Werkgevers willen medewerkers helpen gezonder te leven

 

De stijgende kosten die te maken hebben met de gezondheid van werknemers is een van de belangrijkste risico’s voor werkgevers. Vooral ziekteverzuim en het vastlopende zorgsysteem vormen een steeds groter financieel risico. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, uitgevoerd door Mercer onder HR en risk verantwoordelijken van werkgevers.

In enkele jaren tijd is de gezondheid van medewerkers één van de belangrijkste personele onderwerpen geworden in de directiekamer, zo laat het onderzoek zien. Niet eerder stond dit onderwerp zo hoog op de lijst van belangrijkste risico’s voor Nederlandse werkgevers: in Nederland op nummer 4, en wereldwijd op 1. Het onderzoek – People Risk 2024 – is uitgevoerd onder ruim 4.500 werkgevers.

Chronische ziekten en mentale problemen

Nederlandse werkgevers zijn vooral bevreesd voor de financiële gevolgen van chronische ziekten en mentale problemen van medewerkers. Bij de chronische ziektes gaat het om aandoeningen die veroorzaakt kunnen worden door een ongezonde leefstijl. Denk aan hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen zoals COPD en diabetes type 2. De mentale problemen zien we onder andere terug in een groeiend aantal meldingen van burnouts.Bijna de helft van de werkgevers wil medewerkers actief helpen bij het verbeteren van hun gezondheid. Dat kan variëren van  het  aanbieden van leefstijlcoaches om overgewicht aan te pakken tot en met verbeterde toegang tot psychologische hulp voor mensen die worstelen met de druk van dagelijkse taken.

Uitval die veroorzaakt wordt door mentale overbelasting van mensen is niet alleen vervelend voor de medewerkers in kwestie, maar het leidt ook tot hoofdbrekens bij hun werkgever. De privéomstandigheden van medewerkers spelen hierin vrijwel altijd een rol. Peter Abelskamp, Partner en Business Leader, Nederland, Mercer Marsh Benefits: “De burnouts zijn een belangrijke oorzaak voor stijgend verzuim. De reguliere zorg heeft er geen adequaat antwoord op, in ieder geval niet binnen redelijke termijn. En dat kost werkgevers onnodig geld. Hier ontstaat een vraag naar particuliere initiatieven. Die kosten worden niet gedekt door de normale zorgverzekering. Werkgever kunnen een rol spelen bij het inkopen van alternatieve trajecten die werknemers helpen. Zij willen immers dat hun werknemers weer zo snel mogelijk gezond en fit aan het werk kunnen.”

 

Toegang tot zorg verslechtert

Werkgevers willen ook actiever sturen op de gezondheid van medewerkers omdat er een waarneembare trend is dat de toegang tot gezondheidszorg in ons land verslechtert. Denk aan wachtlijsten voor bepaalde ziekenhuisingrepen of psychische hulp – waardoor noodzakelijke zorg voor werknemers langer op zich laat wachten. Ruim de helft van de HR-directeuren is bezorgd of het Nederlandse gezondheidszorgsysteem bestand is tegen een nieuwe grote crisis, zoals corona – zo laat de internationale studie zien.

 

Peter Abelskamp, Partner en Business Leader, Nederland, Mercer Marsh Benefits: ‘Werkgevers kunnen middelen en mogelijkheden inzetten om werknemers de juiste hulp aan te reiken. Er is meer mogelijk dan soms wordt gedacht. De werkgever kan met de zorgverzekeraar werken aan zorgpaden, aan een digitale huisarts, medicijnen die thuis worden bezorgd of een tandarts op locatie. In alle gevallen beperkt de werkgever zich tot faciliteren en communiceren. Een werkgever hoort niets te weten over medische situaties van werknemers en dat hoeft ook niet. Het communiceren, houdt vooral in ervoor zorgen dat werknemers de weg naar de aangeboden zorg makkelijk weten te vinden. Werknemers kunnen zelf aan de slag. Gezond leven begint immers bij jezelf.’

Werkgevers denken verder dat er oplossingen moeten komen voor de stijgende kosten van ziekten door milieuproblemen zoals luchtvervuiling. Denk aan de toename van ziekten aan de luchtwegen die allerlei chronische aandoeningen kunnen veroorzaken.

pdf-ar2053-people-risk-2024-infographic.pdf
1.13 MB

 

People-Risk-2024-Global-Report.pdf
21.23 MB

 

AR2053_People RIsk 2024_ExecSummary_Netherlands.pdf
301.54 KB