De mondiale ‘Perma-crisis’, een lange en permanente periode van crises als gevolg van verschillende samenkomende of elkaar opvolgende factoren, zal in 2024 een drastische impact hebben op het welzijn en de gezondheid van werknemers, aangezien 80% voorspelt dat burn-out een aanzienlijk effect zal hebben op bedrijven, zo blijkt uit het laatste International SOS Risk Outlook Report 2024.
De mondiale perma-crisis zal in 2024 zijn tol blijven eisen, omdat extreme weersomstandigheden organisaties blijven beïnvloeden en de mondiale instabiliteit toeneemt.Deze situatie geeft aanleiding tot zorgwekkende niveaus van burn-out bij werknemers. Volgens het International SOS-rapport voorspelt 80% van de ondervraagde senior riskprofessionals wereldwijd dat burn-out het komende jaar een aanzienlijke impact zal hebben op bedrijven. Maar slechts 41% van hen is van mening dat hun organisaties zijn toegerust om hiermee om te gaan.
Sally Llewellyn, Global Security Director, International SOS, geeft als commentaar: “Organisaties zullen in 2024 met veel risico’s te maken krijgen, omdat instabiliteit een tempo van crises maakt het voor organisaties nog uitdagender om er doorheen te navigeren. Crisismanagementteams zijn sinds COVID consistent aan het werk, waardoor er in deze kritieke functie een reëel risico op burn-out ontstaat.”
Proactief zijn met betrekking tot riskmanagement zal volgens het rapport van cruciaal belang zijn, omdat veel ondervraagden verwachten dat de risico’s waarmee bedrijven worden geconfronteerd in 2024 zullen toenemen. “Door samen te werken met andere organisaties of experts kunnen organisaties begrijpen met welke risico’s – en de tweede- of derde-orde-impact ervan – zij het meest waarschijnlijk te maken zullen krijgen. op geografisch bereik, industrie of reispatronen. Met waarschuwing vooraf kunnen organisaties proactief risico’s plannen of beperken. Het opbouwen van veerkracht binnen crisisbeheersingsfuncties is ook belangrijk. Het uitbreiden van de pool van leiders die tijdens crises kunnen ingrijpen en hen empoweren door middel van gedegen training, is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de permanente crisis de bredere bedrijfsactiviteiten niet doet ontsporen.”
Het International SOS Risk Outlook Report 2024: de top 5 voorspellingen
Running on empty: de perma-crisis eist zijn tol
De afgelopen jaren, toen de verstoringen als gevolg van de COVID-pandemie begonnen af te nemen, heeft de opkomst van het conflict tussen Oekraïne en Rusland nieuwe golven van verstoringen van de toeleveringsketen en dienstverlening in verschillende sectoren veroorzaakt. Nu deze aanhoudende stressoren zich zonder onderbreking opstapelen, wordt het risico op een burn-out bij werknemers steeds tastbaarder. Uit de bevindingen van het rapport blijkt dat organisaties een merkbare toename van stressgerelateerd verzuim hebben ervaren. Ondervraagde respondenten benadrukken dat het waargenomen risiconiveau voor de komende twaalf maanden het hoogste is dat ooit is geregistreerd – 65% gelooft dat de mondiale risico’s in 2024 zullen blijven toenemen – waardoor hun crisismanagementvermoeidheid verder reikt dan het niveau van vóór de pandemie.
Klimaatcrisis – Klimaatverandering komt thuis
De afgelopen 2000 jaar zijn de mondiale temperaturen de afgelopen halve eeuw sneller gestegen dan in welke andere vergelijkbare periode dan ook, wat onderstreept hoe relevant het klimaatrisico nu is voor bedrijven over de hele wereld. Eén op de vier organisaties meldde dat hun activiteiten al zijn getroffen door gebeurtenissen die worden toegeschreven aan de klimaatverandering, en dit jaar waren extreme weersomstandigheden de op een na grootste categorie van de duizenden waarschuwingen die door International SOS in 2023 werden afgegeven.
