland en Noordwest Europa

Tevens  maakte ABN Amro ook bekend grotendeels te stoppen met het digitale label Moneyou. Hierdoor verdwijnen er in Nederland en Duitsland nog eens 150 banen. ABN Amro kon niet zeggen hoeveel banen er in ons land bij Moneyou geschrapt worden, aldus de NOS.

Robert Swaak, CEO: “Toen ik als CEO van ABN AMRO begon, heb ik vier prioriteiten gesteld: de bank door de Covid-19 crisis loodsen, de strategie onder de loep nemen, ons focussen op onze licence-to-operate, en de cultuur van de bank verder versterken. Op alle terreinen hebben we vooruitgang geboekt, ook bij de review van de strategie. We willen klanten bedienen in segmenten waar wij schaal kunnen realiseren, en zullen ons focussen op Nederland en Noordwest Europa, waar we gaan investeren en groeien. Dit komt ook tot uiting in de uitkomst van de CIB review, die vandaag is bekendgemaakt.

Corporate & Institutional Banking (CIB) gaat zich focussen op klanten in Noordwest Europa en op Clearing en we trekken ons terug uit alle niet-Europese corporate banking-activiteiten. De activiteiten van Trade & Commodity Finance worden volledig beëindigd en in Natural Resources en Transportation & Logistics gaan we ons uitsluitend richten op Europese klanten. Daarnaast hebben we de kredietvoorwaarden en -limieten aangescherpt om ook aan een gematigd risicoprofiel bij te dragen. CIB wordt opgesplitst in kern- en niet-kernactiviteiten. De niet-kernactiviteiten (ongeveer 45% van het kredietvolume van CIB, circa 35% van de risicogewogen activa (RWA) van CIB en ruim 10% van de totale RWA) worden naar verwachting in de komende 3 à 4 jaar afgebouwd. Op dit moment zijn ongeveer 800 fte’s werkzaam in de niet-kernactiviteiten. Het afbouwproces, dat nog door de toezichthouders dient te worden goedgekeurd, zal naar verwachting in de komende jaren de kapitaalpositie versterken.”

5 miljoen verlies

ABN AMRO rapporteert over het tweede kwartaal een verlies van 5 miljoen euro.Het verlies in het tweede kwartaal heeft vooral te maken met de grote sommen geld die de bank opzij moest zetten voor problemen bij grote zakelijke klanten, problemen op de oliemarkt en voor de stroppenpot waarin nu veel geld zit om het risico op wanbetalingen door de coronacrisis op te vangen.

Swaak daarover: “Hoewel de impact van de ‘zachte lockdown’ op de economie in Nederland minder ernstig was dan in veel landen, heeft Covid-19 significante invloed op onze financiële resultaten. We rapporteren over het tweede kwartaal een nagenoeg break-even nettoresultaat van 5 miljoen euro negatief. Het operationeel resultaat was goed, ondanks aanhoudende druk op de netto rentebaten. De kosten waren lager dankzij verdergaande kostenbeheersing. De kredietvoorzieningen waren weer hoog als gevolg van een uitzonderlijk klantdossier, Covid-19 en de olieprijs. Het operationele resultaat, hoewel veerkrachtig, zal de kredietvoorzieningen voor FY 2020 naar verwachting niet volledig compenseren. Het rendement op eigen vermogen kwam uit op een teleurstellende -0,7% en de cost/income ratio op 60,4%. Onze financiële positie blijft sterk, met een Basel III CET1 ratio van 17,3% en een Basel IV CET1 ratio van circa 14%, ruim boven de wettelijke minimumeisen.”

Hij vervolgt: “Onze purpose, ‘Banking for better, for generations to come’, dient als kompas bij het realiseren van onze strategie. Naast het besluit om ons te richten op Noordwest Europa hebben we strategische principes geformuleerd met betrekking tot klanten, digitalisering, gematigd risico en financiële ambities. Deze zullen ons leiden bij het maken van duidelijke keuzes. In november maken we hierover meer bekend, en zullen we ook operationele efficiëntie, financiële doelstellingen en kapitaal adresseren.”