‘Werkgevers riskeren claims van werknemers bij extreme hitte’

De hitte in Nederland zorgt voor gezondheidsrisico’s bij werknemers. Met name mensen in de bouw lopen kans op uitdroging of oververhitting.

Werkgevers zijn zich vaak wel bewust van hun verplichting om personeel te beschermen tegen gevaarlijke werkomstandigheden, zoals extreme temperaturen. Op werkgevers rust een zogenoemde zorgplicht. Toch blijkt in de praktijk dat zij zich niet altijd realiseren hoe ver deze zorgplicht reikt. Het geven van een waarschuwing of instructies is niet altijd voldoende.

De Arbowet schrijft voor dat de temperatuur op een werkplek niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid van werknemers. Werkgevers moeten hun personeel instrueren over de risico’s van werken in de hitte. Ook moeten zij passende maatregelen nemen om gezondheidsklachten te voorkomen. Denk aan het aanpassen van de werktijden, het inlassen van extra pauzemomenten of het verstrekken van beschermingsmiddelen zoals zonnebrand, aangepaste werkkleding en waterflesjes.

Niet altijd wordt gerealiseerd dat de zorgplicht van werkgevers verder gaat dan alleen het waarschuwen en het nemen van maatregelen. Ze moeten ook controleren of werknemers de instructies opvolgen en de beschermingsmiddelen gebruiken. Daarnaast moeten ze ingrijpen als ze zien dat werknemers onveilig werken. Welke (veiligheids)maatregelen nodig zijn en hoe een werknemer geïnstrueerd moet worden, hangt af van de omstandigheden.

Als werkgevers hun zorgplicht niet nakomen, riskeren ze schadeclaims van getroffen werknemers, zoals medische kosten. De werknemer moet dan wel kunnen aantonen dat de gezondheidsschade tijdens het uitoefenen van het werk is opgelopen. De werkgever is niet aansprakelijk als die kan aantonen niet te zijn tekortgeschoten in de zorgplicht. Bij ernstige en blijvende gezondheidsklachten kan de werkgever ook te maken krijgen met boetes van de arbeidsinspectie. Dit kan leiden tot hoge financiële lasten voor bedrijven.

Hoewel werknemers natuurlijk ook zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheidssituatie, rust er dus een grote verantwoordelijkheid op de werkgever.

Dit is een expertquote van Donna van Klooster, BrandMR.