Dit komt omdat slechts de helft van de respondenten zegt dat ze de klimaatverandering in hun gezondheids- en veiligheidsplannen hebben meegenomen, wat benadrukt hoe kwetsbaar veel organisaties kunnen zijn. Dit probleem zal zeker niet verdwijnen, aangezien ongeveer driekwart van de bedrijven extreem weer het komende jaar als een uitdaging voor hun werknemers en activiteiten beschouwt.
Naarmate het mondiale weer- en klimaatprofiel in veel regio’s verandert, verandert bovendien ook de omgeving met gezondheidsrisico’s. Dr. Irene Lai, Global Medical Director, International SOS verklaart hieromtrent: “Veel van de extreme weersomstandigheden waar we in 2023 getuige van zijn geweest, kunnen het komende jaar gemeengoed worden en mogelijk klimaatangst veroorzaken bij een groeiend aantal werknemers. Extreme hitte in Europa zou bijvoorbeeld regelmatig kunnen voorkomen, met potentieel meer genoemde hittegolven, na de eerste – Cerberus – dit jaar. “
Zij vervolgt: “Met de stijgende temperaturen neemt de kans op ziekteverspreiding toe, omdat de omstandigheden gunstig zijn voor door muggen overgebrachte ziekten. We hebben dit in sommige regio’s al gezien, met de opkomst van lokaal overdraagbare malaria in verschillende Amerikaanse staten na twintig jaar. Het veranderende overdrachtspatroon van malaria in de Afrikaanse hooglanden en de trends in door vectoren overgedragen ziekten in Europa vormen een aantal belangrijke nieuwe uitdagingen voor volksgezondheidsfunctionarissen. Daarom is het van cruciaal belang dat organisaties plannen hebben om de potentiële toename van nieuwe medische risico’s aan te pakken.”
De mondiale instabiliteit neemt toe
Het op één na grootste veiligheidsprobleem dat door de respondenten in de enquête van dit jaar werd geïdentificeerd, heeft te maken met geopolitieke spanningen. Opvallend is dat drie op de vier respondenten de overtuiging hebben dat hun organisaties het komende jaar met aanzienlijke gevolgen te maken zullen krijgen. Met name de aanhoudende crisis in Israël en Gaza, evenals het aanhoudende conflict in Oekraïne, dragen bij aan deze onstabiele mondiale omgeving. Burgerlijke en sociale onrust, gekoppeld aan politieke instabiliteit, vormen de op een na grootste zorg voor organisaties. Het onvoorspelbare karakter van deze gebeurtenissen onderstreept de noodzaak voor bedrijven om robuuste veiligheidsmaatregelen te nemen en proactief om te gaan met de uitdagingen die voortvloeien uit het dynamische mondiale geopolitieke landschap.
AI – Risico’s en kansen
AI heeft een inspirerend potentieel om een nieuwe industriële revolutie te creëren. Voorlopig compliceert dit echter de cruciale taak voor bedrijven om betrouwbare informatie te scheiden van desinformatie en opzettelijke desinformatie. Ruim twee op de vijf respondenten van het Risk Outlook-onderzoek zeiden dat ze zich zorgen maakten over de gevolgen van medische desinformatie en desinformatie voor hun personeel. Dit stijgt tot drie op de vijf als er wordt gevraagd naar onnauwkeurige politieke informatie – een potentieel moeilijke situatie nu de Verenigde Staten een verkiezingsjaar met grote gevolgen tegemoet gaan.
De nieuwe arbeidsovereenkomst
Driekwart van de ondervraagde organisaties rapporteert hogere verwachtingen van medewerkers ten aanzien van zorgplicht. Een vergelijkbaar aantal neemt nu ook taken op zich die voorheen als verantwoordelijkheden van de overheid werden beschouwd, waaronder tweederde die erkent dat zij verantwoordelijkheden moeten uitbreiden om de gezinnen van werknemers te ondersteunen in tijden van nood. Dit onderstreept hoe het tijdperk van het aanbieden van alleen fundamentele bedrijfsgezondheidsdiensten voor werkgerelateerde aandoeningen voorbij is. Hoewel ze nog steeds essentieel zijn, moeten de voorzieningen voor arbeidsgezondheid worden uitgebreid met diverse ondersteuning en interventies om werknemers wereldwijd te beschermen en te koesteren.