Aad Meijburg, 58 jaar actief als assurantiemakelaar: In de coassurantiemarkt werd vroeger klant- en oplossingsgerichter gewerkt

‘Van polisopmaker tot RvB-voorzitter’. Het zou een mooie titel kunnen zijn van een jongens- of managementboek, maar het is de 58-jarige loopbaan van assurantiemakelaar Aad Meijburg gevat in  vier woorden. In een exitinterview in het decembernummer van Risk & Business Magazine kijkt hij terug op zijn mooie, indrukwekkende  carrière bij in feite twee bedrijven – Mees & Zoonen/Marsh en (Concordia) De Keizer/Ecclesia – staat hij stil bij enkele bijzondere ervaringen, maar geeft hij ook zijn mening over de in zijn ogen goede en minder wenselijke veranderingen en ontwikkelingen in ruim een halve eeuw verzekeringsbranche.

Aad geeft aan dat hij zijn werk altijd als een hobby heeft gezien. “Ik vind het een prachtig vak. Anderen bestempelen dit werk als stoffig en saai, maar dat is het natuurlijk niet. Elke dag is een feestje. Je krijgt te maken met alle facetten van de samenleving en krijgt geregeld een kijkje in de keuken bij de meest uiteenlopende bedrijven. Ik heb de hele wereld mogen overvliegen voor zaken van de mooiste bedrijven, heb daarnaast in vele overlegorganen binnen de coassurantiemarkt mogen meepraten over allerlei zaken die ons mooie vak raakten.  En last but not least heb je in dit werk altijd met mensen te maken en heb er vriendschappen aan overgehouden.”

.”

Vak verandert

In bijna zes decennia heeft Aad de verzekeringsbranche zien veranderen en bestempelt enkele veranderingen als verbetering. “Neem alleen al de automatisering en digitalisering, die het werk van ons allen een stuk eenvoudiger en efficiënter hebben gemaakt. Daarnaast is vandaag de dag veel meer en betere data beschikbaar over de te verzekeren risico’s en schadestatistieken waardoor makelaars en verzekeraars vandaag de dag hun werkzaamheden beter en efficiënter kunnen doen.”

Daar staat tegenover dat het werk veel formeler en zakelijker is geworden. “Ik heb persoonlijk volop genoten van de vele zakelijke lunch-, diner en borrelmeetings en van de talrijke buitenlandse zakenreizen, iets wat vandaag de dag zeker niet meer in die mate meer plaatsvindt. Maar die sessies sorteerden doorgaans wel het gewenste effect en waren de tijd en kosten meer dan waard. Ook vind ik dat er vroeger in de coassurantiemarkt klant- en oplossingsgerichter werd gewerkt dan de laatste tijd. Ik heb het idee dat partijen vroeger bij een claim meer oog hadden voor de mogelijkheden om de schade onder de polis te laten vallen. Vandaag de dag is men, de goede uitgezonderd, veel meer geneigd te kijken hoe een claim geheel of gedeeltelijk kan worden afgewezen. Dat komt het vertrouwen, de goede naam en imago van de gehele markt niet bepaald ten goede.”

Dealing-room

Als grootste omissie in de branche heeft Aad het verdwijnen van de beursvloer ervaren. “Ons vak is bij uitstek people’s business. De beurs was dé plek waar je iedereen zag en sprak en zaken kon doen. Ik was het op zich eens met de gedachte dat er uit kosten- en efficiencyoverwegingen veranderingen nodig waren, maar het volledig sluiten van de fysieke beurs was in mijn ogen een stap te ver. Samen met anderen heb ik destijds een beknoptere variant voorgesteld: een dealing-room waar marktpartijen op bepaalde tijden bijeen konden komen een met gebruikmaking van aldaar aanwezige technologische faciliteiten zaken konden doen. Dat was een prima alternatief geweest maar is destijds door enkele verzekeraars en concurrenten tegengehouden. Jammer!”

Zijn advies aan de jonge(re) generatie: “Ga op pad, spreek je klanten persoonlijk en bezoek zoveel mogelijk netwerkborrels en andere events. Leg contact met bestaande nieuwe relaties en onderhoudt ze. Bij mij is het destijds met de paplepel ingegoten dat je altijd via het persoonlijk overleg een oplossing moet vinden bij dekking en schade. Maar wat ik nu zie gebeuren is hele discussies op papier en vanachter de computer. Ik vind dat zonde van de tijd. Zodra een zaak complex is, adviseer ik de telefoon te pakken of op pad te gaan. Ik ging altijd met een dossier onder m’n arm naar een verzekeraar. En in 99 van 100 gevallen lukte het dan altijd.”

Aad spreekt de hoop uit dat de nieuwe lichting ook de de magie van dit mooie vak gaan ervaren. “Je doet ertoe en speelt echt een rol van betekenis. Luister goed naar je klant, geef follow-up en geniet van de successen die je met elkaar boekt. Vroeger liepen we altijd de polonaise als we een nieuwe zaak hadden binnengehaald. Je bent vaak meer op kantoor dan thuis. Dus zorg dat je het leuk en plezier met elkaar hebt met elkaar. Maak lol en zorg voor blijdschap en frivoliteit. En realiseer vooral dat je het mooiste vak in de wereld hebt. ”.

Kijk hier voor het volledige interview: https://riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/2023/12/RB-4_23.pdf