VNAB: ook in oktober veel events in het kennis- en ontmoetingscentrum

Het dit jaar geopende VNAB Kennis- en Ontmoetingscentrum aan de Boompjes in Rotterdam vormt ook in de maand oktober het decor van een groot aantal events, variërend van ‘de terugkeer van de traditionele beursborrel op de eerste maandag van de maand’, een marktevent rondom het thema aansprakelijkheid,  een extra algemene ledenvergadering, een editie van het VNAB Kenniscafé en meerdere sessies van de Lunch & Learn-bijeenkomsten.

Op 3 oktober a.s. keert een oude traditie terug in co-assurantieland: de beursborrel op de eerste maandag van de maand. De eerste maandelijkse beursborrel, waarvoor onder meer voormalig Delta Lloyd-directeur zich sterk heeft gemaakt, wordt aangeboden door founding partner Delta Lloyd.  Een week later – maandag 10 oktober – vindt er van 12.00 tot 13.30 uur een Lunch & Learn-bijeenkomst plaats met als titel ‘Engineering: knelpunten bij zaakbeschadiging en herstel in de CAR-sfeer. De beide sprekers mr. Peter van den Broek en mr. Maurice Oudenaarden, beiden advocaat bij Kennedy Van der Laan, gaan hierbij in op vragen als ‘Wanneer is iets eigenlijk beschadigd in de zin van de polis en hoe daarnaar te kijken bij de zgn. wordingsprocessen?’, ‘Als  beschadiging vast staat, hoe ver strekt dan (de vergoeding van) herstel?’ en ‘Is dat uitsluitend technisch of ook cosmetisch?’

Direct aansluitend is het tijd voor het tweejaarlijkse marktevent, gekoppeld aan het thema van de VNAB Visie: dit keer Aansprakelijkheid. Sprekers zijn (voormalig) piloot Menno de Kuyer over de gevolgen, de (juridische) en letselschaderegeling nadat hij een hoge dwarslaesie overhield aan een taxi-ongeval in Abidjan, en prof. mr. Siewert Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht verbonden aan de Erasmus School of Law in Rotterdam en onder meer auteur van het boek ‘Van smart naar geld’, het verslag van tien interviews met letselslachtoffers die daarvoor een ander aansprakelijk stelden en daarover procedeerden tot en met de hoogste civielrechtelijke instantie in Nederland. De derde spreker is Tef Tevonderen, expert bij Cunningham Lindsey Nederland, die ingaat op zijn ervaringen bij de behandeling van   productaansprakelijkheids- en recallschades. De titel van zijn presentatie luidt ‘Productaansprakelijkheid en recall, een bijzonder duo. De bijeenkomst wordt omstreeks 17.00 uur afgesloten met een netwerkborrel. Een dag later is er van 14.30 tot 16.00 uur een extra Algemene Ledenvergadering.

Op donderdag 20 oktober a.s. is het tijd voor een editie van het VNAB Kenniscafé. Van 16.00 tot 18.00 uur spreekt directeur Jaap Terhenne van het Nederlands Onderzoeks Instituut (NLOI) over ‘Schade-onderzoek vanuit de klant bekeken’. Daarin gaat hij onder meer in op het belang en de voordelen van een eigen onderzoeker van verzekerden, die volgens hem een positieve invloed heeft op de gelijkwaardigheid tussen verzekerden en verzekeraars. Vier dagen later, op maandag 24 oktober a.s. staat van 12.00 tot 13.30 tijdens een Lunch & Learn-sessie de brandinspectie volgens de nieuwe afspraak NTA 8220 centraal. Voorzitter Smeekes  van de werkgroep NTA 8220 gaat in op vragen als ‘’Wat betekent de NTA 8220 voor de praktijk van de brandverzekeraar?’ en  ‘ Wordt het een nieuwe standaard of geeft het ‘alleen maar’ extra handvatten? Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) en de betrokken organisaties iKeur en UNETO –VNI laten hun licht schijnen over de nieuwe afspraken in wording, waarbij inspraak en input vanuit de markt hierbij nog een rol van betekenis kan spelen.