Beperkingen van verzekeringsmaatschappijen op het accepteren van risico’s met betrekking tot olie en gas beginnen die op kolen in te halen, volgens nieuwe gegevens van de campagne Insure Our Future, die bestaat uit niet-gouvernementele organisaties en sociale bewegingen die de rol van de verzekeringsindustrie in de klimaatcrisis in de gaten houden.
Ten tijde van de conferentie van de partijen van 31 oktober tot 13 november 2021 hadden alleen Suncorp, Generali en Axa SA beperkingen opgelegd aan de verzekering van conventionele olie- en gasprojecten. Maar het afgelopen jaar hebben Allianz SE, Aviva, Fidelis, Hannover Re, KBC, Mapfre, Munich Re, SCOR, Swiss Re en Zurich dit voorbeeld gevolgd, aldus IOF in een verklaring.
Hierdoor is het marktaandeel van verzekeraars met olie- en gasrestricties gegroeid van 3% naar 38% onder herverzekeraars, en van 5% naar 15% onder primaire verzekeraars. Achttien verzekeraars hebben hun steun aan Canada’s Trans Mountain pijpleiding afgewezen en achttien hebben toegezegd ook niet betrokken te raken bij de East African Crude Oil Pipeline.
Hoewel het aantal olie- en gasbeperkingen toeneemt, is de kwaliteit daarvan zeer ongelijk. Aviva en Hannover Re hebben het sterkste beleid, maar zijn geen grote spelers in de olie- en gassector. Belangrijker is dat Munich Re, Swiss Re en Allianz een ambitieus beleid hebben aangenomen met toezeggingen om de meeste of alle nieuwe olie- en gasproductieprojecten niet langer te verzekeren.
.
Axa en Zurich, beide grote olie- en gasverzekeraars, hebben daarentegen slechts kleine stappen gezet met toezeggingen om geen verzekeringen meer af te sluiten voor olie-exploratie, maar niet voor nieuwe olieproductie of voor gasexploratie of -productie. Ondertussen hebben grote fossiele-brandstofverzekeraars zoals American International Group Inc., Chubb Ltd., Lloyd’s of London en Tokio Marine nog geen beperkingen opgelegd aan conventionele olie en gas.
Kolen
Steenkool wordt buiten China steeds meer en meer onverzekerbaar. Het aantal polissen voor de sluiting van kolen is het afgelopen jaar gestegen van 35 naar 41, waarbij de grote Amerikaanse verzekeraars AIG en Travelers Cos. Inc. zich eindelijk in de strijd mengen. Het marktaandeel van verzekeraars met kolenuitsluitingen is gestegen tot 62% in de herverzekeringsmarkt en 39% in de primaire verzekeringsmarkt. Veel van de resterende verzekeraars zonder steenkooluitsluitingen zijn niet actief in de sector van de fossiele brandstoffen en de resterende steenkoolverzekeraars missen de expertise of capaciteit om grote nieuwe steenkoolcentrales buiten China te verzekeren, aldus het IOF-rapport.
In de aanloop naar COP27 in november 2022 pleit de campagnecoalitie ervoor dat verzekeraars nu volledig uit nieuwe kolen, olie en gas stappen en aantonen dat de sector klaar is om zijn netto nul verplichtingen na te komen, aldus IOF.
Jaarlijkse scorekaart
De jaarlijkse scorekaart van IOF rangschikt de top 30 wereldwijde verzekeraars van fossiele brandstoffen op de kwaliteit van hun beleid inzake uitsluiting van fossiele brandstoffen. Dit jaar scoren Allianz, Axa en Axis Capital het best voor hun uitsluitingsbeleid voor steenkool, terwijl Aviva, Hannover Re en Munich Re als beste uit de bus komen voor hun uitsluitingen voor olie en gas.
Onderaan op de ranglijst van fossiele brandstoffen staat een groep verzekeraars die nog geen beperkingen hebben opgelegd aan het verlenen van dekking voor kolen-, olie- of gasprojecten, waaronder de Amerikaanse verzekeraars Berkshire Hathaway Insurance Co. en Starr en de Bermudiaanse herverzekeraar Everest Re. Lloyd’s of London heeft ook een zwakke vertoning, nadat het een kader voor kolenuittreding in 2020 heeft aangekondigd dat het optioneel heeft verklaard.
Liberty Mutual Insurance Co, Chubb en Tokio Marine hebben enkele beperkingen op steenkool aangenomen, maar verzekeren actief de uitbreiding van de olie- en gasindustrie. De Chinese verzekeraars PICC en Sinosure hebben geen beperkingen opgelegd aan fossiele brandstoffen, maar zullen in navolging van het Chinese overheidsbeleid geen nieuwe steenkoolcentrales in het buitenland meer verzekeren